PDA

Zobacz pełną wersję : sb900 czasem nie synchronizuje...

Richie
11-07-2009, 19:21
Witam,

Mam problem z moją SB-900. Testowałem ją na dwóch puszkach D700 i zachowuje się tak samo, czyli że to raczej wina lampy, a nie body. A problem jest taki, że zrobiło jej się tak, że jak jest na aparacie to czasem sobie sama pobłyskuje bez powodu, a gdy strzelam ujęcie, to czasem wyzwala się poprawnie, czasem błyska ale się nie synchronizuje (aparat sądzi, że robi z fleszem i tak ustawia ekspozycję a zdjęcie jest ciemne mimo, że flesz błysnął), a czasem nie błyska wcale... Jednak na ogół działa poprawnie. Niestety czasami miewa tak, że potrafi nie synchronizować przez kilkanaście ujęć pod rząd. Ale innym razem nie błyśnie, albo się nie zsynchronizuje raz na 30 strzałów. Całkowicie nieprzewidywalne. Próbowałem wyczyścić stopkę, resetować flesz itp. ale nic to nie dało...

Byłem w serwisie, ale Pan przyjmujący powiedział, że muszę zostawić lampę razem z aparatem, bo to na 90% wina aparatu. Jednak na drugim body robi to samo, więc chyba musiałbym mu zostawić 2 body :P Oczywiście nie zostawię mu sprawnego body bo jeszcze zepsują ;)

Czy ktoś z Was może miał podobny problem i jakoś go rozwiązał?

pozdro,
R

jacwar
12-07-2009, 03:52
ups... to jest nas dwóch - mam podobny problem, ale tylko jak mam na lampie założony dyfuzor
Ktoś ma jakiś pomysł?

gorbizone
12-07-2009, 23:50
Ja zauważyłem problem z opóźnioną synchronizacją jak odpalam sb900 przez kabel synchro :)

Pozdrawiam

Richie
23-07-2009, 12:39
nie dałem już rady...
był moment, że miałem ochotę cisnąć nim o ścianę...
ostatecznie wylądował w serwisie...
ciekawe kiedy się za niego wezmą, i czy coś poprawią?

delfin2525
23-07-2009, 22:22
daj znac co i jak , u mnie jest podobnie

perek83
26-07-2009, 08:58
U mnie sabinka na D300 zachowuje sie bez zastrzezen. moze jakies egzemplarze wyszly wadliwe. ale mimo co sledze watek i sprawdze swoja raz jeszcze.

fulpo
28-07-2009, 00:22
jeszcze nie zakładałem dyfuzora, będę musiał to sprawdzić, póki lampa na gwarancji :)

Richie
25-08-2009, 15:25
no więc napiszę tylko, że już po zaledwie 4 tygodniach oczekiwania na naprawę udało mi się sprzęt odebrać z serwisu. Niestety, jak rozumiem, serwis zgubił moje dokumenty gwarancyjne, gdyż powiedziano mi, że odeślą mi je pocztą i oczywiście tak się nie stało, ponieważ nadal ich nie dostałem. Ale to nie ważne...

Napisali, że wymienili palnik... dziwne... Na miejscu przestrzelałem flesz i zdawało się, że jest OK, więc go zabrałem. Niestety już podczas pierwszego pleneru okazało się, że jest tak jak było, czyli kompletnie do chrzanu. Raz działa, raz nie działa, masakra. Mnóstwo fajnych ujęć bezpowrotnie straconych :( Znowu jadę teraz na pożyczonej sb800, a co gorsza nie mam już gwarancji na moją, żeby oddać ją ponownie do serwisu. Z resztą i tak nie widzą jak ją naprawić więc chyba nie ma to już znaczenia.

Myślę więc znów nad zakupem sb800...

Barykada
25-08-2009, 16:10
a próbowałeś wyzwalać bezprzewodowo i wtedy zobaczyć czy jest synchronizacja?

Richie
27-08-2009, 23:19
tak, próbowałem wyzwalać w trybie remote i również bardzo często wypala, ale nie synchronizuje.
czyli, że to na 200% nie wina body.
fajnie wiedzieć, choć niczego to nie zmienia :P

Barykada
28-08-2009, 00:02
na różnych bodach testowałeś? :)

spróbuj wgrać nowego softa, lub ew. powrócić do starego (jeżeli masz wgrany nowy)
Rozumiem resetowanie lampy nic nie dało więc spróbuj zresetować aparat do standardowych ustawień, tak żeby był tylko i-TTL w trybie lampy błyskowej bez żadnej korekty ekspozycji, czy wyzwalaniu błysku na tylną kurtynę migawki

Richie
04-09-2009, 17:56
tak, próbowałem na trzech różnych body, choć zawsze na D700'kach.
próbowałem resetować wszystko, ale to nie to.

zauważyłem, ona zaczyna robić dziwne rzeczy po 'pewnym czasie pracy'.
czyli np. przez pierwsze 5 minut od włączenia działa normalnie - strzela bez pudła i jest super.
potem zaczyna świrować, raz strzela, raz nie strzela i tak przez jakieś 30 minut.
a później już zaczyna żyć własnym życiem aż do końca. sama robi strobo, zapala AF-assistenta i w ogóle szaleje.

myślę o tym, żeby wysłać ją do serwisu do Berlina... nie wiem wszak, czy pośród dokumentów gwarancyjnych które zgubił mi Nikon Polska, nie było tych które potrzebuję im wysłać... bo widzę, że mam w pudełku polską gwarancję, czyli, że prawdopodobnie zabrali mi tę drugą - eurogwarancję... nie pamiętam :(