Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Sennie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/434/dsc7774male.jpg)
hmm ponad 130 oglądający i ani jednego komentarza, czyżby nie było uwag do tego zdjęcia ?
Jest aż tak dobre ? :mrgreen:
jacek.gold
13-07-2009, 07:35
no ładnie, ładnie ;)
w albumowej bym to bardziej widział
Celowo dałem do portretu licząc na bardziej surową i konstruktywna krytykę :)
Ładnie stonowany B/W, szkoda, że mama zasłania ręką twarz dziecka.
Łagodność tego zdjęcia do mnie trafia, jednak jest coś, co mi psuje odbiór. To takie moje bardzo subiektywne odczucie. Mogę Ci je przedstawić, jeśli bardzo tego chcesz ale wymagałoby to pracy, a właściwie popsucia zdjęcia. Jeśli bardzo Ci na tym zależy, mogę to zrobić, jeśli nie - powiem tylko, że zdjęcie jest przyjemne :)
grudzinsky
13-07-2009, 11:14
popieram
Tez myslalam, ze z twarza dziecka bedzie lepsze, ale jak zobaczylam dzieciaka rozdziawiona przez sen buzia to stwierdzilam, ze jednak to jest lepsze..
ciekawi mnie jak mozna popsuc to zdjecie, zeby lepiej wygladalo... :)
Ja tam bym wolał jednak samą "mamę" ;)
hmm ponad 130 oglądający i ani jednego komentarza, czyżby nie było uwag do tego zdjęcia ? Jest aż tak dobre ? :mrgreen:
zazwyczaj takie proporcje "max wejść / zero ocen" oznaczają: "poprawnie lecz bez zbędnych emocji" ;)
moim zdaniem tak właśnie było w przypadku Twojego zdjęcia...
No ale... poprawiło się ;)
i nie mówi o emocjach modeli względem siebie bo one są zapewne ogromne!
O jest parę opinii i sugestii za które dziękuje :)
Łagodność tego zdjęcia do mnie trafia, jednak jest coś, co mi psuje odbiór. To takie moje bardzo subiektywne odczucie. Mogę Ci je przedstawić, jeśli bardzo tego chcesz ale wymagałoby to pracy, a właściwie popsucia zdjęcia. Jeśli bardzo Ci na tym zależy, mogę to zrobić, jeśli nie
Do końca nie wiem do czego zmierzasz ale jak masz ochotę możesz je przerobić jak to widzisz. Jeżeli Twoja wizja będzie nie do przyjęcia z mojego punktu widzenia to najwyżej poproszę o jej usunięcie :)
zazwyczaj takie proporcje "max wejść / zero ocen" oznaczają: "poprawnie lecz bez zbędnych emocji"
Chyba dużo prawdy jest w tym stwierdzeniu :)
Popieram :) .
Chyba dużo prawdy jest w tym stwierdzeniu :)
Trzeba się więcej udzielać, to procentuje.
To nie jest kwestia przerobienia a wskazania pewnych elementów, które powodują, że moim zdaniem kompozycja się piętrzy. Brakuje mi jakiegoś uspokojenia kadru bo lekkie szarości są dobre a kierunki wprowadzają w nie dysonans.
Tylko proszę, nie potraktuj tego jak czepiania się. Raczej jako wskazówkę, jak ktoś inny może zobaczyć to, co jest na zdjęciu.
Daję w linku, kto chce nich kliknie.
Liniami różowymi zaznaczyłam kierunek ręki, który jest ostry i dość sztywny. Sprawia wrażenie, jakby matka w obawie o przygniecenie dziecka trzymała rękę trochę nad nim. Chyba wynika to z nieco nienaturalnego, jakby pozowanego, układu dłoni. Jednocześnie podkreślone rysunkiem światłocieniowym zostały pewne łuki po których mój wzrok skacze, a szukając punktu zaczepienia trafia ponownie na linię ręki, zsuwając się po ramieniu i kończąc wędrówkę na dłoni i oku dziecka, którego jak zasugerowali inni, brakuje na fotografii.
http://i134.photobucket.com/albums/q100/abrechinazar/sennie.jpg
Teraz rozumiem o co Tobie chodziło :)
Bardzo ciekawe spostrzeżenie a szkic poglądowy na fotce przydatny.
Mam nadziej że w przyszłości się przyda żeby trochę inaczej popatrzeć przez wizjer przed naciśnięciem spustu :)
ale dlaczego zewnetrzna lokcia to luk a aproksymacja polozenia reki to szpic? cos tu sie nie klei, albo ja nie kleje...