PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - problem z pokrętłem

remiksson
11-07-2009, 13:44
Mam problem, w moim d300 przestalo dzialac pokretło główne (to z tyłu body). W gripie natomiast pokretlo dziala, dlatego to raczej nie jest kwestia samej puszki tylko widocznie samego mechanizmu pokrętła sterujacego. Czy ktoś spotkal sie moze z tym problemem? Ile orientacyjnie moze kosztować naprawa (aparat jest na gwarancji ale nosi slady uzytkowania wiec nie wiem czy przyjmą to jako reklamacje gwarancyjną) ?

elfi
11-07-2009, 13:47
aparat jest na gwarancji ale nosi slady uzytkowania wiec nie wiem czy przyjmą to jako reklamacje gwarancyjną) ?
A co ma piernik do wiatraka? Jak kółka nie wyłamałeś, nie potraktowałeś młotkiem, czy śrubokrętem, to gwarancja jak najbardziej...

remiksson
11-07-2009, 14:07
No niby nie traktowalem go mlotkiem, polamane nie jest, nawet zadrapane (mowa o pokrętle). Ale obudowa jest w jednym miejscu porysowana (efekt jakiegos otarcia o sciane z kiedyś) i sie obawiam czy nie zakwalifikuja tego jako uszkodzenia mechanicznego, którego gwarancja nie obejmuje.

Kundzior
11-07-2009, 14:21
Miałem tak raz w D80. Wyjęcie baterii pomogło.

remiksson
11-07-2009, 17:13
w moim przypadku nie pomaga ani wyjecie baterii ani odłaczenie gripa.

bijeczek
13-07-2009, 13:46
Jeżeli owe niedziałanie pokrętła nie wynika z tej samej przyczyny co zadrapanie korpusu, to nie mają prawa odmówić naprawy gwarancyjnej.

A co ma piernik do wiatraka? Jak kółka nie wyłamałeś, nie potraktowałeś młotkiem, czy śrubokrętem, to gwarancja jak najbardziej...

No właśnie.

siedemczwartych
13-07-2009, 17:26
jakieś kuriozum..... a co ma odrapanie do kółka, które raczej wewnątrz sie rozsypało, bo nie reaguje na posługiwanie się nim.
Wg mnie gwarancyjna naprawa jak nic. Bez gadania :)

Ps.
Wg tego co piszesz, to gwarancja dotyczy tylko puszek kupionych i pozostawionych w pudełku :)... a tak nie jest.
Więc luz i wysyłaj na Postępu.

Lucid
13-07-2009, 17:47
Spróbuj przedmuchac jakims czystym nie wilgotnym powietrzem. Mi odmowiło posłuszenstwa kółko w d50, przedmucham działa jakis czas i przestaje, i tak od nowa cały czas. Pewnie siedzi gdzies jakis syf i tak sie kreci z tym kólkiem az blokuje jakis styk, moze masz tak samo??

remiksson
13-07-2009, 22:39
Aparat pojechal do Warszwy na gwarancję. Przedmuchanie nie pomogło, a ze i tak jestem unieruchomiony po wypadku na jakies 3 tygodnie to zdecydowalem sie wyslac. I teraz czekam, swoja drogą ciekawe ile im zajmie naprawa?

krokodyl-lodz
26-07-2009, 22:29
Napisz co mu było i ile bolało...

remiksson
26-07-2009, 22:36
Napisz co mu było i ile bolało...

Sprawa obecnie znajduje sie w toku, wszystko opisane w tym wątku: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=107415