Zobacz pełną wersję : D300+sb800 ?
jaroslawkonopka
11-07-2009, 09:04
Hej
Jestem swiezym posiadaczem D300 i starym posiadaczem SB800.
Mam pytanie, jak wspolpracuje generalnie d300 z sb800?
ja mam wrazenie ze wiekszosc zdjec robionych na matrycowym pomiarze swiatla lub usrednianym jest niedoswietlona o okolo +0.5 do +1 EV
Wychodza w miare oki jesli uzyje pomiaru punktowego.
Hm... ten typ tak ma czy moja pucha lub lampa jest jakas nie taka?
Mam rowniez D70 i tu wydaje mi sie ze lampa lepiej wspolpracuje, tez jest jakies niedoswietlenie ale mniejsze.
Poradzcie cos?
Jak ewentualnie sprawdzic czy lampa jest w porzadku?
Aha i jeszcze jedno spostrzeżenie. Lampa w zasadzie caly czas lekko piszczy nawet jesli pali sie dioda ze jest naladowana i gotowa do strzalu. Szczerze mowiac dawno jej nie uzywalem i nie pamietam czy ten ciagly cichy pisk ladowania to cos normalnego czy swiadczy o jakims problemie technicznym. Dodam lampa kupiona nowa jakies 2 lata temu i w zasadzie nie uzywana, bardzo malo.
Jak sprawdzic palnik, przetwornice (bo to ona piszczy jesli dobrze kojarze)?
Pomozcie
Pozd
Jasiek
Moja SB-600 tez caly czas leciutko piszczy, duzo slabiej niz podczas ladowania. Piszczy przetwornica albo jakies cewki i jest to dosc powszechne w sprzecie elektronicznym (mi np. piszczy monitor :) ).
Mozna to rozwiazac poprzez zalanie piszczacego elementu klejem, ale szczerze mowiac odglos ten jest tak slaby, ze nie chce mis ie w to bawic (a monitor mam nadal na gwarancji).
jaroslawkonopka
12-07-2009, 09:16
hej
dziekuje za odpowiedz
tylko moje pytanie dotyczylo bardziej tego niedoswietlania z SB800
Jak sie sprawuja wasze D300 i w jakich trybach osiagacie optymalne efekty z lampa?
moze ja po prostu cos zle ustawiam.
pozd
jasiek
SB 800 piszczy tylko w czasie ładowania i okresowego doładowywania. Mimo świecącej diody, okresowo na krótki czas doładowuje kondensator. Nie powinna piszczeć bez przerwy.
cypherdid
14-07-2009, 20:01
...od tego są parametry żeby sobie radzić z ekspozycją...a jak może być niedoświetlone o +1 EV ? raczej -1 EV
poza tym jeśli focisz RAW - to lekkie niedoświetlenie jest wskazane...tak z cyfrą - jak ze slajdem
To, że lekkie niedoświetlenie jest wskazane, czy nie - nie ma akurat najmniejszego znaczenia.
Lampa ustawiona w TTL bez kompensacji mocy błysku ma poprawnie naświetlić kadr i koniec. (tak, tak, w uproszczeniu)
poza tym jeśli focisz RAW - to lekkie niedoświetlenie jest wskazane...tak z cyfrą - jak ze slajdem
A to niby dlaczego? O ile znam sposób działania matryc w aparatach, to o wiele lepiej jest zdjęcie lekko prześwietlić, niż niedoświetlić i wyciągać potem szumy. A najlepiej oczywiście od razu dobrze naświetlić.
Lampa ustawiona w TTL bez kompensacji mocy błysku ma poprawnie naświetlić kadr i koniec. (tak, tak, w uproszczeniu)oj naiwny, naiwny, naiwny chciałoby się zaśpiewać :-D
A to niby dlaczego? O ile znam sposób działania matryc w aparatach, to o wiele lepiej jest zdjęcie lekko prześwietlić, niż niedoświetlić i wyciągać potem szumy. A najlepiej oczywiście od razu dobrze naświetlić.
Jednak kolega mówiąc o niedoświetleniu miał rację.
Z większości cyfrowych matryc (pomijając fuji) znacznie lepsze efekty uzyskujemy "ratując" cienie niż światła.
W prześwietlonych partiach obrazu utrata szczegółów jest zwykle większa niż niedoświetlenie o te same wartości cieni.
Zresztą poeksperymentuj -- sam się przekonasz :)
oj naiwny, naiwny, naiwny chciałoby się zaśpiewać :-D
Ta, czekałem właśnie kto się pierwszy przyczepi.
;-)
To po prostu zależy jak jest ustawiony algorytm pomiaru matrycowego. Jak w kadrze pojawi sie cos białego czy srebrnego i odbije silnie światło, a matrycowy będzie chronił przed przepaleniami (przykładowo D70 i D80 mają to skrajnie inaczej ustawione) to błysk w efekcie będzie słabiutki.
Władca Pixeli
15-07-2009, 04:42
oj naiwny, naiwny, naiwny chciałoby się zaśpiewać :-D
Masz w stopce Nikona 801. Ja mam podobny 8008s. Kupiłem go razem z Data Back, aby mieć bracketing w trudnych sytuacjach i... nigdy go nie używałem. Data back przydał się jedynie do naświetlania daty na początku każdego filmu :mrgreen:
Większość czasu matrycowy (5-cio polowy!!!). Przez kilkanaście lat na placach jednej ręki można policzyć źle naświetlone zdjęcia. Czy to na zewnątrz czy z lampą nie było problemów.
A dzisiejsze aparaty cyfrowe to konsole do gier bo cały czas trzeba kręcić kółkami i myśleć kiedy korygować zdjęcia. Co gorsza każdy aparat Nikona zachowuje się całkowicie inaczej w danych warunkach. Krew mnie zalewa kiedy muszę robić dwoma różnymi Nikonami, bo cały czas trzeba analizować jak dany aparat w danej chwili trzeba korygować. Przecież to jest kpina.
Wygląda na to, że program do każdego nowego modelu pisany jest przez inny zespół programistów najprawdopodobniej ze względy na koszty gdzieś w Chinach czy Indiach i nikt tego nie testuje praktycznie. Średnio doświadczony fotograf już po kilku godzinach widzi, że coś nie jest z danym pomiarem. Dlaczego więc tak prostych problemów pomiarów nie widzą w laboratoriach!!!
Testowałem niedawno najtańszy kompakt Kodaka. Kilkadziesiąt zdjęć w różnych warunkach. Jakość zdjęć tragiczna ale histogram w 95% wygląda perfekcyjnie.
Tydzień temu testowałem na małej imprezie D300 z SB800 mojej znajomej. Już po kilku zdjęciach widać było, że niedoświetlenie jest około 1 do 1.5!!! Wprowadziłem korektę +1. W kilku zdjęciach w miarę OK a innych dalej niedoświetlenie około 0.5
Pieprznąłem aparatem do torby. Na szczęście miałem zapasowy D200. Ten sam pomiar matrycowy, ta sama lampa, zero korekcji i wszystkie zdjęcia naświetlone perfekcyjne.
jaroslawkonopka
15-07-2009, 10:47
hej
wiec czy mam rozumiec ze D300 z SB800 faktycznie moze niedoswietlac o -1EV?
zazwyczaj ujawnia sie to przy bialych scianach, w miejscach gdzie jest duzo bialego koloru
z drugiej strony wczytalem sie w instrukcje i lampy i D300
no i zrozumialem ze zwykla pomiar swiatla przez obiektyw przy uzyciu lampy jest na pomiarze punktowych ustawionym w D300 tzw standart iTTL
i faktycznie wtedy zdjecia wygladaja najlepiej
Inna sprawa to fakt ze nigdy nie bylem ekspertem od robienia fotek z lampa
pozd
jasiek
Jednak kolega mówiąc o niedoświetleniu miał rację.
Z większości cyfrowych matryc (pomijając fuji) znacznie lepsze efekty uzyskujemy "ratując" cienie niż światła.
W prześwietlonych partiach obrazu utrata szczegółów jest zwykle większa niż niedoświetlenie o te same wartości cieni.
Zresztą poeksperymentuj -- sam się przekonasz :)
No właśnie po przeczytanie "Real Life Camera Raw", gdzie jest to dokładnie wyjaśnione, poeksperymentowałem, bo też nie wierzyłem i jednak lepiej jest nieznacznie prześwietlić niż niedoświetlić. Oczywiście należy zwrócić uwagę na słowo "nieznacznie", czyli powiedzmy do 0,5 EV i sytuacjach w kiepskich warunkach oświetleniowych.
hej
wiec czy mam rozumiec ze D300 z SB800 faktycznie moze niedoswietlac o -1EV?
zazwyczaj ujawnia sie to przy bialych scianach, w miejscach gdzie jest duzo bialego koloru
z drugiej strony wczytalem sie w instrukcje i lampy i D300
no i zrozumialem ze zwykla pomiar swiatla przez obiektyw przy uzyciu lampy jest na pomiarze punktowych ustawionym w D300 tzw standart iTTL
i faktycznie wtedy zdjecia wygladaja najlepiej
Inna sprawa to fakt ze nigdy nie bylem ekspertem od robienia fotek z lampa
pozd
jasiek
z jakim obiektywem to wystepuje, przy jakiej ogniskowej? czy moze zawsze?
mam dwie sb-800 i niezauwazylem zadnych specjalnych jaj przy pracy z 300ką, to że lampa nie naswietla idealnie to raczej norma w trudnych warunkach exspozycji, tak jak juz to ktos napisał, a jak juz to ja raczej sciagam z błysku, czyl moje sb800tki z d300 raczej maja za duzo niz za malo wigoru...
jaroslawkonopka
16-07-2009, 10:57
ja sprawdzalem ten efekt w bialym pokoju i motwem byla drewniana szafka nocna - taki przyklad, zdjecie niedoswietlone; sytuacja poprawiala sie po dodaniu do lampy +1EV, pomiar punktowy w aparacie takze poprawial efekt;
obiektyw w tym wypadku to akurat Nikkor 28/2.8 ale i na Nikorze 50/1.8 jak i na Nikkorze 18-70 kitowym tez wystepuje ten effekt.
hm a jakie sa obiawy jesli padnie palnik, w ogole nie daje blysku lampa czy nidoswietla czy jeszcze jakis inny efekt sie pojawia
pozd
jasiek
arekk1970
17-07-2009, 22:55
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76674 poczytaj ten wątek. Ja też mam ten problem