PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Idzie noc.

Nikonozaur
10-07-2009, 21:13
Gapiąc się na migające światełka na szczytach odległych elektro-wiatraków postanowiłem poświęcić sześć sekund krajobrazowi...

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=b28k6d7r4g2s83o2oh1.jpg)

Zapraszam.

kulten
10-07-2009, 21:50
Obawiam się, że zgarniesz cięgi :) .

Nikonozaur
10-07-2009, 21:56
Obawiam się, że zgarniesz cięgi :) .

Nie ma problemu, byle konstruktywne. :) Bardzo chętnie widziałbym Ciebie pierwszego...

kulten
10-07-2009, 22:00
Nie ma problemu, byle konstruktywne. :) Bardzo chętnie widziałbym Ciebie pierwszego...

Jestem nieobiektywny w przypadku zdjęć sylwetkowych i dodatkowo bez pierwszego planu, na którym by się coś działo. Wiesz co mam na myśli teraz :) .

Nikonozaur
10-07-2009, 22:23
Jestem nieobiektywny w przypadku zdjęć sylwetkowych i dodatkowo bez pierwszego planu, na którym by się coś działo. Wiesz co mam na myśli teraz :) .

Wiem, wiem... Problem w tym, że nie miałem pod ręką dobrych kandydatów na plan pierwszy i uznałem, że kołująca, rozmazana sześcio-sekundowym czasem woda będzie odpowiednim surogatem. Poza tym fotkę popełniłem 13 minut po północy i trudno mi było oczekiwać prawidłowego wyciągnięcia szczegółów w niedoświetlonych drzewach i krzaczorach położonych o 150-200 m. ode mnie, na drugim brzegu Odry.

Martix
10-07-2009, 22:30
Jak dla mnie niestety nic tu się nie dzieje, a dodatkowo jakby poruszone. Ot taki pstryk.

Marcin T
10-07-2009, 22:32
Poza tym fotkę popełniłem 13 minut po północy i trudno mi było oczekiwać prawidłowego wyciągnięcia szczegółów w niedoświetlonych drzewach i krzaczorach położonych o 150-200 m. ode mnie, na drugim brzegu Odry.
I całe szczęście, że nie próbowałeś takich sztuczek ;)
Patrząc na fotografię chyba wiem o co Ci chodziło, co chciałeś pokazać. Szkoda tylko, że drzewa wyszły jakoś tak średnio

lechupe
10-07-2009, 22:35
zdjecie nie jest złe.
Drzewa sa poruszone -cóz długa ekspozycja ma plusy dodatnie i ujemne. Ale az tak nie boli mz.
Ale zdecydowanie przekadrowałbym do panoramy, pozbywajac sie pierwszoplanowej wody, oraz ozywilbym nieco te przygaszone kolory.

Poza tym to jest taki klasyczny kadr do szaleństw w obróbce. Sprobuj np połozyc na tym zdjeciu np warstwę zielono-czerwonego gradientu z małym kryciem...

No i przed publikacja przekonwertuj do sRGB.

Nikonozaur
10-07-2009, 23:03
zdjecie nie jest złe.

Dzięki za słowa otuchy. Drzewa są poruszone przez wiatr.

Greg77
10-07-2009, 23:05
zdjecie nie jest złe.
Drzewa sa poruszone -cóz długa ekspozycja ma plusy dodatnie i ujemne. Ale az tak nie boli mz.
Ale zdecydowanie przekadrowałbym do panoramy, pozbywajac sie pierwszoplanowej wody, oraz ozywilbym nieco te przygaszone kolory.
.

Jestem za!

lechupe
10-07-2009, 23:17
Dzięki za słowa otuchy. ...

no to teraz uwazaj...w zasadzie nie chciałem, ale niech tam...:mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/7826/b28k6d7r4g2s83o2oh1.jpg)

kulten
10-07-2009, 23:19
Wizja Lechupe tutaj ma sens i znajduje uzasadnienie. Jeśli obrobisz jeszcze raz RAWa na wzór powyższej propozycji będzie duuuużo lepiej i sensowniej.

Nikonozaur
10-07-2009, 23:39
Jeśli z panoramą mogę się zgodzić (też miałem taki zamysł) to elektryczne kolory jakoś mnie nie przekonują. Pamiętajmy, że jest to kwadrans po północy nad Odrą, a nie zdjęcie wieczoru nad Nilem z reklamówki turystycznej. Sorry, ale mamy coś co ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.

kulten
10-07-2009, 23:42
Ale rzeczywistość nie zawsze jest dobra :) . Bez droczenia się ale na tym polega cała zabawa by na bazie rzeczywistość stworzyć coś nowego :D .

lechupe
10-07-2009, 23:47
To jest oczywiscie efekt przerysowany.
W zasadzie bardziej przypadkowy, niz zamierzony.
Zatem szedłbym jak najbardziej w bardziej stonowaną koncepcję.

Ale nie zostawiłbym raczej w postaci, jaką oryginalnie dałes, a zwłaszcza nie przejmowałbym sie tym jak tam bylo.
Jak tam było/jest/czy bedzie to mozna w kamerce internetowej zobaczyć :-)

Nikonozaur
10-07-2009, 23:47
Zgoda, ale myślę, ze Lechupe, mówiąc językiem lotniczym, mocno przeciągnął.

borregaard
11-07-2009, 07:49
Kadr i temat nie porywa,więc wizja Lecha jest ,w tym przypadku, uzasadniona,mz.Zrobiło się ciekawiej.Czy trafia to do wszystkich,to już zupełnie inna bajka.