PDA

Zobacz pełną wersję : przepalone niebo...

yozz84
10-07-2009, 20:44
problem który często mnie dotyka w plenerowym fotografowaniu to przepalone niebo...*

nie dawno przesiadłem sie na lustrzanke (D80),*czytam sporo o fotografowaniu, sprzęcie, technice fotografowania itd itp i mam jeszcze małe doświadczenie stąd też nie wiem gdzie robie błąd... czy problem może tkwić w pomiarze światła i jego trybie czy może w opcjach osobistych ustawionych w body?

czy moge prosić kogoś o konstruktywną krytyke wraz z argumentacją i poradą co do błędów jakie robie i jak się ich wystrzec?

3 przykładowe (odrzucone) fotki wstawiam poniżej... (fotki wkonane z 2 końców stawu, jedna w jednym kierunku a druga około 180 stopni w drugim, 3cia po godzince gdy wracałem z powrotem tą samą trasą), pogoda była słoneczna ale było sporo chmur przez które momentami mocno świeciło...
http://www.przeklej.pl/plik/dsc-6252-jpg-0002ok6l66jo
http://www.przeklej.pl/plik/dsc-6257-jpg-0002ok6t903p
http://www.przeklej.pl/plik/dsc-6473-jpg-0002ok71u5a5

- sprzęt z jakiego korzystam widać w stopce, zaś tryb jakiego zwykle używałem to [A]
* - ustawienia osobiste ostatnio testuje i staram sie dobrać takie jakie mi odpowiadają, lecz tego dnia miałem ustawione następujące:
* wystrzanie: +1
* kompensacja tonalna: A (w przypadku 3 fotki było ustawione chyba na +1)
* tryb kolorów: IIIa
* nasycenie: wzmocnione
* korekta odcienia: 0
* balans bieli na AUTO

panchoo77
10-07-2009, 21:34
D80 i jego przepały na matrycowym....oj bracie masz czytania na parę wieczorów....polecam forumową szukajkę....miłej lektury

abre
10-07-2009, 21:46
Zacznij od zapoznania się z takimi hasłami jak

- pomiar światła centralnie ważony
- kompensacja ekspozycji
- filtr "szara połówka" (nakręcany i system Cokin)
- filtr polaryzacyjny
- RAW/NEF

darko
11-07-2009, 09:47
No niestety na takie naświetlanie to żaden Raw nie pomoże, bo na niebie nie ma żadnych informacji
- Filtr połówkowy + korekta ekspozycji
- pomiar na niebo i wyciąganie z cieni
- lub oba powyższe
- zmiana korpusu na D700 ;)
Niestety ale w takich warunkach (dół ciemny, góra jasna) trzeba trochę pokombinować z naświetlaniem.
Kupiłeś lustrzankę to teraz bądź dzielny i kombinuj ;)

yozz84
11-07-2009, 10:13
dziekuje za podpowiedzi...

abre, darko: będe musiał sobie odświeżyć informacje :) zajże i poczytam o wspomnianych przez was "dziedzinach" i o rozwiązaniach technicznych....

Kupiłeś lustrzankę to teraz bądź dzielny i kombinuj

będzie trzeba ;)) ale w końcu cała w tym zabawa...

co do zmiany na D700 lub nawet D300 to musze poczekać... raz ze najpierw poznać to co mam a potem kupić coś co będe potrafił lepiej wykorzystać... dodatkowo ceny poki co mnie odstraszają :/

darko
11-07-2009, 11:36
Mi jeszcze sporo nauki zostało ale to co ostatnio na paradzie robiłem.
Pierwsze masz czysty jpg zrobiony z nefa pomniejszony i podostrzony
Drugie po minucie zabawy w NX-ie, napewno da się z tego jeszcze więcej wyiągnąć

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img198.imageshack.us/img198/5609/dkk9867may.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img198.imageshack.us/img198/1743/dkk9867amay.jpg)

elanek
11-07-2009, 11:40
Są sytuacje, że nie da się mieć niebieskiego nieba...

yozz84
11-07-2009, 15:00
ps. a jeszcze jedno pytanko: gdy wykonuje fotke to na wyświetlaczu widze fotke tak jak została zrobiona... gdy zgrywam na compa to wyglądają zupełnie inaczej - barwa kolorów, nasycenie, głębia itp.

do poki nie zrobie automatycznego kontrastu to fotka nie przypomina wogle tej którą zrobiłem z ustawieniami na aparacie...

nie wiem czym to jest spowodowane :/ *moze jakas podpowiedz?

abre
11-07-2009, 15:58
Masz na myśli podgląd w aparacie i jpg oglądany na monitorze komputera? Czy może podgląd w aparacie i NEF otwarty w programie graficznym?

Wyświetlacz w aparacie ma dość mocno podkręcony kontrast i saturację. Radzę go traktować tylko jako dodatek. Czy kadr ok, czy ostrość nie poszła w las (a i to tylko tak "mniej więcej"). Polecam zapoznanie się z histogramem - w ten sposób sprawdzisz czy zdjęcie jest przepalone bądź niedoświetlone.
Na jpg masz wpływ kombinując w ustawieniach w puszce, ale to już na pewno zauważyłeś.
Jeśli o NEF chodzi to właściwie wszystkie programy, z wyjątkiem softów Nikona, wyświetlają zdjęcia ze swoimi ustawieniami zerowymi. Stąd zdjęcia blade, pozbawione kontrastu.

PRR
11-07-2009, 16:26
ps. a jeszcze jedno pytanko: gdy wykonuje fotke to na wyświetlaczu widze fotke tak jak została zrobiona... gdy zgrywam na compa to wyglądają zupełnie inaczej - barwa kolorów, nasycenie, głębia itp.

do poki nie zrobie automatycznego kontrastu to fotka nie przypomina wogle tej którą zrobiłem z ustawieniami na aparacie...

nie wiem czym to jest spowodowane :/ *moze jakas podpowiedz?

podstawowe pytanie - jaki masz monitor

yozz84
11-07-2009, 16:46
tak abre... mam na myśli podgląd na wyświetlaczu D80 i na ekranie monitora... kwestia jest taka ze to chyba nie wina monitora bo inne kolory wyglądają 'naturalnie'... (mam lapka z matowym wyswietlaczem PRR)

zdjęcia po zgraniu na compa wyglądają jak by je ktoś przesłonił filtrem udającym szarą mgłe... gdy np. w picassie zastosuje auto-kontrast na potrzeby wrzucenia fotki do albumu www to fotka dopiero wtedy wygląda tak jak ją widziałem przy jej wykonywaniu...

pytam o to ponieważ nie chce dodatkowo bawić sie w programach do obróbki fotek... nie chce w nich mieszać... najbardziej interesuje mnie to co wyszło z "puszki"... przy nefach to juz inna sprawa...

mOSAd
11-07-2009, 19:31
Przede wszystkim z tego co pamiętam, to należy zmniejszyć jasność LCD w D80, by zdjęcia wychodziły w miarę podobne do tego co ostatecznie. To raz. Kolejna sprawa to wysokie kontrasty na zdjęciach. Temat rzeka i w kółko wałkowany. Generalnie rozwiązanie sprowadza się do kilku możliwości. Naświetlasz ciemniej, tak by niebo było w miarę niebieskie, a następnie rozjaśniasz cienie programowo. Czy to za pomocą opcji DL w korpusie (chyba tak to się nazywało), czy też na komputerze. Druga możliwość to rozjaśnienie cieni, na przykład blendą lub lampą. Pozwoli to (czasem) zmniejszyć kontrast na tyle, że matryca zarejestruje to co w światłach i cieniach. Można stosować filtry połówkowe, ale to raczej nie jest rozwiązanie uniwersalne. Kolejna możliwość, to dobranie odpowiedniej pory dnia do robienia zdjęć. No i jeszcze jedno - nie masz tam przypadkiem ustawienia kontrastu? W takich warunkach staramy się go zmniejszyć, bo natura zapewniła nam go z naddatkiem. Normalnie zwykle kontrast wzmacniamy, bo fotografujemy wyrównane tonalnie sceny - tutaj należałoby go osłabić. Nie wiem jak to wyjdzie w praktyce, bo zdjęcia robię wyłącznie w RAWach. Jest jeszcze możliwość wgrania odpowiedniej krzywej tonalnej chyba. W D80 nie bawiłem się tym i nie pamiętam czy i jak to funkcjonowało. W teorii należałoby przygotować krzywą, przygotowaną na ogromny kontrast.
Podstawa jednak, to zmniejszenie ekspozycji, tak by zarejestrować dane w światłach (na niebie), a następnie zmniejszyć kontrast (różnymi sposobami) na tyle, by szczegóły w cieniach były na wystarczającym poziomie. W nowszych korpusach służy do tego opcja ADL, działająca w trakcie robienia zdjęcia (a nie wyciągająca cienie już po zarejestrowaniu).
Można też zastosować bracketing i potem wybrać najtrafniejsze ujęcie.

EDYTKA: ale generalnie w słońcu robi się najczęściej zdjęcia z lampą (blendą).