PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Skad wziac nazwy kwiatow?

Karbulot
10-07-2009, 10:12
Tym razem bez fotek, raczej z zapytaniem.

Bardzo lubie fotografowac kwiaty. Niestety problem w tym, ze nie zawsze wiem jak sie nazywaja fotografowane kwiaty. Tutaj mam takie zaczatki galerii - http://borg.website.pl/foto-karbulot/makro_kwiaty.php . Niestety problem w tym, ze wielu kwiatow nie znam. Chcialbym to zrobic profesjonalnie, a nie pisac "Kwiatek w ogrodku" czy "Egzotyczny kwiat". Czy zna ktos wyjscie z tej sytuacji? Moze jakas encyklopedia kwiatow, gdzie sa same zdjecia z podpisami, w ktorych mopge sobie szperac? Wprawdzie trafilem na jedna, ale tam sie najpierw klika nazwe a dopiero pozniej wyswietla kwiata. Praca bardzo zmudna, szczegolnie kiedy chce sie znalezc tylko kilka kwiatow wsrod tysiecy.

upadek
10-07-2009, 13:04
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Do tego celu są encyklopedie i atlasy a w księgarniach uginają się pułki od tego typu dzieł. Pozostaje tylko kwestia gustu oraz sum jaką się dysponuje :-D Myślę, że pytanie tego typu powinieneś zadać w innym dziale forum ponieważ tutaj skupiamy się raczej na opiniach o prezentowanych zdjęciach

Karbulot
10-07-2009, 14:50
Wolalbym strone internetowa zamiast wydawac kupe pieniedzy na atlasy kwiatow.

abre
10-07-2009, 21:40
Odżałuj te 15 czy 30 zł na książkę z antykwariatu - niektóre prowadzą sprzedaż przez internet, do innych wystarczy zadzwonić i poprosić o wystawienie na allegro z opcją "kup teraz".

tojo
10-07-2009, 22:25
Maoże tutaj coś znajdziesz:
http://www.atlas-roslin.pl/index.html

Mellan
10-07-2009, 22:33
Mam inny pomysł rozwiązujący w mig twoje rozterki. Fotografuj tylko kwiaty, których nazwy są ci znane. Z czasem Twoja wiedza będzie na tyle duża, że problemu nie będzie. Piszę z własnego doświadczenia, nie teoretyzuję :) Na codzień wykonuję fotografie roślin do katalogów i nie mam innego wyjścia, jak wiedzieć co to jest. Inaczej praca funta kłaków warta...

Karbulot
11-07-2009, 00:31
Mam inny pomysł rozwiązujący w mig twoje rozterki. Fotografuj tylko kwiaty, których nazwy są ci znane. Z czasem Twoja wiedza będzie na tyle duża, że problemu nie będzie. Piszę z własnego doświadczenia, nie teoretyzuję :) Na codzień wykonuję fotografie roślin do katalogów i nie mam innego wyjścia, jak wiedzieć co to jest. Inaczej praca funta kłaków warta...
Troche to bez sensu. Jak widze ladny kwiat top go fotografuje.
BTW, mieszkam w Danii, nie mam konta na Allegro ani sklepow z polska literatura.

Mellan
11-07-2009, 13:51
Troche to bez sensu. Jak widze ladny kwiat to go fotografuje.
BTW, mieszkam w Danii, nie mam konta na Allegro ani sklepow z polska literatura.

Dania to nie koniec świata. Konto na allegro możesz założyć w mig bez kosztów, co za problem? Bardzo często sprzedawca podaje swój namiar telefoniczny/mailowy i możesz skontaktować się z nim bezpośrednio omijając allegro. W przypadku wysyłki za granicę zapewne musiałbyś wcześniej zapłacić, to jedyna niedogodność.
A tak w ogóle to konieczna Ci polska literatura? Nazwy zwyczajowe mają jedynie kwiaty/rośliny popularne, a cała reszta oparta jest na terminologii łacińskiej. Idż do pierwszej lepszej księgarni lub antykwariatu, a znajdziesz napewno.
Inną opcją jest wycieczka do ogrodu botanicznego lub zwykłej kwiaciarni. Mnóstwo kwiatów/roślin z opisem/nazwą. Telefonem czy kompaktem możesz zanotować, wątpię by ktokolwiek ci zabronił.

6868
12-07-2009, 00:42
Karbulot
.. calkien fajna stronka podoba mi sie :)
Nie wiem czy znasz to (http://atlas-roslin.com/)
pozdrawiam

Karbulot
12-07-2009, 08:03
W sumie to ja znalazlem cos takiego - http://www.fotoprzyroda.com.pl/viewforum.php?f=69&topicdays=0&start=0&sid=1cac38c083692cf20f2df0d02e0fb21a

Konkretnie chodzi o cztery pierwsze topiki o nazwach INDEX i litery alfabetu. Szkoda, ze nie ma zbyt duzego wyboru, ale dokladnie o to mi chodzi. A atlasy kwiatow tez trzeba kartkowac. Tu zas mam kilkadziesiat obrazkow na jednej stronie i w ten sposob moge dosc szybko namierzyc dany kwiatek bez zbednego i zmudnego wertowania kartek czy stron. I o to mi chodzilo. Jakby ktos znalazl cos na wzor tego, to bylbym wdzieczny za pomoc. Ale atlasow to mi nie polecajcie, bo nie o to tutaj chodzi.