Zobacz pełną wersję : Dobry tele/makro do D60 za małe pieniądze
Pikusław
10-07-2009, 08:24
Posiadam Nikona D60 z kitowym AF-S 18-55 VR. Chciałbym dokupić jakiś dobry obiektyw do makro w rozsądnej cenie (do ok. 600-800zł) ze stabilizacją i silnikiem AF. Czy jest jakakolwiek szansa zakupu takiego szkiełka z dobrym stosunkiem cena/jakość? Dodam że w kwestii obiektywów nie jestem rozeznany.
Dodam że w kwestii obiektywów nie jestem rozeznany.
To wypada zadać sobie trochę trudu i się choć trochę rozeznać.
W tej cenie z VR i z silnikiem fajnie, fajnie pomażyć dobra rzecz :)
Może uda Ci się dorwać jakiegoś tamrona lub tokinę ale to nie w tej cenie
z tańszych to vivitar ale mechanicznie to on kiepski podbno jest ale optycznie to już całkiem całkiem
zresztąw makro i tak AF nie jest potrzebny
wyboru nie ma - jedyne S 70-300 lub T 70-300 - oba mają nowe wersje z silnikiem, makro takie pseudo ale jest (1:2) od ogniskowej 200mm lub zakup starszej używki stałki (wtedy nie masz tele) no i ostrzysz ręcznie (do makro bez znaczenia) a dobry obiektyw do makro ze stabilizacją i silnikiem AF to ponad 2tys N105 vr afs
Zaznacza że ja pisałem wyłącznie o szkłach typowo makro
Jeżeli chodzi o tele to lepiej chyba sigmę70-300 APO Macro ale jeżeli chodzi o makro w tym obiektywie
to ewentualnie na jakieś większe kwiatki wystarczy
Jakby dobrze przegrzebać alledrogo to może udałoby się nabyć 60mm micro. Tylko już nie pamiętam czy on ma silnik czy nie.
Jakby dobrze przegrzebać alledrogo to może udałoby się nabyć 60mm micro. Tylko już nie pamiętam czy on ma silnik czy nie.
nowy z silnikiem to koszt koło 2K, może starsza manualna 55
to ponad 2tys N105 vr afs
powiedz, gdzie są za "ponad 2 tys." to kupię każdą ilość i sprzedam za "niemal 3 tys."
A czy musi być koniecznie nowy ?
(do ok. 600-800zł) ze stabilizacją i silnikiem AF
u foto-pasera może :]