Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Czarny Staw Gąsienicowy

nothing
10-07-2009, 00:09
...i tak maszerując w kierunku Kościelca dotarłem nad staw. W końcu wyszło słońce... :-) Wiem, że miało być szerzej, ale niestety mój mierny obiektyw nie dał rady. No i cały czas mnie poganiali: "idziesz już...?", "no idę, idę..." :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img140.imageshack.us/i/dsc13.jpg/)

grudzinsky
10-07-2009, 00:14
W końcu wyszło słońce... :-) Wiem, że miało być szerzej, ale niestety mój mierny obiektyw nie dał rady.

a gdzie to slonce? ;) dobra juz sie nie czepiam :-P
co do szerokosci to zawsze mozna zrobic kilka ujec w pionie i polaczyc w programie...panoramka sie to nazywa ;) :-P
kadr calkiem przyjemny :) nawet kolorystyka mi tu pasuje :)

Greg77
10-07-2009, 00:17
a gdzie to slonce? ;) dobra juz sie nie czepiam :-P
co do szerokosci to zawsze mozna zrobic kilka ujec w pionie i polaczyc w programie...panoramka sie to nazywa ;) :-P
kadr calkiem przyjemny :) nawet kolorystyka mi tu pasuje :)

Jestem tego samego zdania.....
W panoramke trza bylo!

harb
10-07-2009, 00:19
ładnie i ładne kolorki kadrowo też jest ok. - podoba mi sie to zdjęcie :-D

nothing
10-07-2009, 00:19
...panoramka sie to nazywa ;)

Serio...? :mrgreen: Jak ja bym jeszcze został minutę w tym miejscu, to zostałbym utopiony w stawie przez współtowarzyszy wycieczki ;-) Panoramka, to byłby dla mnie wyrok śmierci... :mrgreen:

Pablo 77
10-07-2009, 00:22
Fajny kadr i kolory.Ciekawe chmurki wyszły:)

grudzinsky
10-07-2009, 00:23
Serio...? :mrgreen: Jak ja bym jeszcze został minutę w tym miejscu, to zostałbym utopiony w stawie przez współtowarzyszy wycieczki ;-) Panoramka, to byłby dla mnie wyrok śmierci... :mrgreen:

serio serio ;) pomyslmy...pisze, ze po minucie by Ci utopili...policzmy wiec ;) warunki oswietleniowe slabe, wiec migawka mogla klapac w okolicach 1/125s. czyli w 10s mogl bys zrobic jakies 10 kadrow ;) czyli mial bys 50s do przodu i wspoltowarzysze nie utopily by Cie, a Ty mial bys panoramke :mrgreen:

pozdro :)

nothing
10-07-2009, 00:30
serio serio ;) pomyslmy...pisze, ze po minucie by Ci utopili...policzmy wiec ;) warunki oswietleniowe slabe, wiec migawka mogla klapac w okolicach 1/125s. czyli w 10s mogl bys zrobic jakies 10 kadrow ;) czyli mial bys 50s do przodu i wspoltowarzysze nie utopily by Cie, a Ty mial bys panoramke :mrgreen:

pozdro :)

1/20s - F/20 :-P

nothing
10-07-2009, 00:31
50s... hmm... to może bym i żył, ale mój D80 byłby kilkadziesiąt metrów pod wodą... ;-)

shaolin
10-07-2009, 00:51
Na poczatku wyprowadzilo mnie w pole to odbicie, ale potem juz sie przyzwyczailem i jestem na tak ;)

nothing
10-07-2009, 01:03
Na poczatku wyprowadzilo mnie w pole to odbicie, ale potem juz sie przyzwyczailem i jestem na tak ;)

Niestety był lekki wiaterek :-)

shaolin
10-07-2009, 01:07
Ja i tak zakrecony teraz, bo niedawno wrocilem, a od 13 lazenie z calym fotomajdanem po miescie, potem meczyk w pile kopana (pierwszy raz od 100000 lat), potem znowu lazenie i focenie... jak wstane rano to obejrze jeszcze raz na wszelki wypadek :D

nothing
10-07-2009, 01:21
Ja i tak zakrecony teraz, bo niedawno wrocilem, a od 13 lazenie z calym fotomajdanem po miescie, potem meczyk w pile kopana (pierwszy raz od 100000 lat), potem znowu lazenie i focenie... jak wstane rano to obejrze jeszcze raz na wszelki wypadek :D

No to dobrej nocy życzę, bo grafik masz napięty :-)

shaolin
10-07-2009, 01:30
Dzieki i wzajemnie ;) a grafik srednio napiety, mialem wracac dzisiaj do Warszawy (bo juz jest piatek) ale po tym meczu chyba musze dojsc do siebie wiec zrobie sobie przerwe techniczna weekendowa ;) :mrgreen: dobranoc :D

kulten
10-07-2009, 01:57
Poza zielonym zafarbem na kamieniach i ziemi na pierwszym planie nie mam żadnych negatywnych uwag. Podoba mi się.

Greg77
10-07-2009, 03:06
50s... hmm... to może bym i żył, ale mój D80 byłby kilkadziesiąt metrów pod wodą... ;-)

Ale masz upierdl....ch towarzyszy.....dzisus...nie cierpie z takimi na zdjecia jezdzic!!!

Swoja droga panoramka z reki....ja bym tam klepal...troche przymknac przeslone i git!

pike
10-07-2009, 06:17
widac zarys koziego wierchu :) a w panoramkę moglaby wejśc czerwona turnia , ale i tak "spoxik" :)

raddeli
10-07-2009, 08:29
hmmm, i to jest to to tygrysy lubią najbardziej - góry, góry, góry. A do tego Tatry - łał! Bardzo mi się zdjęcie podoba, mimo tego obcięcia stawu ;-)

Marcin T
10-07-2009, 10:10
Kadra rzekłbym tradycyjny dla podążających przy tym stawie, kolorki ładne, chłodne ale jakiż miały by być skoro słońce świeci...ponad chmurami ;)
Nie ma to jak podróżować samemu bądź tylko z wyrozumiałą obywatelką żoną, nikt nie goni, nie marudzi :mrgreen:

1/20s - F/20 :-P
Pewnyś, że nie da się tej fotografii zrobić przy f=9-10? :)
Niewiele szkieł daje sobie radę przy takiej dziurze mając do zarejestrowania obraz z tak potężną liczbą szczegółów.

nothing
10-07-2009, 10:38
Pewnyś, że nie da się tej fotografii zrobić przy f=9-10? :)
Niewiele szkieł daje sobie radę przy takiej dziurze mając do zarejestrowania obraz z tak potężną liczbą szczegółów.

Pewnie, że można. Ja ostatnio w górach daję trochę dłuższe czasy i przymykam dziurę. Jakoś tak bardziej mi się efekt podoba. Oczywiście przy tego typu pogodzie, jak na zdjęciach; czyli przebłyski słońca mocno przygaszone chmurami. No i rzecz jasna póki mogę używać statywu, bo helikopter TOPR-u coś podobno szwankuje... ;-) :mrgreen:

Szuwar
10-07-2009, 11:44
Nothing - wszystko zniosę , ale nie szary śnieg :-D

Nie uważasz , że trochę życia by nie zaszkodziło ?

Już wiem, że mnie lubisz więc sobie pozwoliłem. Jeżeli przeginam to daj mi po łapkach:

źródło (http://img140.imageshack.us/i/dsc13.jpg/)

źródło (http://img29.imageshack.us/i/dsc13jpg.jpg/)

kulten
10-07-2009, 11:48
Szuwarku więc, że mając tylko tego jpga miałeś ograniczone możliwości ale świetnie Ci to wyszło, poza niebem. Nothing, słuchaj się kolegi Szuwarka :D .

nothing
10-07-2009, 11:57
No ładnie, ładnie... Kulten, ja to wszystko na kartce spisuję... :mrgreen: Szuwarku, czasami jest tak, że jak się zdjęcie obrabia w nocy przy zgszonym świetle, to można dać się zwieść efektom. Za dnia, faktycznie Twoje jest żywsze. Dzięki. Te uwagi są bardzo cenne :-)

nothing
10-07-2009, 11:59
Acha..! Szary śnieg w Tatrach o tej porze roku to norma... :-)

grudzinsky
10-07-2009, 12:07

tu sie zgodze z nothingiem :)
ale wersja szuwarka jakas zywsza ;)

borregaard
10-07-2009, 12:10
Żywsza wersja,weselsza OK.Śnieg nie musi być tak szary.Pierwsza wersja nie jest zła.Taka wizja była i OK.

Szuwar
10-07-2009, 12:30

Ty starego górala nie ucz :mrgreen:.

Masz rację, to resztówa na zboczu. Ale reszta powinna być żywsza :-D.

Ale to zdjęcie tak w ogóle to pierwsza klasa. Poważnie

nothing
10-07-2009, 12:48
Dzięki Szuwar. Moje założenie było takie. Zbliżyć się jak najbardziej do obrazu zastanego na miejscu, czyli zgroza posępność, cięzkie chmury nad stawem oplatające zbocza, wizja nadchodzącej burzy (w aspekcie wejścia na Kościelec) no i promyk nadziei w postaci liźnięć słońca pobliskich stoków. Miało być przyciężkawo i nostalgicznie. Przyznam szczerze, że z ciekawości przerobiłem wersję zdjęcia "Proszę wycieczki, wyciągamy leżaczki i opalamy się dwie godziny..." ;-) Było bardzo żywo i milutko, ale szybko ten pomysł wyparował mi z głowy. Kurcze sporo takich zdjęć przewija się przez forum i jakoś do mnie nie gadają. Wizja posępna trochę słabo mi wyszła, głównie przez marne umiejętności obróbki zdjęć. Sądzę jednak, może nieskromnie, że z tego zdjęcia można wyciągnąć niezły dramat. Kiedyś jeszcze do niego wrócę. Pozdrawiam.

Martix
10-07-2009, 22:32
Oj, ślicznie chciałbym teraz tam być, choć zapewne chłodnawo tam na górze na oko 6'C :)

nothing
22-07-2009, 22:24
Oj, ślicznie chciałbym teraz tam być, choć zapewne chłodnawo tam na górze na oko 6'C :)

Było z pewnością ponad 10, a na górze słoneczko ślicznie przyświecało :-)

Tazek
22-07-2009, 22:35
Biorąc pod uwagę pogodę fota bardzo udana.Gratulacje

tormentol
22-07-2009, 23:11
Podoba się

Proac150
23-07-2009, 11:05
Bardzo dobre

mariusz_777
23-07-2009, 11:50
Bardzo ładna wyszło;) mnie się podoba :)
Pozdrawiam

lortek
23-07-2009, 16:11
a jaka tutaj jest ogniskowa? bo wspominales ze ciasno :P ...wybvieram sie wkrotce w tatry i korci mnie szerokie szkielko jakies :>
albo pytanie do znawców...: lepiej krotki koniec ok. 10mm czy zrobienie panoramy z np. 3 kadrów?