Zobacz pełną wersję : lampy w jaskini
witam, bawię się troszkę w eksplorację jaskiń i chciałam połączyć jedno hobby z drugim, czyli fotografować jaskinie. Mam nikona d90, chociaż w związku z różnymi wybojami towarzyszącymi przemieszczaniem się na linach i juz w dziurach chciałabym kupić nikona d70, którego nieco miej mi będzie szkoda ekploatować.
Aparat mam dość krótko i jescze nie zdążyłam zakupić lampy błyskowej i szczerze powiedziawszy prawie nic nie wiem na temat oświetleń. Po tym dość długawym wstepie , chciałam zapytać jaką lampę, lub jakie lampy zakupić, co z jakimiś dodatkowymi doświetleniami, co z równoczesnym wyzwalaniem fleszy (bo coś takiego podobno się stosuje).
Za wszytskie rady i wskazówki będę wdzięczna.
willy_fil_
09-07-2009, 23:25
A na przykład takie cos:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69091
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69088
i podobne - opcja szukaj na forum dziala niezle...
a najlepeij to
http://nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=70
panchoo77
10-07-2009, 01:40
MZ to tylko tanie lampy (lampa) odpalane fotocelą i powinno być dobrze (plus jakiś statyw oczywiście :) )....na takie warunki niezawodne a w przypadku jakieś "przygody w jaskini" straty będą niewielkie...
....tak czy inaczej polecam lekturkę wątków na forum - do podstaw odesłał Cię willy_fil_ - a o szczegóły śmiało pytaj - czekamy na fotki....
northrop
10-07-2009, 04:00
na dobry poczatek zalatw sobie SB-900, a potem systematycznie dokladaj do niej kolejne. trudno tez ocenic ile lamp Ci bedzie potrzebne, bo tez nie wiadomo w jakich jaskiniach bedziesz buszowac i jakie tam bedzie oswietlenie. do tego sama dojdziesz po pewnym czasie. ze statywem podobna historia co z lampami. jesli chodzisz po jakichs tunelach, gdzie ledwo sie mozna przecisnac, to tez na pewno nie bedziesz chciala nosic dodatkowych kilogramow ktore beda przeszkadzac.
Przemek Paśnik
10-07-2009, 08:05
Na początek polecam numer jaskiń: 4(45) z 2006 roku. Całe wydanie kręci się wokół fotografii jaskiniowej. Pozdrawiam ;-)
PS: jeśli chcesz, mogę Ci wysłać skany
Jest jeszcze jeden patent - nieco inny ale dający ciekawe efekty ;-)
Możesz ustawić aparat na statywie, ustawić Bulb, otworzyć migawkę i "malować" jaskinię światłem latarki.
Przemek Paśnik
10-07-2009, 08:13
Adrian niektóre dziury to z tydzień trzeba by tak malować :-P Specyfika fotografii jaskiniowej polega na tym, że ściany jaskiń "pochłaniają" bardzo dużo światła. Ostatnio fotografowałem Jaskinię Zegar koło Smolenia. Parametry: SB 800 M1/1, D80 lampa M1/1, iso 400, 1/20 sek, f/8 samyang 8 mm. A jaskinia maleńka ;(
z trybem bulb ja jechałem na świeczkach (coś około 20 min :) ale były to czasy analoga z kliszą chyba iso 200. Jak się sprawdzi cyfrówka z 20 min czasem naświetlana to nie próbowałem, zapytaj gości astro. No i to metoda tylko na małe jaskinie (Jura), w dużych tatrzańskich (chodzi o duże komnaty po kilkadziesiąt czy ponad 100 m wysokości) jak domyślasz się niezbyt się sprawdzi :)
Adrian niektóre dziury to z tydzień trzeba by tak malować :-P Specyfika fotografii jaskiniowej polega na tym, że ściany jaskiń "pochłaniają" bardzo dużo światła. Ostatnio fotografowałem Jaskinię Zegar koło Smolenia. Parametry: SB 800 M1/1, D80 lampa M1/1, iso 400, 1/20 sek, f/8 samyang 8 mm. A jaskinia maleńka ;(
Ja fociłem kiedyś mroźną. sb800 dało radę ;-) Ale się nie sprzeczam, ekspertem nie jestem :D
Przemek Paśnik
12-07-2009, 10:33
Ja też wymiataczem bym się nie nazwał <rotfl>