PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d60-dalmierz

rommari
09-07-2009, 22:36
Witam!Czy to jest normalne że dalmierz działa we wszystkich Programach oprócz malualnym?W manualnym zamiast dalmierza wyswietla mi się pomiar ekspozycji.

raddeli
10-07-2009, 08:19
Instrukcja str. 61 a dokładniej - str. 116.

cytat:
"Dalmierz (...) - We wszystkich trybach z wyjątkiem trybu M, wybranie ustawienia Włączony dla trybu manualnego ustawienia ostrości powoduje przełączenie wyświetlania elektronicznej skali ekspozycji w wizjerze na wyświetlanie skali wskazującej odległość ogniskowania. Ta opcja jest przydatna przy manualnym ustawianiu ostrości. Opcja nie jest dostępna w trybie M"

A rysunki jak to wygląda i jak się je odczytuje to już w instrukcji na podanych stronach.

pppppp
10-07-2009, 08:41
jak najbardziej normalne, taka pomoc przy szkłach z procesorem, rozumiem że w M chcesz użyć starszych obiektywów manualnych (dlatego dalmierz by się przydał do ostrzenia) bo pomiaru światła pewnie i tak nie masz ale się nie da

paweł_pp
12-01-2012, 14:52
wiem że trochę późno o tym piszę ale, że ten wątek jako jeden z pierwszych w google to odpowiadam,
elektroniczny dalmierz działa w trybie "M" w D60 i D90 (oba mam) z tą małą różnicą że jedynym wskaźnikiem złapania ostrości jest ta mała zielona kropka od AF (w judaszu).
ponadto nie doszukałem się w D90 wskaźnika elektronicznego dalmierza na wzór D60 w pozostałych trybach (na pewno nie jest to ujma dla D90 trochę wprawy i kropka w zupełności wystarczy).

pozdrawiam

p.s.
może to info komuś innemu posłuży ;)

TOP67
12-01-2012, 15:05
Po pierwsze to wykopalisko
Po drugie to nie dalmierz, tylko potwierdzanie ostrości. Dalmierz pokazuje w którą stronę trzeba kręcić i mniej więcej o ile. Z oczywistych względów nie działa w trybie M, bo wykorzystuje drabinkę naświetlania.

paweł_pp
12-01-2012, 15:10
ok zwracam honor ;)
ale te strzałeczki znacząco i tak nie pomagają w ustaleniu ostrości przy świetle 1.4 ;P więc kropka też nie jest zła

Jatin
13-01-2012, 17:51
Przy świetle 1.4 to i ta kropka jest o kant....