Zobacz pełną wersję : Biały punkcik na robionych zdjęciach?
Pikusław
09-07-2009, 21:46
Witam, od dwóch dnie jestem posiadaczem D60. Dziś zauważyłem że na zdjęciach zawsze w tym samym miejscu znajduje się niewielki biały punkcik, po powiększeniu wygląda jak krzyżyk. Co to może być? Jakiś syf? Martwy piksel na matrycy? Poniżej fragment z djęcia z tym 'czymś' w skali 1:1 i powiększonym 10 razy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1999d8242eddf1d7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1120e8506a14d7a1.html
Przemek Paśnik
09-07-2009, 21:53
Bramka nr 2 jest właściwa. Nawiasem mówiąc ie przejmuj się tym. Albo daj do mapowania, albo go polub :)
Pikusław
09-07-2009, 21:57
Mapowanie? Co to takiego? Szkoda mi go dawać do serwisu, co ja zrobię bez aparatu? :P
Przemek Paśnik
09-07-2009, 22:07
Mapowanie? Robią takie szuru buru i pixel się chowa :-)
To przestan sie tym przejmowac.....jest to martwy pixel!
Wydaje mi sie jednak ze na pelnym rozmiarze zdjecia nie widac go prawie wogole.....ty bardziej ze masz pewnie z 10mpx i ten jeden ginie!
Wychodzi pewnie tylko na ciemnym tle.....
Jak wiesz zdjecia nie wychodza z puszki gotowe wiec przyzwyczaj sie ze czasami go poprostu wysteplujesz w programie do edycji:)
Powodzenia!
Pikusław
10-07-2009, 06:37
OK, dziękuję za odpowiedzi. Pocieszam sie że z tych 10 milionów pikseli zostaje mi jeszcze 9 999 999 sprawnych :D Najwyżej dam kiedyś do zmapowania jak pisze Przemek.
W moim Nikonie tez to zauważyłem zaraz po kupnie - tyle, że trzy. Nie przejmuję się tym i robię zdjęcia dalej.
Witam.
Jestem tu nowy, więc nie denerwujcie się za bardzo głupim pytaniem ;)
Dopisuję się tutaj, bo nie chcę zakładać nowego tematu, a ten mi pasuje.
Chciałem zapytać czy jest jakaś racjonalna granica ilości wypalonych pikseli... tzn. jeśli jest 5 to już coś nie tak i trzeba dać do tego mapowania.
U mnie jest ich dość sporo :/ ale nie wszystkie rzucają się w oczy... takich wkurzających jest akurat 5. Na ciemnych zdjęciach (nocne) wyłazi ponad 10 a jak się jeszcze poszuka, to bladych jest jeszcze kilka.
W nocnej fotografii to jest trochę denerwujące, bo mi robi dodatkowe gwiazdki na niebie :D Chociaż łatwo ich się pozbyć, bo wystarczy wyszukać plusiki :)
Mam ten sam aparacik co autor tematu.
Pozdrawiam.