PDA

Zobacz pełną wersję : D80 i ostrzenie POMOCY

andrew8202
09-07-2009, 19:27
Przestał mi działać AF w D80. Wczoraj jeszcze robiłem zdjęcia i wszystko działało, dzisiaj włączam aparat i Af nie działa. Nawet nie wyświetla na wyświetlaczu jaki tryb AF ma włączony. Po naciśnięciu przycisku AF nic sie nie zmienia i nie wyświetla. Mam ten aparat od niedawna i jeszcze nie znam go tak dobrze. CO to może być pomóżcie. Manualne ostrzenie działa.

andrew8202
09-07-2009, 20:18
OK już działa nie wiem co było albo coś na stykach bo przeczyściłem albo (do czego wstyd sie przyznać) obiekty nie był do końca wkręcony :)
Jeszcze jedno pytanie jak usunąć watek??

Greg77
09-07-2009, 21:01
Eee zdaza sie.....nastepnym razem jak bedziesz "wkrecac" obiekty to wyslu**** takiego "klik":D

Swoja droga nie baw sie w sciaganie obiektywu za duzo bo za dwa dni napiszesz nowy post z pytaniem "czy to brudna matryca czy bad pixele";)

messer
10-07-2009, 11:32
Swoja droga nie baw sie w sciaganie obiektywu za duzo bo za dwa dni napiszesz nowy post z pytaniem "czy to brudna matryca czy bad pixele";)

To ciekawa porada dla posiadacza lustrzanki z wymiennymi obiektywami.
Czy właśnie nie dlatego, żeby zmieniać obiektywy, kupujemy sprzęt który kosztuje duże pieniądze?

Moja rada jest inna: Zmieniaj obiektywy tak często, jak tego potrzebujesz, żeby robić wspaniałe zdjęcia i wykorzystywać swój sprzęt. A syfami na matrycy się nie przejmuj. Jest przynajmniej kilka sposobów na ich bezproblemowe usunięcie.

EDIT:
Ok. Właśnie zobaczyłem na podpis autora... mając jeden obiektyw rzeczywiście nie ma większego sensu go odpinać/przypinać :-)

bijeczek
10-07-2009, 17:23

Naprawdę sądzisz, że od ściągania obiektywu można się nabawić bad-pixeli? No chyba, że to było ironizowanie:)

EDIT:
Ok. Właśnie zobaczyłem na podpis autora... mając jeden obiektyw rzeczywiście nie ma większego sensu go odpinać/przypinać :-)

Zawsze można sobie poodpinac i poprzypinać, żeby sprawdzić jak szybko aparat łapie syfy na filtrze;)

Greg77
10-07-2009, 23:20
Naprawdę sądzisz, że od ściągania obiektywu można się nabawić bad-pixeli? No chyba, że to było ironizowanie:)

Tak to byla ironia......powiem to bardziel lopatologicznie: raz na jakis czas ktos pisze post "czy to jest brudna matryca czy bad pixel" albo cos w tym stylu.....i stad ta ironia:D

TomekB.
16-07-2009, 22:53
hahah;) skąd ja znam takie sytuacje o nie dokręconym obiektywie:)

core
17-07-2009, 01:26

Obiektywy klasy N18-55 wystarczająco skutecznie zasysają pyłki… więc autor nie musi go zdejmować żeby niebawem mieć pretekst do napisania tego typu posta ;)

kristof05
18-07-2009, 16:56
sam miałem taką sytuację.
trochę paniki było, ale ostatecznie skończyło się na śmiechu

Seeker
19-07-2009, 15:34
"Czy właśnie nie dlatego, żeby zmieniać obiektywy, kupujemy sprzęt który kosztuje duże pieniądze?"

Po to, aby optyke mozna bylo dopasowac do preferencji i mozliwosci.
Bez wzgledu na to jak czesto...

Greg77
19-07-2009, 16:06
Obiektywy klasy N18-55 wystarczająco skutecznie zasysają pyłki… więc autor nie musi go zdejmować żeby niebawem mieć pretekst do napisania tego typu posta ;)

Zgadzam sie ze te obiektywy to takie male odkurzacze:D
Jednak wolniej i mniej sie zasyfi wnetrze puszki jesli (posiadajac jedno szklo) nie bedzie sie bez sensu odpinac obiektywu i ogladac srodka!!