Zobacz pełną wersję : D80 i ostrzenie POMOCY
andrew8202
09-07-2009, 19:27
Przestał mi działać AF w D80. Wczoraj jeszcze robiłem zdjęcia i wszystko działało, dzisiaj włączam aparat i Af nie działa. Nawet nie wyświetla na wyświetlaczu jaki tryb AF ma włączony. Po naciśnięciu przycisku AF nic sie nie zmienia i nie wyświetla. Mam ten aparat od niedawna i jeszcze nie znam go tak dobrze. CO to może być pomóżcie. Manualne ostrzenie działa.
andrew8202
09-07-2009, 20:18
OK już działa nie wiem co było albo coś na stykach bo przeczyściłem albo (do czego wstyd sie przyznać) obiekty nie był do końca wkręcony :)
Jeszcze jedno pytanie jak usunąć watek??
Eee zdaza sie.....nastepnym razem jak bedziesz "wkrecac" obiekty to wyslu**** takiego "klik":D
Swoja droga nie baw sie w sciaganie obiektywu za duzo bo za dwa dni napiszesz nowy post z pytaniem "czy to brudna matryca czy bad pixele";)
Swoja droga nie baw sie w sciaganie obiektywu za duzo bo za dwa dni napiszesz nowy post z pytaniem "czy to brudna matryca czy bad pixele";)
To ciekawa porada dla posiadacza lustrzanki z wymiennymi obiektywami.
Czy właśnie nie dlatego, żeby zmieniać obiektywy, kupujemy sprzęt który kosztuje duże pieniądze?
Moja rada jest inna: Zmieniaj obiektywy tak często, jak tego potrzebujesz, żeby robić wspaniałe zdjęcia i wykorzystywać swój sprzęt. A syfami na matrycy się nie przejmuj. Jest przynajmniej kilka sposobów na ich bezproblemowe usunięcie.
EDIT:
Ok. Właśnie zobaczyłem na podpis autora... mając jeden obiektyw rzeczywiście nie ma większego sensu go odpinać/przypinać :-)
bijeczek
10-07-2009, 17:23
Naprawdę sądzisz, że od ściągania obiektywu można się nabawić bad-pixeli? No chyba, że to było ironizowanie:)
EDIT:
Ok. Właśnie zobaczyłem na podpis autora... mając jeden obiektyw rzeczywiście nie ma większego sensu go odpinać/przypinać :-)
Zawsze można sobie poodpinac i poprzypinać, żeby sprawdzić jak szybko aparat łapie syfy na filtrze;)
Naprawdę sądzisz, że od ściągania obiektywu można się nabawić bad-pixeli? No chyba, że to było ironizowanie:)
Tak to byla ironia......powiem to bardziel lopatologicznie: raz na jakis czas ktos pisze post "czy to jest brudna matryca czy bad pixel" albo cos w tym stylu.....i stad ta ironia:D
hahah;) skąd ja znam takie sytuacje o nie dokręconym obiektywie:)
Obiektywy klasy N18-55 wystarczająco skutecznie zasysają pyłki… więc autor nie musi go zdejmować żeby niebawem mieć pretekst do napisania tego typu posta ;)
kristof05
18-07-2009, 16:56
sam miałem taką sytuację.
trochę paniki było, ale ostatecznie skończyło się na śmiechu
"Czy właśnie nie dlatego, żeby zmieniać obiektywy, kupujemy sprzęt który kosztuje duże pieniądze?"
Po to, aby optyke mozna bylo dopasowac do preferencji i mozliwosci.
Bez wzgledu na to jak czesto...
Obiektywy klasy N18-55 wystarczająco skutecznie zasysają pyłki… więc autor nie musi go zdejmować żeby niebawem mieć pretekst do napisania tego typu posta ;)
Zgadzam sie ze te obiektywy to takie male odkurzacze:D
Jednak wolniej i mniej sie zasyfi wnetrze puszki jesli (posiadajac jedno szklo) nie bedzie sie bez sensu odpinac obiektywu i ogladac srodka!!