Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mój pierwszy raz z... krajobrazem :)
Jak w tytule, więc proszę nie bić zbyt mocno :razz:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img208.imageshack.us/i/polem.jpg/)
malasana
09-07-2009, 16:00
Czemu w pionie? Az prosi sie o szersze ujecie tej sceny w poziomym kadrze. Ponadto tego rodzaju zdjecie bardzo dobrze robic z szara polowka, wtedy mamy ladnie naswietlone zarowno niebo jak i "podloge".
Czemu w pionie? Az prosi sie o szersze ujecie tej sceny w poziomym kadrze.
Hmm... no jak jakoś wyszło.
Ponadto tego rodzaju zdjecie bardzo dobrze robic z szara polowka, wtedy mamy ladnie naswietlone zarowno niebo jak i "podloge".
Na razie brak funduszy na jakiekolwiek zakupy foto.:(
grudzinsky
09-07-2009, 17:50
kiedys musi byc ten pierwszy raz ;)
krajobraz to nie jest latwy kawalek chleba. trzeba bardzo duzo obserwowac i wyczuc ten odpowiedni moment. jak to powiadaja "byc we wlasciwym miejscu o wlasciwym czasie" - tutaj niestety tego zabraklo...fotografujac pejzaz zakladam, ze chcesz pokazac z jak najlepszej strony swoja okolice lub miejsce gdzie bylas na wakacjach...
powodzenia przy nastepnych zdjeciach...
Czemu w pionie? Az prosi sie o szersze ujecie tej sceny w poziomym kadrze. Ponadto tego rodzaju zdjecie bardzo dobrze robic z szara polowka, wtedy mamy ladnie naswietlone zarowno niebo jak i "podloge".
No fakt ze w poziomie bylo by fajnie:)
A co do szarej polowki......chmmm czasami pomaga ale potrafi tez (nieumiejetnie uzyta) spaprac zdjecie....robiac niebo wyprane i nie ciekawe.....
Tutaj zdecydowanie robil bym ciemniej a potem z NEFa bym cos plodzil:)
Na niebie widoczne przepalenia...a i kompozycji czegos brakuje....
Nastepnym razem wypatruj czegos naprawde ciekawego na niebie i lap chwile....rob zdjecia w NEFach bo potem masz szerokie pole do popisu....
Podstawa w fotografii to swiatlo....wiec wyjdz kiedys na plenerowa sesje wieczorem...przed zachodem i wtedy staraj sie lapac piekno....zalecam tobie (narazie) unikac zdjec zachodzacego slonca....lap piekne kolory nieba i chmur....oraz ciekawie naswietlone widoki.....
Staraj sie unikac mocnego polodniowego slonca.....jest wrogiem Landszafterow:)
maska i osobna obróbka, dokładnie to samo ,co połówka
malasana
09-07-2009, 22:57
maska i osobna obróbka, dokładnie to samo ,co połówka
Sa sytuacje, kiedy filtr ratuje ekspozycje, nie pomoze wtedy osobne wolanie rawow.
Myślałam, że choć troszkę się spodoba, no trudno. Ale dziękuję za opinie :)
Będę próbować dalej.
Sa sytuacje, kiedy filtr ratuje ekspozycje, nie pomoze wtedy osobne wolanie rawow.
prawda, ale jak zauważyłem , można to ograniczyc obiniżając kompens. tonalną m-dzy -1 a 1,7 a potem rawy osobno obrabiasz "pod podłogę" i osobo "pod górę" potem łączysz .chałupniczo , ale 9 na 10 działa....
prawda, ale jak zauważyłem , można to ograniczyc obiniżając kompens. tonalną m-dzy -1 a 1,7 a potem rawy osobno obrabiasz "pod podłogę" i osobo "pod górę" potem łączysz .chałupniczo , ale 9 na 10 działa....
Dokladnie....i zdecydowanie wychodzi naturalniej niz z szarakiem!
Będę próbować dalej.
mnie się podoba
malasana
10-07-2009, 09:06
Zgadzam sie, ta metoda zazwyczaj dziala. Ale jest bardziej skomplikowana dla poczatkujacego mz od zalozenia na obiektyw cokina z ND0.6 gradacyjnym. A co do naturalnosci efektu, to uwazam, ze jednak filtr daje bardziej naturalne efekty, chyba ze mamy do czynienia z osoba doswiadczona w obrobce. Generalnie - moim zdaniem im wiecej efektu osiagniemy na etapie ekspozycji, tym lepiej.
Będę próbować dalej.
... troszkę się podoba, więc czekamy na następne