PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mój pierwszy raz z... krajobrazem :)

Magda.K
09-07-2009, 15:58
Jak w tytule, więc proszę nie bić zbyt mocno :razz:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img208.imageshack.us/i/polem.jpg/)

malasana
09-07-2009, 16:00
Czemu w pionie? Az prosi sie o szersze ujecie tej sceny w poziomym kadrze. Ponadto tego rodzaju zdjecie bardzo dobrze robic z szara polowka, wtedy mamy ladnie naswietlone zarowno niebo jak i "podloge".

Magda.K
09-07-2009, 16:03
Czemu w pionie? Az prosi sie o szersze ujecie tej sceny w poziomym kadrze.
Hmm... no jak jakoś wyszło.

Ponadto tego rodzaju zdjecie bardzo dobrze robic z szara polowka, wtedy mamy ladnie naswietlone zarowno niebo jak i "podloge".
Na razie brak funduszy na jakiekolwiek zakupy foto.:(

grudzinsky
09-07-2009, 17:50
kiedys musi byc ten pierwszy raz ;)
krajobraz to nie jest latwy kawalek chleba. trzeba bardzo duzo obserwowac i wyczuc ten odpowiedni moment. jak to powiadaja "byc we wlasciwym miejscu o wlasciwym czasie" - tutaj niestety tego zabraklo...fotografujac pejzaz zakladam, ze chcesz pokazac z jak najlepszej strony swoja okolice lub miejsce gdzie bylas na wakacjach...
powodzenia przy nastepnych zdjeciach...

Greg77
09-07-2009, 20:33
Czemu w pionie? Az prosi sie o szersze ujecie tej sceny w poziomym kadrze. Ponadto tego rodzaju zdjecie bardzo dobrze robic z szara polowka, wtedy mamy ladnie naswietlone zarowno niebo jak i "podloge".

No fakt ze w poziomie bylo by fajnie:)

A co do szarej polowki......chmmm czasami pomaga ale potrafi tez (nieumiejetnie uzyta) spaprac zdjecie....robiac niebo wyprane i nie ciekawe.....
Tutaj zdecydowanie robil bym ciemniej a potem z NEFa bym cos plodzil:)
Na niebie widoczne przepalenia...a i kompozycji czegos brakuje....
Nastepnym razem wypatruj czegos naprawde ciekawego na niebie i lap chwile....rob zdjecia w NEFach bo potem masz szerokie pole do popisu....
Podstawa w fotografii to swiatlo....wiec wyjdz kiedys na plenerowa sesje wieczorem...przed zachodem i wtedy staraj sie lapac piekno....zalecam tobie (narazie) unikac zdjec zachodzacego slonca....lap piekne kolory nieba i chmur....oraz ciekawie naswietlone widoki.....
Staraj sie unikac mocnego polodniowego slonca.....jest wrogiem Landszafterow:)

pike
09-07-2009, 22:53
maska i osobna obróbka, dokładnie to samo ,co połówka

malasana
09-07-2009, 22:57
maska i osobna obróbka, dokładnie to samo ,co połówka
Sa sytuacje, kiedy filtr ratuje ekspozycje, nie pomoze wtedy osobne wolanie rawow.

Magda.K
09-07-2009, 23:13
Myślałam, że choć troszkę się spodoba, no trudno. Ale dziękuję za opinie :)
Będę próbować dalej.

pike
10-07-2009, 06:03
Sa sytuacje, kiedy filtr ratuje ekspozycje, nie pomoze wtedy osobne wolanie rawow.

prawda, ale jak zauważyłem , można to ograniczyc obiniżając kompens. tonalną m-dzy -1 a 1,7 a potem rawy osobno obrabiasz "pod podłogę" i osobo "pod górę" potem łączysz .chałupniczo , ale 9 na 10 działa....

Greg77
10-07-2009, 06:04
prawda, ale jak zauważyłem , można to ograniczyc obiniżając kompens. tonalną m-dzy -1 a 1,7 a potem rawy osobno obrabiasz "pod podłogę" i osobo "pod górę" potem łączysz .chałupniczo , ale 9 na 10 działa....

Dokladnie....i zdecydowanie wychodzi naturalniej niz z szarakiem!

pike
10-07-2009, 06:08
Będę próbować dalej.
mnie się podoba

malasana
10-07-2009, 09:06
Zgadzam sie, ta metoda zazwyczaj dziala. Ale jest bardziej skomplikowana dla poczatkujacego mz od zalozenia na obiektyw cokina z ND0.6 gradacyjnym. A co do naturalnosci efektu, to uwazam, ze jednak filtr daje bardziej naturalne efekty, chyba ze mamy do czynienia z osoba doswiadczona w obrobce. Generalnie - moim zdaniem im wiecej efektu osiagniemy na etapie ekspozycji, tym lepiej.

wingeo
10-07-2009, 09:34
Będę próbować dalej.

... troszkę się podoba, więc czekamy na następne