PDA

Zobacz pełną wersję : Dobry ultrazoom w przedziale 1000 - 1500zl

Ymanuel
09-07-2009, 10:34
Witam serdecznie. Naszła potrzeba na kupno ultrazooma z przedziału cenowego ok1000 do ok 1500 zł. Jakiś czas temu używałem Canona PowerShot'a S2 IS. Który się*dobrze sprawował lecz po czasie się sypnął (ponoć typowa dla tego modelu awaria silnika przysłony(?) ). Teraz, po jako takim rozeznaniu oraz bazując na własnym doświadczeniu, w grę by wchodziły następujące modele:
Nikon Coolpix P90
Nikon Coolpix P80
Panasonic Lumix DMC-Fz18
Canon PowerShot SX10 IS

Z tym że tak.. nie da się ukryć że wygrywa w tym zestawieniu (wg mnie) Canon SX10 - z racji stosunku ceny do możliwości, ale wacham się pomiędzy nim a Nikonem P80. Pozostałą dwójka to raz że P90 straszy ceną i hmm dziwnymi opiniami na temat jakości zdjęć.. a dwa - Panasonic choć świetne zdjęcia itd, to po prostu jest wolny.

Czy może się ktoś podzielić opinią na temat tych dwóch moich wybrańców? Ze względu na niezawodność/wytrzymałość/żywotność?

A jeśli znacie/używacie jakiś jeszcze inny model który mógłby wchodzić w grę, z przyjemnością o nim usłyszę i się zastanowię. Gdyby ktoś potrzebował wymagania fotografa to "aparat do robienia zdjęć amatorsko, wszystko w jednym, bez torby dodatków, dający możliwość jako-takiego wpływu na zdjęcie"

Serdecznie pozdrawiam licząc na pomoc w rozjaśnieniu kwestii wyboru aparatu:)

tomalw
09-07-2009, 10:52
nikon P80

jamirq
10-07-2009, 11:48
panasonic fz-28

błajan
10-07-2009, 12:23
użytkuje ten aparat od ok 10 miechów i jest godny polecenia
jednak po zakupie lustrzanki leży u mnie w szafie więc jeżeli jesteś zainteresowany kupnem używki na gwarancji to napisz.