Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rozstaje
W obliczu deszczowej pogody ostatnio. Niech się tak rozpogodzi:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img37.imageshack.us/i/rozstaje2.jpg/)
(http://img3.imageshack.us/i/rozstaje1.jpg/)
Niby zdjęcie po prostu OK, ale się przyglądam i przyglądam. Nostalgia za dawnymi czasami? Za latami dzieciństwa spędzonymi na Roztoczu gdzie takich rozstaj cała masa? Rozstaj na których straszą strzygi i błądniki...?
Gdzie przemierzałem całe pałacie drabinistymi furmankami, jadałem młode ziemniaki ze śmietaną i zsiadłym mlekiem, gdzie chaty były bielone wapnem? Gdzie lasy pachniały żywicą i żurawiną?
Dzięki swiatlo taki komentarz, taka reakcja na zdjęcie jest lepsza od ochów i achów ...
No ponownie wracam. Gapię się i gapię. Coś w tym jest.
Rozstaje, krzyż, drzewo, piękne niebo. Piękne miejsce. Technicznie światło mogłoby być lepsze, ale i tak zdjęcie chwyta mnie za serce. Ma to miejsce jakąś niezdefiniowaną głębię...
Podoba sie....ladna kompozycja i kolorki!
Piotr_ek
09-07-2009, 01:14
Marku może wyda Ci się do dziwne, że tym razem nie przeczytasz epistoły mojego autorstwa...
Podoba mi się. Fotka jest OK. Kadrowo, kolorystycznie, tematycznie, jakościowo. Estetyka na 5+.
pozdr!, P.
Marcin T
09-07-2009, 06:13
Swietne miejce, niebo... W zasadzie większą uwage przykuwa krzyż niż drzewo.
Ładny, sielski obrazek.
peludito
09-07-2009, 06:40
A ja wchodzę tu kolejny raz i przepraszam, ale składam broń: mnie nie łechce. Dróżki z akcentem industrialnym, świeżo porozjeżdżane kilkoma różnymi rodzajami przemysłowych opon. To w mojej jaźni przesuwa ciężar obrazka z romantyzmu i zadumy w stronę "jedzie chłop po polu, jedzie na traktorze", ciężkich prac budowlanych itd. Jak czytam te liczne zachwyty to się zastanawiam, czy nie zostałem nosorożcem, bo żadnych emocji ani kompozycja, ani przesłanie, ani niebo, ani drzewko, ani krzyżyk we mnie nie wołają (sorry, marbed). Te, kolorki ino ładne;)
pzdr
peludito nie masz potrzeby przepraszać każdy ocenia po swojemu. Natomiast takiej dróżki rozjeżdżonej wozami drabiniastymi na drewnianych kołach obitych bednarką ciągniętymi przez konie niestety nie uświadczysz na Podlasiu po roku 1970 za wyjątkiem imprez folklorystycznych. Takie czasy
wojtek6308
09-07-2009, 08:26
Dobre i mnie się podoba :) jest coś w tej fotografii.
Bardzo mi się podoba kadr. Rzeczywiście jakoś tak nostalgię wywołuje ten widok...
Duży plus.
alfapasje
09-07-2009, 09:10
podoba się i mi.
Za Nemathem. Również mi się podoba :)
Mnie też się jakoś tęskno zrobiło za czasami, których szans nie miałam poznać. Tylko z literatury i bajań. Światło, odbieram to zdjęcie tak samo jak Ty. Patrzę na nie i snuję opowieści.
Według starych wierzeń, na rozstajnych drogach ZŁY mieszka,
stąd ten krzyż pewnie.
Zdjęcie osobiście mnie nie powala, ponieważ ślady traktorów itp. skutecznie zabijają romantyczny klimat tego zdjęcia
W upalne lato gdy ziemia jest spragniona wody, takie drogi zamieniają sie w piaszczyste (sypkie) rzeki i nie widać na nich takich śladów
dodatkowo uroku dodają im przerośnięte podeschłe trawy, nie mówiąc juz o czekających na żniwa zbożach...
myślę że w takich okolicznościach ten widoczek może wywołać jeszcze więcej wspomnień i nostalgii...
andrzejp
09-07-2009, 14:41
No ponownie wracam. Gapię się i gapię. Coś w tym jest.
Rozstaje, krzyż, drzewo, piękne niebo. Piękne miejsce. Technicznie światło mogłoby być lepsze, ale i tak zdjęcie chwyta mnie za serce. Ma to miejsce jakąś niezdefiniowaną głębię...
Dokładnie tak,
normalnie, klasycznie a ciekawie.
Sielsko jak mawiał Marcin:-D
rsuchorab
13-07-2009, 17:04
ehh... az sie teskni do domu...