Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Zwykła mewa
Zwykła mewa, a na dodatek z serii "polowanie z AF". Ponieważ jest to moje pierwsze zdjęcie umieszczane na forum, poproszę o kompletne objechanie i zmieszanie z błotem (czyli tzw. "konstruktywną krytykę").
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/Seagull_by_portumna-1.jpg
źródło (http://fc07.deviantart.com/fs46/f/2009/189/0/0/Seagull_by_portumna.jpg)
Pozdrawiam
peludito
08-07-2009, 19:22
Służę uprzejmie: mewa jest kompletnie nieostra, za czym fotka wygląda jak cropowany strzał z małpki firmy Trust - jest nieudana. Mam wrażenie, że o tym doskonale wiesz, że mieszkasz w okolicy, w której mewy latają jak u mnie wróble, nie chciało Ci się poczekać z wejściem na forum do momentu, aż zrobisz ostre zdjęcie i liczysz na to, że ktoś napisze: "świetne zdjęcie mewy, niemal doskonałe - ale trochę nieostre":) Wydaje mi się też, że widzę wokół dzioba artefakty wynikające z prób wyostrzania - jeżeli tak to dodam, że przy pudle AF czarów oprogramowaniem nie zdziałasz. Zaznaczam, że mogę się mylić i nadinterpretować, jeżeli tak - z góry przepraszam.
pzdr
To może ja jeszcze dodam że światło za ostre,przepały na głowie,karku i skrzydłach.
Fota zdecydowanie do poprawki.
Pozdrawiam
peludito:
No to jak mewa jest nieostra, to już nie wiem co może być ostre:( Artefakty wkoło dzioba powstały po przeskalowaniu do width=700 i eksporcie do jpg w Gimpie. Ze trzy razy próbowałem to zrobić, na quality=100 i i tak wychodzą..
tomek61:
Przepały po wywołaniu na papier przestały być przepałami. Więc może miły pan w fotograficznym coś mi poprawiał?
Ogólnie: Rozumiem, że wstyd, hańba i wielka porażka:( Ale dzięki Wam, dowiedziałem się trochę na co zwracać uwagę przed naciśnięciem tego cholernego spustu migawki.
Dziękuję bardzo:)
Ewentualnie jeśli przeszkadza i psuje ogólną kompozycję i jakość działu na forum, to można wywalić temat.
peludito
09-07-2009, 01:08
peludito:
No to jak mewa jest nieostra, to już nie wiem co może być ostre:( Artefakty wkoło dzioba powstały po przeskalowaniu do width=700 i eksporcie do jpg w Gimpie. Ze trzy razy próbowałem to zrobić, na quality=100 i i tak wychodzą..
tomek61:
Przepały po wywołaniu na papier przestały być przepałami. Więc może miły pan w fotograficznym coś mi poprawiał?
Ogólnie: Rozumiem, że wstyd, hańba i wielka porażka:( Ale dzięki Wam, dowiedziałem się trochę na co zwracać uwagę przed naciśnięciem tego cholernego spustu migawki.
Dziękuję bardzo:)
Ewentualnie jeśli przeszkadza i psuje ogólną kompozycję i jakość działu na forum, to można wywalić temat.
Wstyd i hańba, owszem, że nie zajrzałeś to innych wątków w tym dziale. Tu się roi od ostrych jak polsilver mew, choćby tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105213&highlight=mewa).
Zdjęcia robisz dla siebie, nie dla nas. Jeżeli ta mewa jest dla Ciebie ok - zazdroszczę Ci. Ja w takiej sytuacji sprzedałbym wszystkie szkła, kupił małpkę i za resztę kasy pojechał na długo w siną dal focić tą małpką ostre krajobrazy, mewy i co tam jeszcze.
Co do artefaktów - nie wiem, co Ci napisać: nie mam doświadczenia z takimi wynalazkami, bo nigdy mi się nie pojawiły; zgoda, to nie musi być Twoja wina, czasami przy zmniejszaniu i resamplingu takie cuda się zdarzają.
Nie ma co usuwać wątku, sprawdzaj po prostu co wrzucają inni - oglądanie zdjęć i czytanie komentarzy służy właśnie temu, żeby wiedzieć, co z naszymi jest nie tak.
pzdr
Marcin T
09-07-2009, 06:27
O fotografii chłopaki już napisali.
Mogę tu jedynie dopisać, że
kompletne objechanie i zmieszanie z błotem
Nie ma nic wspólnego z
(czyli tzw. "konstruktywną krytykę").
;)
Ostrość to nie ogólny obrys ptaka ale widoczne na nim poszczególne piórka wyraźne oczko, dobrze jest jak w oku jeszcze jakiś błysk widać.
Co do przepałów to ważne jest co my tu widzimy, a my widzimy przepały.
Daleka droga przed tobą ale każdą drogę można przejść.
Karbulot
09-07-2009, 09:52
Artefakty wkoło dzioba powstały po przeskalowaniu do width=700 i eksporcie do jpg w Gimpie. Ze trzy razy próbowałem to zrobić, na quality=100 i i tak wychodzą.
Przepraszam, a czy Ty wywolywales to z RAW-a czy moze obrabiales wyplutego z puszki JPEG-a?
peludito
11-07-2009, 11:34
Ostrość to nie ogólny obrys ptaka ale widoczne na nim poszczególne piórka wyraźne oczko, dobrze jest jak w oku jeszcze jakiś błysk widać.
Co do przepałów to ważne jest co my tu widzimy, a my widzimy przepały.
Daleka droga przed tobą ale każdą drogę można przejść.
Jest jeszcze jedna ewentualność - kolega mógł się wybrać na mewy z kitowym szkiełkiem: zabrakło na długości, poszedł crop a wiadomo, jak to z obrazkiem z takiego szkiełka bywa. Da się zrobić "prawie świetne" zdjęcie nawet 18-55 I, ale na mewy to się wybitnie nie nadaje:-D
pzdr
fader_audio
13-07-2009, 12:30
Oj, mewa nieostra ca łkowicie, odbieram tak jakby af ustawil ostrość na wodę a nie na ptaka, ale to moje odczuca, co do resztty to zgadzam sie z poprzednikami.