PDA

Zobacz pełną wersję : L1 - zdjęcia nocą

Luke16
08-07-2009, 18:05
Co zrobić by zdjęcia np. świateł samochodowych robione bez lampy błyskowej były ostre a nie rozmazane???

Piotrek Charchuła
08-07-2009, 18:37
Krótki czas naświetlania

Luke16
08-07-2009, 21:18
Czyli co trzeba zrobić?? Jest to automat a ja na aparatach się całkowicie nie znam ja tylko robię foto i tyle :D

Mellan
08-07-2009, 21:26
Żaden automat nie zrobi ci takiego zdjęcia.
Algorytm jest taki: Mało światła-maksymalna przysłona/wysokie iso/długi czas, by naświetlić zdjęcie.
Efekt: maksymalna przysłona rozmydli zdjęcie/wysokie iso doda szumu/długi czas rozmaże światełka.
Automaty nie czytają twoich myśli i postępują w/g schematu.
Albo zrezygnuj z automatu i zacznij fotografować ze zrozumieniem, albo zrezygnuj z ambicji na takie zdjęcia.

MirM
08-07-2009, 21:39
A może podaj jakie Twój aparat ma programy tematyczne to coś wybierzemy. Podaj też markę i model to będzie łatwiej pomóc.

Luke16
08-07-2009, 22:03
Tak jak pisałem w którymś poście mam ten aparacik od 14.01.2006 od tego czasu zrobiłem z 1700 zdjęć ... Model aparatu to Nikon Coolpix L1 ... Mellan właśnie to mnie denerwuje że nie mogę zrobić nocą dobrego foto np. lamp samochodu czy palącego się ognia bo foty wychodzą rozmyte.... :/ Chętnie bym go zmienił na coś nowszego ale fundusze na to nie pozwalają zbytnio jedynie raty mi zostają .... ale nawet to coś taniego by to musiało być .... Programy: Portrait, Landscape, Sports, Night Portrait, Party/Indoor, Beach/Snow, Sunset, Dusk/Dawn, Night Landscape, Close Up, Museum, Fireworks Show, Back Light, Panorama

Mellan
08-07-2009, 22:20
No niestety, fundusze bywają kluczowe...wyjściem mogą być raty, albo zakup sprzętu używanego. Konieczny do tego typu efektów jakie oczekujesz byłby program manualny i nisko szumiąca matryca, lub dodatkowe światełko. Prosta lustrzaneczka z kitem+lampka wystarczy.
Aparaty kompaktowe są produkowane z myślą o użyciu w nieskomplikowanych sytuacjach, gdy światła jest full.

Luke16
09-07-2009, 12:21
Czyli tym co mam mogę sobie jedynie cztery litery podetrzeć?? :D Czyli zastanowić się nad jakąś lustrzanką ??

sbs2005
09-07-2009, 13:58
Luke odpowiedziales sobie sam na pytanie :)

Luke16
09-07-2009, 14:17
Pany a Nikon D40 da radę mnie zadowolić (nie w dosłownym słowa tego znaczeniu :D :D ) ??? A coś z tańszych ??? Bo miałem okazję bawić się tym apratatem i robił dobre zdjęcia :) ... no ale koszt używki to 1000zł ... :/

sbs2005
09-07-2009, 14:28
a robiles nim wlasnie w takim trybie jakbys chcial - czyli w nocy
bo w dzien to przy odrobinie szczescia kazdy zrobi "dobre" zdjecie

na poczatek jezeli zadowalałby Ciebie to kup - chyba ze "uzbieralbys" troche kasy to mozna pomyslec o czyms innym

ps. mam nadzieje ze piszac o cenie mowiles o aparacie+szklo jakies do niego

clusca
09-07-2009, 14:36
Tak jak pisałem w którymś poście mam ten aparacik od 14.01.2006 od tego czasu zrobiłem z 1700 zdjęć ... Model aparatu to Nikon Coolpix L1 ... Mellan właśnie to mnie denerwuje że nie mogę zrobić nocą dobrego foto np. lamp samochodu czy palącego się ognia bo foty wychodzą rozmyte.... :/ Chętnie bym go zmienił na coś nowszego ale fundusze na to nie pozwalają zbytnio jedynie raty mi zostają .... ale nawet to coś taniego by to musiało być .... Programy: Portrait, Landscape, Sports, Night Portrait, Party/Indoor, Beach/Snow, Sunset, Dusk/Dawn, Night Landscape, Close Up, Museum, Fireworks Show, Back Light, Panorama

Jesli chcesz same swiatla samochodu badz sam ogien, bez otaczajacych je, niedoswietlonych jak rozumiem, przedmiotow, to sprobuj trybu Fireworks Show i/lub zmien tryb pomiaru swiatla na punktowy. Nie znam posiadanego przez Ciebie modelu aparatu ale wiekszosc obecnie produkowanych kompaktow, nawet tych najprostrzych, daje takie mozliwosci.

Luke16
09-07-2009, 16:33
clusca ogólnie to nic te tryby prawie nie dają efekt jest jak widać na zdjęciu w linku http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Bravo/32920 ... :( Ogólnie mojemu L1 coś odbiło bo robi takie zdjęcia jak w linku wszystkie są robione jakoś w ciągu 2 tygodni a to http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Bravo/Galeria/32920,359807 jest robione rok temu... I widać znaczną różnicę w ostrości czyżby padł obiektyw już???

sbs2005 tym d40 nie robiłem akurat takich zdjęć nocnych więc nie wiem czy by dał radę... Jak myślicie żeby zamknąć się w 1000zł dało by radę coś kupić??? Najlepiej nowego???

Karbulot
10-07-2009, 08:35
Jesli chcesz robic zdjecia nocne i jak zauwazylem, z krotkimi czasami naswietlania, zatem konieczne jest uzywanie wyzszych ISO. A w tym przypadku D40 moze sie okazac za cieniutki.

sbs2005
10-07-2009, 09:16
Karbulot, ale zwaz na to ze kolega chce cos "taniego" jednak z pustego to i czlek sie nie napije i masz racje moze to byc sprzet, ktory nie spelni jego oczekiwan

a moze pomysl o nowej profesjonalnej malpce i zamkniesz sie wtedy w kwocie do 1kPln

Karbulot
10-07-2009, 09:32
I to jest prawda. Jesli ma sie takie wymagania, to zamiast slabiutkiego lustra lepiej moze faktycznie kupic dobrego kompakta. Problem jednak z tym, ze o ile kompakty maja jasne szkla, to wysokie uzyteczne ISO jest u nich nadal problematyczne. Male szumiace matryce na dokladke z upychanymi coraz to wiekszymi megapikselami zle odbija sie na jakosci zdjec w wiekszych czulosciach. No i nadal niewiele kompaktow zapisuje w RAW-ach.

Luke16
10-07-2009, 10:11
Wiecie zawodowym fotografem nie jestem zdjecia robie naprawdę okazjonalnie w końcu 1700 od stycznia 2006 to naprawdę chyba mało zdjęć plus kilka zrobionych telefonem :D ... Nie będę też kilku tysięcy złotych wydawał na aparat bo przy moim stanie rzeczy to nie racjonalne ale chciałbym mieć taki ten aparacik żeby tak jak w tym linku do PJ te zdjęcia były ostre a nie jak teraz są czyli rozmyte jak diabli... Dodam że najczęściej zdjęciami jakie robie są zdjęcia typu makro do aukcji internetowych czy nieraz jakaś impreza :P

Karbulot
10-07-2009, 10:15
No niestety, ale takie jest zycie. Albo tani aparat, albo dobre zdjecia. Fotografia to dosc kosztowne hobby, zwlaszcza jesli bawimy sie lustrem.

sbs2005
10-07-2009, 10:18
to odpowiedziales sobie - nie kupuj lustrzanki, popatrz na kompakty - ja pracowalem sobie kiedys na Fujifilm FinePix S7000 i robil ciekawe zdjecia nawet wieczorkiem w trybie nocnym (jak na tamto spojrzenie)
musisz sie powaznie zastanowic na zakupem poczytaj o maplkach popatrz na zdjecia zrob porownania

clusca
10-07-2009, 11:37
Analizujac Twoje, bardziej juz teraz sprecyzowane, potrzeby sadze, ze dobrym wyjsciem jest raczej kompakt. Jaki? Dobre pytanie, bo modeli kompaktow na rynku ogrom, a kazdy z producentow mydli oczy klientow marketingowym belkotem. Najlepiej poogladaj sobie w necie zdjecia z roznych aparatow i wybierz ten, ktory satysfakcjonuje Cie zarowno jakosciowo, jak i finansowo. O np. tutaj: http://www.pbase.com/cameras sa dostepne zdjecia chyba z wiekszosci produkowanych obecnie aparatow.

Co do Twoich zdjec, to rzeczywiscie mydlo jakby byly komorka robione. Nie zawilgotnial Ci czasem aparat? Przyznaj sie ;)

Aha, w wymienionym u gory linku znajdziesz pewnikiem rowniez zdjecia z konstrukcji hybrydowych (jak np. wspomniane przez kolege sbs2005 Fuji S7000), mogacych stanowic swoisty kompromis pomiedzy jakoscia lustrzanki a cena i mobilnoscia kompaktowych aparatow fotograficznych.

Luke16
10-07-2009, 11:39
Nie zwilgotnieć to on raczej nie zawilgotniał... leży w domu raczej cały czas... Podajcie jakiś przykład aparatu dobrego, taniego i dobrze robiącego zdjęcia???

Karbulot
10-07-2009, 12:24
Chcesz dobry kompakt? Kup Canona G9 lub G10.

Luke16
10-07-2009, 16:54
Na aparat mogę wydać max 900zł i to na raty czyli nowy ... Co mi powiecie o PANASONICACH a w szczególności o modelu DMC-TZ4E-K ??? Warto?? 10 razy zoom optyczny :D Karbulot na takie cudo mnie nie stać i nie był by wykorzystany... Zastanawiam się jeszcze co może dolegać mojemu nikonowi L1 robił ok zdjęcia a teraz takie jakieś nie wyraźnie... :/

TomekB.
15-07-2009, 10:04
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad Panasoniciem. Ich matryce straszliwie szumią i ISO max to będzie 400? wyżej nie podejdziesz. Nie wzoruj się też zoomem 10x - bo jak pamiętam, to ten aparat ma stabilizację cyfrową (automatyczne ISO nic więcej). Będą spore problemy z daleką odległością. Jeśli jednak szum na wysokim ISO Cię nie przerazi, to może zakup coś ze stajni Fuji? S9500/9600 (prawie ten sam model), dobra sprawa. Tutaj też brakuje stabilizacji, ale to już lepszy aparat niż Panasonic. Nie ma już nowych więc może uda Ci się wyrwać za 800zł z alledrogo. Jak mniej to może i niższy model S6500fd do 600zł znajdziesz. Sprawdź też ich forum będzie łatwiej - może i giełdę odwiedź.

Co dalej. Hmm może Jakiegoś Canona chciałbyś?
Najczęściej używanym przez moją koleżankę jest Canon G5 - za 380zł złapała na alledrogo.
http://www.allegro.pl/item684449286_canon_g7_gwarancja_fv.html - tutaj masz możliwość ratalną. Więc może się zastanów nad tym. To jest używka, ale sklep dobry, bardzo go sobię cenię.