Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr Marumi/Sunpak DHG polaryzacyjno-kołowy

feuerwehrmann
08-07-2009, 13:37
Mam pytanko ..czy wypowiedz pewnego forumowicza:"Filtry Sunpak produkowane są przez Marumi (te dwie japońskie firmy współpracują ze sobą od kilku lat). Jest to ten sam filtr, w tej samej oprawce, w tym samym pudełku co filtr Marumi DHG. Jedyną różnicą jest nadruk oraz niższa cena" jest prawdą??

Bo ja odnosze wrażenie że nie..
zamówiłem filtr polaryzacyjny Marumi DHG CLP a przysłali mi filtr ale z Sunpak-a(DHG Circular PL.D)...
Jest jakaś różnica pomiędzy tymi dwoma filtrami oprócz ceny??

fushiro
08-07-2009, 21:20
Mail od producenta - Marumi w zapytaniu o jakość i podobieństwo Sunpaka:

"We have developed and designed the world first innovated coating of DHG for
specially for DSLR and we are not sure about Sunpak product with out
checking their product. The Sunpak has their own factory in China so it
would be not easy to reply about it.

For reference's sake, we produce 300,000 pcs of filter per month and supply
to major camera manufacture, lens manufacture, filter manufacture and
importer with 20 over brand. We have our policy that we are not allowed to
inform those brand."

To są dwa kompletnie różne filtry.

feuerwehrmann
08-07-2009, 22:03
ok wielkie dzięki fushiro:)

wigi
09-07-2009, 00:31
...a pudełka są bardzo różne...

kropa
09-07-2009, 08:58
Mail od producenta - Marumi w zapytaniu o jakość i podobieństwo Sunpaka:

inform those brand."

Moim skromnym zdaniem ciężko było oczekiwać innej odpowiedzi. Nikt sobie sam przecież w kolano nie strzela :)
A przyznanie się do jakiejś kolaboracji z Sunpakiem, tylko podsyciło by plotki.

Coś musi być jednak na rzeczy, tylko odważnych do testów brak ;)

fushiro
09-07-2009, 14:46
Moim skromnym zdaniem ciężko było oczekiwać innej odpowiedzi. Nikt sobie sam przecież w kolano nie strzela :)
A przyznanie się do jakiejś kolaboracji z Sunpakiem, tylko podsyciło by plotki.

Coś musi być jednak na rzeczy, tylko odważnych do testów brak ;)

Moim zdaniem cena tłumaczy wszystko. Jakim sposobem nowy producent miałby tę samą technologię, równie dobrych dostawców szkła, taką samą ilość świetnych powłok przy cenie o wiele niższej? Ja wiem, że każdy chciałby mieć super jakość najlepiej za darmo, ale jeżeli tego typu rozwiązania się pojawią, to na pewną będą trąbić o tym wszystkie serwisy.

Ch0
10-07-2009, 13:00
a ja bym się zastanawiał czy kraj produkcji nie miałby tu jakiegoś znaczenia. aczkolwiek tu jest moje dywagowanie.
sam przymierzam się do kupna polara i myslałem o Marumi, aczkolwiek ceny kusza. nie znalazł nikt nigdzie jakiegos porownania albo testów obu filtrów. ?

wingeo
10-07-2009, 13:55
........... właśnie zakupiłem Sunpak DHG Slim 77mm w cenie 190 zł.
i mam zamiar założyć go na Sigmę 10-20, co już samo w sobie wydaje się być herezją.
Może w wekkend coś potestuję.

kropa
10-07-2009, 14:12
Moim zdaniem cena tłumaczy wszystko. Jakim sposobem nowy producent miałby tę samą technologię, równie dobrych dostawców szkła, taką samą ilość świetnych powłok przy cenie o wiele niższej? Ja wiem, że każdy chciałby mieć super jakość najlepiej za darmo, ale jeżeli tego typu rozwiązania się pojawią, to na pewną będą trąbić o tym wszystkie serwisy.

Końcowa cena to nie tylko wynik kosztów produkcji ale także polityki marżowej / sprzedaży producenta.
Współpracuję z producentem anten z Włoch i zdarza mi się zakupić u nich partię produktu pod marką "A" w cenie 2, a mają też w ofercie identyczny produkt pod marką "B" w cenie 1. Różnią się tylko logo :)

Więc mogę sobie wyobrazić, że Marumi opłaca się trzaskać duże ilości filtrów (co wybitnie wpływa na koszt produkcji) i część z nich sprzedawać jako OEM np. Sunpakowi. Nic zaskakującego w takiej polityce nie ma, rzekłbym wręcz, że jest bardzo często spotykana. A czy tak jest naprawdę w tym przypadku, to już kwestia sprawdzenia :)

Ch0
16-07-2009, 18:24
no i pokusiłem się o ten "wynalazek"
w sumie nie załuję, jego pierwszy test będzie w przyszły weekend w wisle a we wrześniu tatry. mam nadzieje, iż mnie nie zawiedzie. bo poki co po małych probach wyglada to całkiem niezle ;) ale to moj pierwszy filtr wiec nie do końca jestem chyba wiarygodny ;)
chetnie przeczytałbym opinienie wingeo, który testował go w weekend ;)

wingeo
16-07-2009, 23:38
......... chetnie przeczytałbym opinienie wingeo, który testował go w weekend ;)

........nie miałem za bardzo czasu się pobawić, wykonałem tylko kilka zdjęć chmurkom. Pierwsze wrażenia jeżeli chodzi o wykonanie (slim) - bardzo dobre. Pierwsza fota (dla ogniskowej 10mmm !!!) też chyba nieżle. Może lekki zafarb w prawej części klatki (?). Moje dotychczasowe doświadczenia z polarami dla małych ogniskowych były bardzo zniechęcające, .... a tu miłe zaskoczenie. Za kilka dni wyjeżdżam na urlop i ........ bardziej go pomęczę. Załączam zdjęcie bez korekty, jedynie wyostrzone po zmniejszeniu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/5126/20090711weekr02391m.jpg)

Pozdrawiam

feuerwehrmann
17-07-2009, 22:32
no i pokusiłem się o ten "wynalazek"
w sumie nie załuję, jego pierwszy test będzie w przyszły weekend w wisle a we wrześniu tatry. mam nadzieje, iż mnie nie zawiedzie. bo poki co po małych probach wyglada to całkiem niezle ;) ale to moj pierwszy filtr wiec nie do końca jestem chyba wiarygodny ;)
chetnie przeczytałbym opinienie wingeo, który testował go w weekend ;)

Ja jutro jade przetestować filtr w plenerze..wiec jak co to cos wrzuce do porównania(Hoya vs Sunpak)

Ch0
21-07-2009, 22:38
no i czas mija nieubłaganie a testów jak nie było tak nie ma :(
a chetnie bym zobaczył. i nie chciałbym być zbytnio rozczarowany wynikami.

fushiro
22-07-2009, 15:04
no i czas mija nieubłaganie a testów jak nie było tak nie ma :(
a chetnie bym zobaczył. i nie chciałbym być zbytnio rozczarowany wynikami.

O te będzie bardzo ciężko, bo mało kto kupi dwa identyczne filtry i będzie je w stanie przetestować w skrajnych warunkach. Wady uwidocznią się głównie przy dużych kątach padania promieni słonecznych, obiektywach szerokokątnych i skrajnych porach dnia. Ciekawym może być to, kiedy użytkownicy w ogóle zaczną informować o zafarbach, nierównomiernej polaryzacji, lub odblaskach. W przypadku filtrów Marumi takich głosów jest niezwykle mało. W normalnym i ogólnym użytkowaniu różnice mogą być niewielkie. Lament podniesie się wtedy, gdy filtr spieprzy komuś "kadr życia".

e4300
24-02-2010, 11:03
No i jak chłopaki? Cisza i cisza, już pół roku :-) Może napiszcie czy te filtry okazały się tak dobre, czy tak beznadziejne? Jak zdjęcia pod światło? Jakieś bliki się tworzą? Wrzućcie jakieś przykładowe fotki.

e4300
26-02-2010, 14:49
No i z racji tego że niezmiernie mnie fakt różnic między tymi filtrami nurtuje postanowiłem prześwietlić temat, i oto co znalazłem.
Filtr Sunpak z allegro;

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/9859/13182661.jpg)

Filtr Marumi z ebay USA

źródło (http://img38.imageshack.us/img38/7623/17265337.jpg)

W takich oto między innymi opakowaniach są dostępne filtry Marumi w USA. UV, polary, skylight, protect.

Biorąc pod uwagę maila którego zamieścił Fushiro
Pozwolę sobie zacytować:

"Mail od producenta - Marumi w zapytaniu o jakość i podobieństwo Sunpaka:

inform those brand."

To są dwa kompletnie różne filtry."

Znaczyłoby to że Marumi wrzuca na rynek USA (a także australijski i hong kong) filtry gorszej jakości równolegle z filtrami lepszej jakości? Coś mi tu nie pasuje. Albo Marumi robi filtry dla Sunpaka i są to identyczne produkty, albo Sunpak robi filtry dla Marumi i są tak dobre że Marumi postanowiło je wpuścić na rynek pod swoją nazwą, a do tego Marumi i Sunpak biorą chyba opakowania od tych samych producentów jak i zatrudniają tych samych grafików.
Otwierając opakowanie sunpaka, na białej wytłoczce która przytrzymuje filtr również jest sygnatura Marumi.

Zapytanie jeszcze do Fushiro
Jak udało Ci się uzyskać odpowiedź od Marumi? Również wysłałem maila z zapytaniem o różnicę pomiędzy tymi filtrami i jakoś nie odpisują. Może chłopaki nie kumają angielskiego :-)

wigi
26-02-2010, 15:02
Pokazywanie opakowań (do tego różnej klasy filtrów, bo Marumi DHG i Super DHG mają inne opakowania), to bez sensu moim zdaniem. Zauważ, że bardzo rozpowszechniły się opakowania filtrów Hoya stosowane do filtrów różnych nieznanych marek, dostępnych za ułamek ceny Hoya. Nie sądzę by to świadczyło o tym, że te filtry są jakości Hoya, albo że Hoya robi filtry dla tych mało znanych marek, a tym bardziej, że to są te same filtry. Proceder kopiowania i podszywania się pod znane marki znany jest od bardzo dawna. :)

Slawko
31-12-2010, 13:45
To może odpowiem przykładem.
Pracuje w pewnym serwisie pewnej marki(nie foto). Pewne urządzenia produkuje firma X i są one sprzedawane pod kilkoma markami np. A i B. Różnią się kolorem obudowy i troszkę wystrojem, środek identyczny. Inna firma produkuje materiały eksploatacyjne do tych urządzeń i.... teraz ciekawostka. jeden z materiałów pod marką A kosztuje 400zł, a pod marka B 800zł. Różnią się tylko jednym plastikiem(takim występem) a tak to dokładnie to samo(ten sam producent, ta sama taśma produkcyjna). Mało tego, ten droższy produkt można bezproblemowo zastosować do urządzeń obu firm, ale ten tańszy tylko do tego pod marką A. Wystarczy wyłamać kawałek plastiku i już wszystko pasuje do wszystkiego. skad to sie bierze? Ano z wartości i postrzegania marki.
To samo może być z tymi filtrami.

zaznaczam tez , że obie firmy maja swoje własne fabryki w których produkują tylko dla siebie.