Zobacz pełną wersję : F 401x plus 60 macro pomocy
Witam serdecznie moje pytanie dotyczy obsługi i aparatu i obiektywu. Wiem już że jeśli obiektyw ustawie na największą przesłonę 32 i zablokuje a następnie albo na obu pokrętłach ustawie "L" i "S" to mam program jesli na jednym z nich jakąs wartośc to rozumiem że pracuje albo na preselekcji albo na przesłonie. Moje pytanie dotyczy tego co się stanie jesli nie zablokuje tej najwyższej przesłony tylko będe nią odpowiednio kręcił Co mi to daje? I jeszcze jedno pytanie na obiektywie jest suwak FULL i LIMIT co to oznacza? Za pomoc serdecznie dziękuję.
manfred, w automatyce przyslona w korpusach i obiektywach powinna byc zablokowana na najwyzszej liczbie. Jesli tak nie bedzie to aparat wyswietli blad FEE
Nie mialem 401 ale w innych tak wlasnie jest.
na obiektywie jest suwak FULL i LIMIT co to oznacza? z tego co rozumiem chodzi Ci najprawdopodobniej o blokade ostrosci. FULL oznacza caly zakres od minimalnej odleglosci do nieskonczonosci. LIMIT ogranicza ten zakres. Jest to czasem przydatne gdyz przyspiesza ustawianie ostrosci. Jesli np obiekt zdjec znajduje sie w odleglosci zawartej w LIMIcie - obiektyw nie jezdzi niepotrzebnie po calym zakresie ostrzenia.
[quote="slaw74"]manfred, w automatyce przyslona w korpusach i obiektywach powinna byc zablokowana na najwyzszej liczbie. Jesli tak nie bedzie to aparat wyswietli blad FEE
W takim razie po co są wyryte inne wartości przysłon jeśli trzeba blokować ten obiektyw. Czyżby to było przygotowane do innego korpusu?
W takim razie po co są wyryte inne wartości przysłon jeśli trzeba blokować ten obiektyw. Czyżby to było przygotowane do innego korpusu?
Tak. Służy to do ustawiania przysłony w korpusach manualnych.
Tak. Służy to do ustawiania przysłony w korpusach manualnych.
Dokładnie tak jak napisał Michał do korpusów manualnych.
W takim razie ostatnie pytanie bo jak otwieram tylną pokrywę to to co mi od razu rzuca się w oczy to "pofałdowana" migawka . Te listki nie są styczne ze sobą tylko na środku odstają jeden od drugiego tworząc coś na wzór litery "u" tylko takiej wydłużonej. Nie mam zdjęć ale na jutro lub za dwa dni postaram się to przedstawić. Czyżby przy zmianie filmu ktoś potraktował ją z "palca"?