Zobacz pełną wersję : Micro-Nikkor AF-S 60mm f/2.8G ED N VS. Sigma AF 105mm f/2.8 EX macro DG
Szakall1
08-07-2009, 00:17
Witam.
mam wątpliwość który z tych obiektywów jest lepszy do zdjęć macro po DX..
+ dla Nikona za:
- ma silnik SWM
- nie wysuwa pyszczka
a Sigma ma + za:
- bo ma 105mm
Co wy byście poradzili ? i co Wy byście wybrali ?
Nikora micro 105mm
+ dla Nikona za:
- ma silnik SWM
- nie wysuwa pyszczka
- bo ma 105 :)
Witam.
Jestem posiadaczem i użytkownikiem obiektywu Sigma AF 105mm f/2.8 EX macro DG . Moim zdaniem ma rewelacyjne macro, lecz na DX (D300) -choć bardzo ładnie rysuje od 2.8, -nie mam komfortu fotografowania "portretów". Jest zbyt ciasno. Wysuwająca się część przednia mi nie przeszkadza, ale przeszkadza mi brak możliwości założenia zaślepki przedniej przy nakręconej osłonie przeciwsłonecznej. Nawet gdy w końcu zakupię N80-200 2.8 ten obiektyw sobie zostawię właśnie ze względu ma macro.
Pozdrawiam
WALOD
mibartek
08-07-2009, 13:46
Nikora micro 105mm
+ dla Nikona za:
- ma silnik SWM
- nie wysuwa pyszczka
- bo ma 105 :)
no i jeszcze ma VR ;-) (skoro mówimy o wersji z SWM)
No racja ma VR ale były tu głosy że VR w makro przeszkadza ale
w innych sytuacjach może pomóc
Szakall1
08-07-2009, 16:50
tylko że nikoś 105 VR kosztuje kurcze 1200zł więcej niż nikoś 60mm, a że jest kryzys to szukam tańszego rozwiązania:mrgreen: ale jakościowo równie dobrego.
A może jakąś opinie wystawi ktoś kto ma Nikosia 60mm ? Byłbym wdzięczny.
Polecam Tokinę 100.
Jedyna słabość to wolny i głupiejący w słabym oświetleniu AF, cała reszta czyli cena, jakość wykonania i obrazu na wielki plus.
Szakall1
08-07-2009, 17:47
no to fakt.. Tokinka jest dośc tania.. ale ten AF.. wiec lepiej dołożyć te 500 zł...i miec sprzęt porządny na porządne lata.. wkońcu nie tak czesto kupuje się nową szklarnie.
AF w Tokinie nie jest tragiczny, jest wolniejszy niż w Nikkorach, ale też w przeciwieństwie do Sigm nie ma problemów z celnością.
Jeśli masz kasę, kup Nikkora, najlepiej 105VR, bo to sprzęt bez kompromisów.
N60, to też świetne szkło, odpowiedz sobie tylko na pytanie, czy odpowiada ci ogniskowa. Jeśli tak, to masz problem rozwiązany.
no to fakt.. Tokinka jest dośc tania.. ale ten AF..
Mam tokinę i przez jakiś czas służyła mi nawet jako tele bo nie miałem żadnego dłuższego szkła
a w makro i tak przechodziłem na MF
Mam 60mm na śrubokręt, bardzo ostro, AF trafia idealnie.
Jak tylko nie potrzebuję szerszego kąta, to wolę robić zdjęcia
60-tką niż 18-70, bo i ostrzej i jaśniej.
Jedyną rzeczą, która mi czasem przeszkadza przy makro
to te nieszczęsne 22 cm aby uzyskać 1:1, niektóre owady
się płoszą i odlatują zanim podsunę szkło.
Micro-Nikkor AF-S 60mm jest świetnym optycznie szkłem, ale odległość od czoła obiektywu do fotografowanego obiektu przy skali 1:1 wynosi niecałe 5 cm !
Zapraszam do bardzo ciekawego zestawienia (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=93998)
Szakall1
09-07-2009, 12:20
jakie są najmniejsze przysłony (f) dla tych obiektywów w skali makro ?
Nie moge teraz sprawdzić, ale wydaje mi się że przy nikkorze 60/2.8D
przy minimalnej odległości od obiektu "nie wchodzi" f2.8 tylko f3.5.
Szakall1
09-07-2009, 18:08
a jak ma się to do Nikona 60mm f/2,8G AF-S ?
Szakall1
13-07-2009, 14:59
z tego co znalazłem w sieci Nikon 60mm f/2,8 przy skali 1:1 może maksymalnie uzyskać przysłone f/4,8
Wybór więc chyba padnie na Tokinę 100mm jednak gdyż jest dość tania i tak smao dobra jak Sigma 105mm czy Tamron 90.