PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Samotne

Pablo 77
07-07-2009, 22:31
Komentarze mile widziane.
Zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/i/dsc8066forum.png/)

kulten
07-07-2009, 22:34
Podejrzewam, że spotkasz się z opiniami, że za dużo góry choć mi to nie przeszkadza :D . Dla mnie bardzo dobrze poza zbyt mocno wyciągniętym z cienia drzewem, czyli dodać mu kontrastu i będzie bardzo dobrze.

baku127
07-07-2009, 22:49
. Dla mnie bardzo dobrze poza zbyt mocno wyciągniętym z cienia drzewem, czyli dodać mu kontrastu i będzie bardzo dobrze.
Hmmm...nie znam się na obróbce i jesli można proszę o wyjasnienie uwagi kultena.
Jak Wy dostrzegacie takie rzeczy?

harb
07-07-2009, 22:52
Podejrzewam, że spotkasz się z opiniami, że za dużo góry choć mi to nie przeszkadza :D . Dla mnie bardzo dobrze poza zbyt mocno wyciągniętym z cienia drzewem, czyli dodać mu kontrastu i będzie bardzo dobrze.

zgadzam sie - drzewo wyglada na zbyt jasne i nawet jezeli je tylko lekko przyciemnisz to straci tę lekką poswiate :-D

kulten
07-07-2009, 22:53
Hmmm...nie znam się na obróbce i jesli można proszę o wyjasnienie uwagi kultena.
Jak Wy dostrzegacie takie rzeczy?

Sprecyzuj pytanie bo nie za bardzo rozumiem w czym rzecz?

Pablo 77
07-07-2009, 22:57

Tam tak zaswieciło i dlatego tak wyszło.Akurat w prawej czesci mocniej co widac po lisciach buraków:)

kulten
07-07-2009, 23:11
Bez urazy ale nie mogło tak zaświecić by między liśćmi światło tak spenetrowało wszystkie cienie :D .

Pablo 77
07-07-2009, 23:18
Bez urazy ale nie mogło tak zaświecić by między liśćmi światło tak spenetrowało wszystkie cienie :D .

Nie będe sie spierał możliwe że deko przedobrzyłem :)

baku127
07-07-2009, 23:27
. zbyt mocno wyciągniętym z cienia drzewem, .
O co chodzi?? Problem mam taki.że ja czegos takiego nie widzę, może inaczej nie znam sie i proszę o wyjaśnienie Twojej uwagi.

kulten
07-07-2009, 23:40
O co chodzi?? Problem mam taki.że ja czegos takiego nie widzę, może inaczej nie znam sie i proszę o wyjaśnienie Twojej uwagi.

Wyjaśniam: Drzewko ma jakby lekką mgiełkę, jest poprostu zbyt jasne i pozbawione kontrastu. Przykład jak mz powinien wyglądać kontrast drzewa, nie szukajac daleko bo u kolegi Nemetha: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105538. De facto chodzi mi tylko o dodanie kontrastu do drzewka, by zróżnicować cienie i światło.

Pablo 77
08-07-2009, 00:03
Wyjaśniam: Drzewko ma jakby lekką mgiełkę, jest poprostu zbyt jasne i pozbawione kontrastu. Przykład jak mz powinien wyglądać kontrast drzewa, nie szukajac daleko bo u kolegi Nemetha: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105538. De facto chodzi mi tylko o dodanie kontrastu do drzewka, by zróżnicować cienie i światło.

Kulten ma mgiełkę bo było we mgle i po chwili wyszło słonce.Dlatego jeszcze przez chwile byłą mgiełka wokól niego a z czasem zginęła:)

baku127
08-07-2009, 09:38
Kulten i (nemeth)dziekuję za wyjaśnienie w bardzo prosty sposób:mrgreen:.

Marcin T
08-07-2009, 10:26
Czy na tej fotce jest poprawnie ustawiony WB?

Pablo 77
09-07-2009, 15:09
Czy na tej fotce jest poprawnie ustawiony WB?

Moim zdaniem jest ok,ale jestem początkującym więc mogę się mylic.Na podstawie czego to wywnioskowałes?

Marcin T
09-07-2009, 16:40
Na podstawie odcienia, jakim odznaczają się liście podłogowe :)
Mam wrażenie jakoby dominowała tam jakaś żółta dominanta. Chyba, że to mocny, ciepły wschód to możesz mnie pacnąć ;)

Pablo 77
09-07-2009, 18:31
Na podstawie odcienia, jakim odznaczają się liście podłogowe :)
Mam wrażenie jakoby dominowała tam jakaś żółta dominanta. Chyba, że to mocny, ciepły wschód to możesz mnie pacnąć ;)

Marcinie mimo tego,że jestem młodym amatorem fotografii w tym konkretnym przypadku muszę postawic na swoim. Niebo jak niebo,ale podłoga jest praktycznie identyczna jak była tego poranka:)
Tak jak napisałes mocny,ciepły wschód słońca co widac na lisciach w prawej częsci kadru.Także muszę Cie pacnąc:mrgreen:
Pozdrawiam

wojtek6308
09-07-2009, 18:47
Kadr i kolorki ładne :) zamglone drzewko trochę wygląda jakby za mocno
wyciągnięte z cienia ... ale to mgiełka przecież :)