PDA

Zobacz pełną wersję : oco chodzi z tym su-4 strobing

radoslaw_b3
07-07-2009, 20:32
zaszlyszalne
oco chodzi w tym ze wwlaczamy su -4 nawet jak go nie mamy , chodzi o wyzwalania blysku zdlanie przy sb900??

oco koman??

coroner
07-07-2009, 20:53
SU-4 to fotocela wbudowana. Odpala bezprzewodowo SB-900 od KAŻDEJ lampy. Tylko manualna kontrola mocy

Zdalne wyzwalanie SB-900 z puszkami D70 i wzwyż może się odbywać w CLS, dokładnie w AWL, z zachowaniem pomiaru TTL i możliwością ustawienia mocy błusku z poziomu body. W CLS lampę wyzwala konkretny aparat, współpracujący z nią na tym samym kanale przesyłu danych

BTW: Instrukcje body i lampy przczytane ??

Slon
07-07-2009, 21:14
W CLS lampę wyzwala konkretny aparat, współpracujący z nią na tym samym kanale przesyłu danych

lub sb-800/900 ustawiona jako sterownik

coroner
07-07-2009, 21:18
lub sb-800/900 ustawiona jako sterownik

Racja - chodziło o sterownik - skrót myślowy :) Oczywiście może też nim być SU-800, czy też Metz 58 AF-1. Napisałem tak, bo zdecydowana większość odpala jednak z wbudowanej

Slon
07-07-2009, 21:25
Napisałem tak, bo zdecydowana większość odpala jednak z wbudowanej

oprocz posiadaczy body ponizej d70, albo powyzej d1 :-D

coroner
07-07-2009, 21:38
oprocz posiadaczy body ponizej d70, albo powyzej d1 :-D

Eeej, teraz to już się czepiasz :P

Slon
07-07-2009, 21:41
Eeej, teraz to już się czepiasz :P

tylko odrobine :-D

coroner
07-07-2009, 21:43
tylko odrobine :-D

Spoko :) Sam mam D40, więc błyskanie mam dostępne tylko via SU-4. Bo tak się jeszcze nie zdarzyło, bym miał 2 lampy z CLS, by móc jedną zapiąc na sanki jako master a drugą ustawiać jako slave

radoslaw_b3
07-07-2009, 22:32
do coroner ''oprocz posiadaczy body ponizej d70, albo powyzej d1 ''

mam d 300 to co mam to wlaczac ??? i jak to wlacze to trace cls i w lampie ustawiam moc >?} dobrze mysle?

coroner
07-07-2009, 22:39
Masz D300 więc wchodzisz w menu -> kredka -> wbudowana lampa -> commander mode, tam wybierasz grupę i kanał, potem ustawiasz tą samą grupę i kanał na SB-900 i powinno błyskać

aż chce się zaśpiewać "instrukcja najlepszym Twoim przyjacielem jest"

panchoo77
08-07-2009, 01:05
zaszlyszalne
oco chodzi w tym ze wwlaczamy su -4 nawet jak go nie mamy , chodzi o wyzwalania blysku zdlanie przy sb900??

oco koman??...itd...

....a Ty dalej swoje (w sensie wcześnieszeje wątki (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=104602))....INSTRUKCJA przyjacielu - to naprawdę nie boli.....znów pytasz o podstawy bo nie chce Ci się przeczytać ze zrozumieniem instrukcji (nawet przypadkiem gdybyś ich nie miał to dokumentacja do D300 i SB900 jest łatwo dostępna)......

pozdrawiam i życzę miłej lektury...

gwoli tematu wątku - SB-900 możemy zdalnie wyzwolić za pośrednictwem CLS'u, radia lub fotoceli - króra to tajeminiczo zwie się trybem SU-4(instrukcja str. nr ......)(szkoda że nie mam SB900).......

radoslaw_b3
08-07-2009, 05:28
do coroner- ale mi chodzi czy te su-4 cos zmieni jak wlacze to w lampie odnosnie do mojego body

sote
08-07-2009, 07:45
do coroner- ale mi chodzi czy te su-4 cos zmieni jak wlacze to w lampie odnosnie do mojego body

a teraz tak napisz zeby mozna bylo zrozumiec o co pytasz...

btw. w instrukcji naprawde czesto sporo informacji mozna znalezc ;)

Tryb SU-4 to FOTOCELA, czego nie rozumiesz? fotocela umozliwia odpalenie lampy wtedy, kiedy blysnie
jakakolwiek inna lampa i fotocela to zarejestruje.
CLS to CLS, to do sterowania i porozumiewania sie miedzy lampami i sterownikiem (odpowiednie body lub odpowiednia lampa) wykorzystywane sa przedblyski.

Zadaj sobie odrobine trudu i poszperaj na forum bo na te tematy juz chyba wiecej sie powiedziec nie da
ponad to co juz zostalo powiedziane ;)

coroner
08-07-2009, 11:56

Tak. Body wybuchnie.

Stary - zakładałeś już 3 wątki o lampach i wyzwalaniu. Wszędzie dostajesz takie same, prawidłowe odpowiedzi. Czego jeszcze nie rozumiesz ?? Weź wreszcie przeczytaj forum, wątki o wyzwalaniu itd - na prawdę tutaj jest tyle materiałów na ten temat że magisterkę możesz z tego pisać.

No i zaśpiewam jeszcze raz "instrukcja najlepszym twoim przyjacielem jest"

radoslaw_b3
08-07-2009, 21:04
Te instrukcje pisane sa dla zaawansowanych uzykownikow( nie wytlumaczone poco na co tylko jak uruchomic ) jak sie czegos nie uzywa to sie w to nie wglebia , slowem wyjasnienia:

no dobra jak mam wlaczone su4 w sb 900 to moge wyzwalac w 2 trybach Auto Lub M

Auto zaczyna blyskac lampa w tym samym momencie co główna i koncza w tym co głowna
M zaczyna tylko w tym samym momencie co głowna .

Moje pytanie kiedy najlepiej to wykorzystac do czego np?

coroner
08-07-2009, 22:22
Olej SU-4 jak masz D300. Korzystaj z trybu commander. A do czego wykorzystać ?? Do wszystkiego można. od ludzi przez samochody po zdjęcia jedzenia. Przejrzyj strobing - przykłady plener i przykłady pomieszczenia, zobaczysz do czego ludzie to stosują

radoslaw_b3
08-07-2009, 23:39
Olej SU-4 jak masz D300. Korzystaj z trybu commander. A do czego wykorzystać ?? Do wszystkiego można. od ludzi przez samochody po zdjęcia jedzenia. Przejrzyj strobing - przykłady plener i przykłady pomieszczenia, zobaczysz do czego ludzie to stosują

chodzilo mi o przyklady tego blyskania w M I Auto ale chyba nie bede zawracal sobie tym d..y

sote
09-07-2009, 08:16
chodzilo mi o przyklady tego blyskania w M I Auto ale chyba nie bede zawracal sobie tym d..y

na jakie przyklady liczysz?
fotke Ci pokazac zrobiona na manualnym ustawieniu lampy i na auto? no prosze Cie...
Piszesz ze instrukcje sa pisane dla zaawansowanych uzytkownikow... ciekawe spostrzezenie;)
Jakos jeszcze nikt nie mial z tym problemow...

Jeszcze raz - SU-4 to tryb FOTOCELI, czyli lampa w ktorej uaktywnisz SU-4 blysnie w tym samym momencie w ktorym blysnie glowna lampa (blysk glownej wyzwoli ta z wlaczonym SU-4). Lampa w trybie SU-4 dziala tak,
jak ja ustawisz, czyli MUSISZ ustawic jej moc. Zeby ustawic moc przydalby Ci sie swiatlomierz, albo zrobisz to metoda prob i bledow. Masz cyfrowke wiec z tym drugim problemu nie ma.

PS. pisz po polsku o co Ci chodzi, bo ciezko zgadywac co autor mial na mysli :/

Slon
09-07-2009, 09:49
ja to jednak lubie dopowiadac do konca :-D

Jeszcze raz - SU-4 to tryb FOTOCELI, czyli lampa w ktorej uaktywnisz SU-4 blysnie w tym samym momencie w ktorym blysnie glowna lampa (blysk glownej wyzwoli ta z wlaczonym SU-4).

lub inna dowolna lampa, bez roznicy, czy z kompaktu, czy z lustrzanki, oby byl jakis blysk

Lampa w trybie SU-4 dziala tak, jak ja ustawisz, czyli MUSISZ ustawic jej moc. Zeby ustawic moc przydalby Ci sie swiatlomierz, albo zrobisz to metoda prob i bledow.

mozesz ja rowniez wrzucic w tryb A (automat lampy)

i nie czepiam sie, a precyzuje wypowiedzi :-D

sote
09-07-2009, 10:33
Sloniu oczywiscie masz racje ;) dobrze ze pilnujesz, zeby bylo jasne :)

radoslaw_b3
09-07-2009, 19:29
rozumiem juz:)) nie mam potrzeby tego wlaczac tyle wiem:))