PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + Nikkor 18-55 mm F3.5-F5.6G ED czy to ma sens?

poisson5
25-09-2006, 18:56
Tak jak w temacie czy połączenie Nikona 80D z tym (Nikkor 18-55 mm F3.5-F5.6G ED) obiektwyem ma sens?

Nie stac mnie aby wziasc ten aparat z 17-80 mysle wiec nad kupnem body i tego 18-55 i z czasem pewnie kolo roku wymiana na ten 17-125 (chyba).

Kundzia
25-09-2006, 19:06
Kitowe obiektywy Nikona to

18-55 wg mnie bardzo słaby, jakość wykonania no cóż nie powala
18-70 taki ja mam i bardzo sobie go chwalę, ostrzy lepiej i szybciej niż 18-55, który miewał czasami problemy
18-135 to jest nowość ale z tego co czytałam to jest gorszy od 18-70, po pierwsze plastik, który szybko złapie luzy po drugie gorsza ostrość - to moje zdanie po obejrzeniu sampli z internetu, tego obiektywu w ręce nie trzymałam

Ja bym brała 18-70, różnica między tymi dwoma obiektywami (18-55 i 18-70) jest kolosalna

jm
25-09-2006, 19:18
Kundzia - daj proszę jakieś linki do zdjęć z 18-135 w internecie. ja widziałam kilkanascie na pbase - i bardzo mi się ostrośc podobała ale kilkanascie to zbyt mało żeby mówić o jakości chętnie pooglądam więcej choć tez czytałam o słabej jakości wykonania tego obeiktywu - za to zakres jest idealny na spacerzoom.

poisson5
25-09-2006, 19:26
Kitowe obiektywy Nikona to

18-55 wg mnie bardzo słaby, jakość wykonania no cóż nie powala
18-70 taki ja mam i bardzo sobie go chwalę, ostrzy lepiej i szybciej niż 18-55, który miewał czasami problemy
18-135 to jest nowość ale z tego co czytałam to jest gorszy od 18-70, po pierwsze plastik, który szybko złapie luzy po drugie gorsza ostrość - to moje zdanie po obejrzeniu sampli z internetu, tego obiektywu w ręce nie trzymałam

Ja bym brała 18-70, różnica między tymi dwoma obiektywami (18-55 i 18-70) jest kolosalna

wiem ze roznica miedzy 18-55 a 17-80 jest kolosalna ... chociaz by i w cenie... jeden kosztuje 500zl drugi 1500zl...

Napisalem wyzej ze nie stac mnie na 17-80 ... nie pytalem sie ktory z tych obiektywow wybrac tylko czy ma sens podlaczanie 18-55 do D80...

terrago
25-09-2006, 19:32
Poszukaj na Alledrogo. Ja swojego w kwietniu kupilem za 800zl, teraz pewnie bedzie taniej.
Takie body i 18-55 to totalna pomylka...

b3wolf
25-09-2006, 19:33
Powiem Ci, że koleżanka dobrze Ci doradza. Bez sensu kupować coś, co w zasadzie robi za zatyczkę do aparatu :)

poisson5
25-09-2006, 19:42
Poszukaj na Alledrogo. Ja swojego w kwietniu kupilem za 800zl, teraz pewnie bedzie taniej.
Takie body i 18-55 to totalna pomylka...

o i wlansie o taka odpowiedz mi chodzilo :] dzieki :]

no niestety szans na wydanie wiecej niz 3700zl aparat nie mam i to nawet jak bym bardzo bardzo chcial... wiec chyba bedzie trzeba kupic inny sprzecik ...

Kolekcjoner
25-09-2006, 19:44
To lepiej kup tańsze body (D50), a lepszą optykę. Obiektywy to podstawa :grin:.

Osiak
25-09-2006, 20:17
Zalamuja mnie takie wypowiedzi np. "...Powiem Ci, że koleżanka dobrze Ci doradza. Bez sensu kupować coś, co w zasadzie robi za zatyczkę do aparatu ..."
Mialem i ten "lepszy" obiektyw i teraz mam ten gorszy, mam porownanie - mechanicznie faktycznie 18-55 jest duzo gorszy - optycznie nie ma az takiej roznicy zeby o to kruszyc kopie. Sprzedalem ten lepszy bo zobaczylem ze nie wykorzystuje jego ogniskowych - najczesciej pracuje na 70-200/2,8 i 300/4 ale w koncu zabraklo mi na codzien szerokiego kata - np. do zdjec w domu, na imprezach itp :-) No to kupilem 18-55 za 250 zl i nie zaluje.
Jak komus nie przeszkadza ze w nim zeby ostrzyc recznie trza go przelaczyc nie tylko na body ale tez na obiektywie to nie zobaczy roznicy w jego pracy. Ostrzy wrecz bardzo dobrze i na D70 i na D80, nigdy nie mialem problemu z AF!!! Sprzedaje D70 a 18-55 zostawiam. Ma jeszcze jedna wade, zupelnie nie wyglada profi, wrecz z daleka widac ze to amatorski obiektyw - dla niektorych ma to kolosalne znaczenie :-)

b3wolf
25-09-2006, 20:34
To musisz mieć permanentnie melancholijny nastrój jak takie drobiazgi Cię załamują. Cóż pozostaje jedynie życzyć szczęścia. Twoja wypowiedź zupełnie nie zmienia faktu, że 18-70 to lepsze szkło, a jak daje się wyczytać z opinii pozostałych użytkowników w swoim zdaniu nie jestem osamotniony.

pebees
25-09-2006, 20:40
b3wolf, masz trochę racji, jednak dla amatora różnica między 18-55 a 18-70 to różnica wielkości 15 mm lub 700 zł.

Osiak
25-09-2006, 21:22
A mieliscie obydwa obiektywy? Wlasciwie to tak naprawde nie ma zbytnio o czym mowic bo obydwa ciemne jak diabli :-) Zwykly, statystyczny uzytkownik aparatu foto nie zauwazy roznicy pomiedzy tymi obiektywami, szczegolnie jak bedzie robil odbitki 10x15 Radzac poczatkujacemu fotoamatorowi gorsza puszke a troszeczke lepsze szklo mysle ze nie jest dobrym pomyslem. Szklo moze pozniej wymienic/dokupic a przy puszce to juz jest zbyt duza strata. I jeden i drugi obiektyw jest i tak dopiero poczatkiem zakupow, rzadko kto kogo wciagnie fotografia poprzestaje na jednym i to kitowym szkle. Kupujac D50 jak ktos to radzil skazuje go na maly ciemny wizjer bez mozliwosci jego poprawienia. I wlasnie wobec tego uwazam ze pomysl kupienia D80 plus ten slabszy kit jest dobrym oszczednosciowym wyjsciem :-)

b3wolf
25-09-2006, 21:30
W wypadku puszki w ogóle nie dyskutujemy - D80 i koniec, jednak namawiamy kolegę do pozbierania grosików na lepsze szkło.

Seeker
25-09-2006, 21:50
Biorac pod uwage ponizszy komentarz do zadanego pytania, zaczynam miec watpliwosci
do szczerej checi udzielenia pomocy potrzebujacemu.

"Nie stac mnie aby wziasc ten aparat z 17-80 mysle wiec nad kupnem body i tego 18-55 i z czasem pewnie kolo roku wymiana na ten 17-125 (chyba)."

Jak mozna komus w takiej sytuacji polecac D50 z 18-70?
Juz wam klapki kalibru 18-70 powyrastaly na oczach?
A moze to walka z konkurencja...?

Osiak ma racje, lepiej na alledrogo kupic tymczasowo szkielko za grosze
i miec znacznie lepszy aparat, niz tylko "lepszego kita", ktory i tak
pojdzie do wymiany. Po co sie juz na starcie tak ograniczac?
Poza tym majac body mozna gdzies okazjonalnie szkielka poprzymierzac
i zbadac, ktore sie spodoba. Po dosc dokladnym zapoznaniem sie
z aparatem i metodami testowania.

Osobiscie tez sie nad tym zastanawialem i juz od kilku dni jestem
posiadaczem tanszego kita (do wymiany z czasem), ale czekam na dostawe
bardziej perspektywicznej puszki, czyli D80. Rozmyslalem nad tym
kilka dni i jakos nie mam wraznia, ze glupio postapilem.

Pewnie, ze tez bym wolal 18-70 w tym przypadku, ale kolega szuka metody
takiej, na jaka go stac w danej chwili. 15mm go nie zbawi, a lepsza puszka
juz moze.

I tym optymistycznym akcentem... :) :) :)

P.S.
Nie chcialem nikomu dokopac, ale szanujmy sie troche bardziej ;)

Korchez
25-09-2006, 21:56
Osiak zgadzam się z Tobą. Znam dobrze obydwa szkła i twierdzę że nie ma aż takiej przepaści między tymi szkłami która by usprawiedliwiała takie oceny (zatyczka do aparatu)
Widać że niektórzy muszą się dowartościować i uznają zasadę że to co Oni mają jest najlepsze...

Kundzia
25-09-2006, 23:54
wiem ze roznica miedzy 18-55 a 17-80 jest kolosalna ... chociaz by i w cenie... jeden kosztuje 500zl drugi 1500zl..

Nie wiem czy mowimy o tym samym obiektywie, ja mówię o kicie 18-70, który kosztuje 1000zł nowy ze sklepu. Wiadomo jest to jednak pewna różnica cenowa ale wydaje mi się, że 18-70 zadowoli cię na trochę dłużej niż 18-55 jednak jeśli kasa rzeczywiście aż tak cię ogranicza to bierz D80 i nie zastanawiaj się. Niektórzy mówią, że nie wykorzystasz jego potencjału, a ja mówię, że jeśli interesujesz się fotografią to go wykorzystasz, bo ten korpusik jest dużo prostszy w obsłudze dzięki szybszym dostępom do funkcji, których w d50 lub d70 musiałbyś poszukiwać w menu. Lepsze obiektywy możesz jakoś dokupić jak będziesz miał jakiś zastrzyk gotowki a z body tak szybko się nie pożegnasz.

Kundzia - daj proszę jakieś linki do zdjęć z 18-135 w internecie.

Polecam poczytanie na forach
one (http://www.nikonians.org/dcforum/DCForumID6/18258.html)

two (http://www.stevesforums.com/forums/view_topic.php?id=102670&forum_id=58)

Tam wypowiadają się użytkownicy tego obiektywu

Kolekcjoner
26-09-2006, 00:02
P.S.
Nie chcialem nikomu dokopac,
Ale to zrobiłem :lol:.

ale szanujmy sie troche bardziej ;)
:lol:

Nie wiem czemu ale mam wrażenie, że od czasu jak wyszedł D80 to D50 przestał robić dobre zdjęcia :wink:. Otóż moim zdaniem (i nie tylko mam nadzieję :roll:) D50 nadal robi bardzo dobre zdjęcia i uważam, że można go polecać jako alternatywę w celu kupienia lepszego szkła.

jm
26-09-2006, 00:08
Szkoda jednak że wypowiadający się na tych forach to głównie pytający/zainteresowani tą nowością jak i ja/my?
Człowiek który ma ten obiektyw i pokazuje zdjęcia jest w mniejszości, zdjęcia które pokazuje są całkiem niezłe z punktu widzenia ostrości- i trudno jednoznacznie powiedzieć czy mniej ostre od tego co da 18-70. Z tym że naprawdę trudno cokolwiek na tej podstawie wyrokować zwłaszcza jeśłi nie znamy nawet zastosowanej wartości przysłony.
Najbardziej spodobała mi się wypowiedź kogoś kto twierdzi, że jeśli obiektyw jest marnej budowy to nie może robić dobrych zdjęć.
Kundzia - dzięki za linki ale ciągle mi mało tych zdjęć:( - reszta to gdybanie....

Kundzia
26-09-2006, 00:33
O obiektywie można coś powiedzieć jeśli jest powszechny. Najlepiej iść do sklepu i wziąść do ręki, porobić zdjęcoa. TRudno wierzyć we wszystko co piszą inni, zdjęcia często są poprzerabiane. Wystarczy iść z kartą do sklepu, miło kogoś poprosić i porobić samemu zdjęcia i obejrzeć potem na komputerze. Ja postawiłam na bardziej "sprawdzonego" 18-70 i z wyboru jestem bardzo zadowolona (jak na początek)

wlopis
26-09-2006, 11:24
Gorąco polecam D80 ( to mój pierwszy cyfrowy aparat ), jako podstawę budowania cyfrowego wyposażenia fotograficznego. Po pewnym czasie jak będziesz miał trochę odłożonych pieniędzy kupisz lepszy obiektyw, puszka pozostanie, im lepsza tym na dłużej starczy. Oczekuję Tamrona 17-50/2,8 na krótki okres czasu zakupiłem używany 18-70 Dx w dobrej cenie. Mogę fotografować i zdobywać doświadczenie. Przesiadka z fotografii analogowej F80 na cyfrową dzięki D80 stała się dla mnie przyjemnością, a obiektyw 18-70DX sądzę że sprzedam bez straty a jak nie .....?
Podsumowując......kupuj D80 z 18-55 i fotografuj, a z czasem tak jak wyżej napisałem.

Zgadzam się w całości z Seekerem.

poisson5
03-10-2006, 10:50
Sigma 28-70 mm f/2.8-f/4.0 DG ASP a czy mocowanie w D80 tego obiektywu mialo by sens? Bo wsumie moge ewentualnie zamiast tego KITa Nikona qpic ta sigme...

pdzran
03-10-2006, 11:03
Nie sledzilem watku ale albo kupujes np. D50 i lepsze szkla albo D80 i lepsze szkla albo D80 i to na co Cie stac a pozniej podmieniasz w miare jak bedziesz mial kase.
Twoj wybor.
Ja kupilem D50 z dwoma kitami i teraz je sprzedalem i wymieniam na lepsze.

poisson5
03-10-2006, 11:10
Nie sledzilem watku ale albo kupujes np. D50 i lepsze szkla albo D80 i lepsze szkla albo D80 i to na co Cie stac a pozniej podmieniasz w miare jak bedziesz mial kase.
Twoj wybor.
Ja kupilem D50 z dwoma kitami i teraz je sprzedalem i wymieniam na lepsze.

Nie nie no ja qpuje D80 na 100% z gorszym szklem tyle kwestia tego gorszego szkła... Czy wziasc KITa 18-55 czy ta Sigme... Sigma wydaje mi sie lepszym obiektywem ale wolalem zasiegnac jeszcze porady na forum :)

pdzran
03-10-2006, 11:13
Jesli chcesz zobaczyc fotki to oprocz macro zrobilem wszystko D50 + 18-55 lub 55-200.
Jestem amatorem , pierwsza lustrzanka , wiec nie beda to wszystkie mozliwosci teog zestawu.
Teraz mam kaski troche i zmieniam szkla.