Zobacz pełną wersję : jakie filtry w pustynne rejony
norbibxl
07-07-2009, 16:32
Witam. Z pewnoscia temat juz walkowany, ale nie znalazlem podobnego watku (jesli byl prosze o linka - mea culpa)
Wybieram sie za kilka dni w rejony Tunisu i wiem ze swiatla tam za dnia jest az w nadmiarze. Chce zabrac ze soba body d90 + dwa szkielka: kitowe 18-105 i stala 50tke f/1.8. Do obu mam UVki i polary ale zastanawialem sie czy moze cos jeszcze warto by miec w torbie? Pierwszy raz jade w rejony pustynne i nie wiem jak sie do tego przygotowac.
Niechcialbym wrocic z poprzepalanymi zdjeciami z powodu niewiedzy i braku jakiegos drobiazgu typu filtr :)
Z gory dzieki za odpowiedzi.
Szare połówki - najlepiej w systemie Cokin. Co do szczegółów - poszukaj na forum.
norbibxl
07-07-2009, 16:44
dzieki, wlasnie wczytuje sie w temat dot filtrow i juz jestem pewien ze poloweczki to na 100% musze dokupic :) zastanawialem sie tez nad jakas kolorowa polowka do zdjec typu "pozdrowienia z nad morza" bo byc tam i nie zrobic zonie foty na tle zachodzacego slonca to wstyd jak beret ;-)
Kolorki możesz sobie odpuścić - można je zasymulować w obróbce. Lepiej kilka szarych połówek o różnych gęstościach. Unikaj tanich filtrów "typu Cokin".
norbibxl
08-07-2009, 09:43
w zasadzie myslalem o nakrecanych na obiektyw - jak dla mnie wystarcza i latwiejsze sa w transporcie i przechowywaniu bo torba nie duza :)
Połówkowe w systemie Cokin mają jedną zasadniczą przewagę nad nakręcanymi - możesz sobie regulować umiejscowienie linii podziału(obszar przyciemnienia) według potrzeb.
norbibxl
10-07-2009, 10:34
Thx Pinio zdaje sobie z tego sprawe, ale czesto z aparatu korzysta moja zona ktora robi wszystko na automacie to raz dwa nie ma pojecia o stosowaniu filtrow wiec dodatkowe akcesoria na obiektywie tylko jej utrudnia sprawe :) wiec mimo przewagi systemu nad nakrecanymi wybieram bramke nr dwa :)
Ok to teraz zasadnicze pytanie czy orientuje sie ktos z szanownego grona gdzie w Wawie dostane od reki (w tygodniu - gielda w stodole odpada) nakrecane polowki szare 52/67? Jakis dobrze zaopatrzony sklep???
Thx Pinio zdaje sobie z tego sprawe, ale czesto z aparatu korzysta moja zona ktora robi wszystko na automacie to raz dwa nie ma pojecia o stosowaniu filtrow wiec dodatkowe akcesoria na obiektywie tylko jej utrudnia sprawe :) wiec mimo przewagi systemu nad nakrecanymi wybieram bramke nr dwa :)
Przecież tego się nie montuje na stałe :) Oczywiście wybór należy do Ciebie ;)
Ok to teraz zasadnicze pytanie czy orientuje sie ktos z szanownego grona gdzie w Wawie dostane od reki (w tygodniu - gielda w stodole odpada) nakrecane polowki szare 52/67? Jakis dobrze zaopatrzony sklep???
Zobacz na pstryk.pl. Mają trochę filtrów. Kiedyś dzwoniłem do nich i mówili, że odbiór osobisty możliwy.
Pamiętaj, że jest możliwość założenia większego filterka na mniejszy obiektyw za pomocą przejściówki (zawsze to filterek mniej do zakupu). Niestety nic za darmo - brak możliwości założenia osłony przeciwsłonecznej, bo większy filtr przeszkadza.
norbibxl
10-07-2009, 14:37
dzieki za pstryka wlasnie dzwonilem maja 67mm Marumi niestety mniejsze wyszly aaa... i ogladalem tez system cokin chwile temu i generalnie sie skusze bo to fajna sprawa & spore mozliwosci
pozdrawiam i ide sie pakowac ;)
ogladalem tez system cokin chwile temu i generalnie sie skusze bo to fajna sprawa & spore mozliwosci
Tylko pamiętaj - nie tani badziewny szary, bo będą zafarby.
Udanego wypoczynku.
Zadzwoń do Raysfoto. Jeśli mają w magazynie, to dostawa trwa jeden-dwa dni.
norbibxl
11-07-2009, 18:37
thx juz mam oba dzieki za namiar na Rays Foto :)
norbibxl
06-08-2009, 23:30
Wrocilem z "pustyni" i sama polowka na tak ostre swiatlo jakie tam jest to za malo wiekszosc zdjec robilem na pelnym szarym i dzieki temu udalo mi sie lekko powyciagac kolorki na fotkach zwlaszcza zielony :-) i uniknac poprzepalania choc meczace bylo zdejmowanie filtra w ciemnych pomieszczeniach i tu faktycznie sprawdzil by sie idealnie system cokin !!!
btw: dzieki za porady dot poloweczek !!!