Zobacz pełną wersję : Lampa i śluby/wesela. Nie bijcie
Jako że zaproponowano mi fotografowanie wesela mam jedno malusie pytanko. Czy częściej stosujecie lampkę z założonym dyfuzorkiem i może manual czy jednak bez dyfuzorka i korzystacie z TTLu ? Proszę o podpowiedzi w tej materii
PS- bez obaw. Będzie tak jeszcze ktoś kto ma większe pojęcie o tej dziedzinie ode mnie więc młodzi i tak dostaną dobre zdjęcia
Jeżli lampa jest na sankach to ttl i odbijać od czego się da (np. sufit), do tego praktycznie używam korekcji w dół na lampie.
Kiedy jest ciemno i focę z lampą to lubię podbić dosyć mocno iso (3200 w d700 to norma), żeby złapać conieco z tła.
lampa z dyfuzorem i za siebie - pamietaj o powierzchniach odbijajacych swiatlo z tylu i TTL jezeli nie masz doswiadczenia - inaczej bedziesz kombinowal a nie robil zdjecia
no i slyszalem by WB ustawic na temp. 4950 - ja mialem ostatnio auto i zdjecia mi sie "przypomaranczowialy" - bylo cieplo ale za cieplo na zdjeciach ;) - zreszta popelnij jedno zdjecie - zobacz jak wyszlo i podejmij decyzje
no i wieksze ISO - ale to chyba wiesz
ps. pamietaj nie wchodz 1-mu w kadr i zapytaj kiedy i jak mozesz focic ;)
Tomek Konopka
07-07-2009, 13:58
Jeżli lampa jest na sankach to ttl i odbijać od czego się da (np. sufit)
a jeśli sufit nie jest biały lecz posiada jakieś mocne kolorki to raczej nie ściągaj mydelniczki
i tylko RAW-Y
o WB się martwię bo od roku kiedy to stałem się posiadaczem fufu zapomniałem co to jpg.
Martwię się jedynie o światło bo dotychczas sabinkę wykorzystywałem jedynie w CLSie. NA sankach nigdy.
sbs2005 - mógłbyś rozwinąć to "za siebie" ?
Czy przy TTLu światło nie jest trochę za ostre ?
hmm "za siebie" - ustawiasz palnik za Twoje cialo nie do przodu, jezeli robisz w pionie to takze starasz sie by palnik byl skierowany do tylu - nie wiem jak to wytlumaczyc - kurcze no chyba lapiesz, nie mam zdjecia takiego ustawienia. BTW w minipodreczniku do SB-900 jest idealnie pokazane dzialanie wlasnie takie "za siebie"
przy TTL za ostre? hmmm w sensie? - to zalezy od przeslony, ISO, czasu, inne zrodlo swiatla - wiec nie mozna zalozyc ze TTL ma wplyw tylko na swiatlo - ja nie zauwazylem tego, pozatym jak masz RAW'y to suwaczki i uzyskasz to co chcesz ;)
glowa do gory, pocwicz troche i zobacz jakie ustawienia daj Ci okreslony efekt
lampa z dyfuzorem i za siebie
tylko nie wiem czemu chcesz i dyfuzor i odbijanie. dyfuzor zabiera moc błysku, a do zmiękczenia światła wystarczy odbić od ściany, sufitu itp bez dyfuzora.
kh29228 - mowie to z mojego doswiadczenia - ja akurat tak popelniam zdjecia (nie mam cienia za obiektem) i jeszcze sie nie zawiodlem na tej metodzie owszem kolega prosi o rozne podpowiedzi wiec kazdy niech mu powie jak to widzi od siebie
milego
tylko nie wiem czemu chcesz i dyfuzor i odbijanie. dyfuzor zabiera moc błysku, a do zmiękczenia światła wystarczy odbić od ściany, sufitu itp bez dyfuzora.
Masz SB-800 oprócz instrukcji obsługi była dodana taka cienka książeczka z przykładowymi zdjęciami otwórz na rozdziale Błysk odbity strona obok masz Nasadka rozpraszająca to powinno wszystko wyjaśnić, przynajmniej w teorii.
Masz SB-800 oprócz instrukcji obsługi była dodana taka cienka książeczka z przykładowymi zdjęciami otwórz na rozdziale Błysk odbity strona obok masz Nasadka rozpraszająca to powinno wszystko wyjaśnić, przynajmniej w teorii.
jesteś bardzo mądry, ale ja mówię nie o teorii tylko o praktycznym stosowaniu. jasne że można założyć dyfuzor, a nawet softboxa, i dopiero odbijać od ścian, sufitów i innych rzeczy, ale to wszystko powoduje straty światła. Żeby nie mieć cieni wystarczy odbić światło z "gołej" lampy od sufity lub ściany.
TTL, odbijać od czego się da, byle nie świecić na wprost (zawsze powstają cienie na ścianach naprzeciw, nie ważne jak daleko jesteśmy my lub osoba fotografowana od ściany). Od sufitu lub/i ścian. Może od kogoś w jasnym ubraniu ;), ważne by nie na wprost. Bez żadnych dyfuzorów, bo szkoda moc tracić. Można jedynie sprawdzić z jakim kątem błyska lampa (na jaką ogniskową jest ustawiona). Nie pamiętam w tej chwili dokładnie, czy to zależy od modelu lampy, czy nie, ale zazwyczaj będzie raczej nam zależało na najszerszym kącie błysku. To daje nasadka rozpraszająca w SB-800, że lampa się sama na taki kąt świecenia przestawia. Nie wiem jak to jest przy samym "wygięciu" lampy, czy ona się automatycznie nie przestawi na (bodajże) 35mm. Aby pracować w TTL i ręcznie ustawić najszerszy kąt rozsyłu swiatła można zawsze "oszukać" lampę, że ma nasadkę, dociskająć (np opaską jakąś) "cyngielki", wykrywające obecność "mydelniczki".
Warto pamiętać, że na takich imprezach żywotność aku w lampie oraz czasem zdjęcia seryjne, warte są tego by zmniejszyć moc błyskania na ile się da. Wtedy można częściej i dłużej ;). No i podnieść ISO do sensownej wartości, by zachować naturalnego światła ile się da i jeszcze bardziej obniżyć zależność zdjęć od błysku.
Co do kolorowych filtrów na lampę, to mam zbyt małe doświadczenie. Myślę, że to kwestia praktyki, znajomości typu oświetlenia i eksperymentów. No i na ile chcemy zachować klimat. No i na przykład, czy w tle mamy gdzieś okna. Mieszane źródła światła to temat dość trudny z zasady.
Jeśli jesteśmy w sytuacji tragicznej, podbramkowej i nie ma od czego odbić już kompletnie, to zakładamy wszelkie możliwe powiększacze i rozpraszacze na palnik i błyskamy. Najlepiej też nie na wprost tylko trochę do góry, bo zazwyczaj jednak coś tam sie gdzieś odbije oraz zwiększymy jednocześnie odległość palnika lampy od osi obiektywu. Czerwone oczy to nie jest nasz cel. W SB-800 jest biały kartonik wysuwany z lampy - odbłyśnik, można spróbować strzelać do góry i korzystać tylko z niego jako żródła światła. Wszystko, byle uniknąć (mocnych) strzałów na wprost.
mOSAd - dziękuję za całkiem przystępny i precyzyjny opis. O tych kątach się info pewnie przyda
A co jeśli fotografujemy w pionie bo zazwyczaj tak robi się portrety w kościołach. Po przeczytaniu insrtrukcji w której pisze jak ustawić palnik by wychodziło tak jak przy poziomym foceniu to wcale nie wychodzi podobnie a raczej tragicznie, chyba że ja coś robie źle bo dopiero co kupiłem lampę i się jej uczę. Acha no i wiadomo, że w większości kościołów można zapomnieć o odbijaniu od sufitów bo są za wysoko i kolorowe podobnie ściany są kolorowe. Więc jak najlepiej ustawić palnik i czy z dyfuzorem czy lepiej bez?
delfin2525
21-07-2009, 09:49
zeby wylapac swiatlo zastane na weselu, robie tak: schodze do 1/80 lub 1/60 , lampa na tylna kurtyne aby zdjecia nie wyszly poruszone(chodzi mi o taniec) , palnik najczesciej do gory ,czasami wysuwam to biale cos (nie pamietam nazwy:)) w lampie jak za malo swiatla , lampa najczesciej gora na +0,7
aha i iso najczesciej na 1600
Claus Schenk
21-08-2010, 03:09
Ja mam pytanie. Co znaczy "lampa na tylna kurtyne" ?
I jeszcze. Zdjecia w kosciele - uzywac dyfuzora czy nie? Jesli walic w tyl jak kolega sugeruje, to napewno nie. Ktos tu tez sugerowal, ze w SB-800 jest taka nasadka ktora daje najszerszy kat blysku. Dotychczas stosowalem dyfuzor i strzelalem na ukos. Widze, ze duzo tracilem na ciekawym swietle zastanym...
Znalazlem tez cos takiego.
http://www.amazon.com/Opteka-FB-50-Universal-Bouncer-External/dp/B003MRMN1C/ref=sr_1_50?s=STORE&ie=UTF8&qid=1282353155&sr=1-50
Znalazlem tez cos takiego.
http://www.amazon.com/Opteka-FB-50-Universal-Bouncer-External/dp/B003MRMN1C/ref=sr_1_50?s=STORE&ie=UTF8&qid=1282353155&sr=1-50
"lampa na tylna kurtyne" opcja w aparacie, błysk jest wyzwalany tuż przed zamknięciem migawki.
Daje to taki efekt "komety" gdy np. osoba jest w ruchu to masz smugi od poruszenia za nią (od światła zastanego).
Ogólnie z lampami mam doświadczenie bliskie zeru,
ale gdzieś czytałem dość rozsądny artykuł odnośnie dyfuzorów,
wynikało z niego, że skuteczność ich bardzo zależy od odległości.
Z bliska dają dobry efekt z kilku metrów to już powierzchnia odbijająca musi być naprawdę duża, żeby zobaczyć różnicę.
grudzinsky
21-08-2010, 12:22
w instrukcji aparatu jest to ladnie opisane.
w aparacie trzeba wejsc w ustawienia lampy i wyszukac "rear" i po wszystkim ;)
swietne efekty mozna z tego uzyskac...
Co prawda link ten był podawany już na forum setki razy, ale może jest ktoś jeszcze ;) kto nie zna :)
http://foto.jasiu.pl/
Kasandra
21-08-2010, 20:51
o WB się martwię bo od roku kiedy to stałem się posiadaczem fufu zapomniałem co to jpg.
ej co Ty za herezje opowiadasz???
Ja o WB się w ogóle nie martwię, a zapomniałam co to RAW;-) no chyba, że coś z przepałów trzeba wyciągać.
używam mydelniczek jak odbijam światło od kolorowych sufitów i ścian - mniejszy zafarb, zwłaszcza od drewna
ej co Ty za herezje opowiadasz???
.
Ja ?? I herezje o fufu ?? A w zyciu:D Się mnie tam NIE zjadło i głupio wyszło:D
Claus Schenk
27-08-2010, 19:20
w instrukcji aparatu jest to ladnie opisane.
w aparacie trzeba wejsc w ustawienia lampy i wyszukac "rear" i po wszystkim ;)
swietne efekty mozna z tego uzyskac...
Faktycznie bylo cos takiego - kiedys pokazal mi kolega.