PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Forma i światło

Szuwar
07-07-2009, 00:23
Witam,

Dla mnie koniec już wakacji :( . Tylko 5 dni nad naszym morzem.
Oto moje spojrzenia - zapraszam:

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img21.imageshack.us/i/98113078.jpg/)

2.

źródło (http://img375.imageshack.us/i/29996962.jpg/)

3.

źródło (http://img188.imageshack.us/i/70983753.jpg/)

i bonus

źródło (http://img14.imageshack.us/i/bonusz.jpg/)

abre
07-07-2009, 00:39
Piękne są. Delikatne w formie, delikatne w technice. Kojarzą się z mezzotintą. Najbardziej podoba mi się organiczność ostatniego.

kulten
07-07-2009, 00:42
Świetna forma. I tym samym bardzo pozytywnie mnie zaskoczyłeś tymi pracami. Na prawdę dobrze wypatrzone i pokazane. Well done jak mawiają zagraniczni :D .

ps
wszystkie 4 znakomite bez typowania lepszy/gorszy.

sea21
07-07-2009, 01:14
Świetna robota Szuwarku:)

urbik
07-07-2009, 07:14
Oj pokazałeś klase, piękna praca!

malasana
07-07-2009, 07:15
Podoba sie bardzo seria. A numerem 1 jest mz bonus.

wojtek6308
07-07-2009, 07:30
Świetne prace :-D jestem pod dużym wrażeniem, gratki.

adrian
07-07-2009, 07:35
Ładne, podobaja mi się te prace, fajny klimacik :)

harb
07-07-2009, 07:54
cześć Szuwarku - nie ukrywam ze czekałem i nadal czekam na Twoje foty znad morza, zapewne masz ich trochę w zanadrzu i będziesz nas sukcesywnie nimi raczył, a ze przykładasz dużą wagę zarówno do kadru jak i obróbki nie wątpię ze jeszcze wiele ciekawych rzeczy zobaczymy

te wyżej bdb. - bardzo dobra faktura piasku i ciekawe kadrowanie, nie ukrywam ze chętnie obejrzałbym kolor

pozdrawiam :-D

Marcin T
07-07-2009, 09:53
nie ukrywam ze chętnie obejrzałbym kolor
Ja też :)
Świetne prace szuwar !

mamoń
07-07-2009, 10:43
No tak,..morze to nie tylko woda. Bardzo dobre, klimatyczne fotografie,..Doskonała lekcja dla ''pstrykaczy''... Przy tych fotach kolor niekonieczny,.. i tak było by monochromatycznie a więc niewiele by to zmieniło.

ART69
07-07-2009, 10:48
Świetnie wypatrzone, 3 kojarzy się z przysypaną piaskiem, ludzką stopą :-)

Nikonozaur
07-07-2009, 10:55
Piękny zestaw, bardzo przyjemnie się ogląda.

gladar
07-07-2009, 13:44
To jest to co lubię !! :-D
Faktura piasku wyrzeźbiona przez wiatr jest jednym z najpiękniejszych elementów pejzażu morskiego.
Aby ją wyeksponować potrzebne jest jednak odpowiednie oświetlenie -takie jak tutaj...
Najbardziej zapadły mi w tym temacie w pamięci prace Harba...

pozdr.....

Greg77
07-07-2009, 13:50
Bardzo fajna gra swiatla....ale chyba zly dzial!

andrzejp
07-07-2009, 13:53
No tak,..morze to nie tylko woda. Bardzo dobre, klimatyczne fotografie,..Doskonała lekcja dla ''pstrykaczy''... Przy tych fotach kolor niekonieczny,.. i tak było by monochromatycznie a więc niewiele by to zmieniło.
Podpisuję się pod tymi słowami. Tylko BW widzę, nie kolor:neutral:
Cóż więcej dodawać, prace na poziomie, gratulacje.

irek6311
07-07-2009, 19:44
Ładne fotki :D

Pablo 77
07-07-2009, 21:12
Swietne prace:)

Szuwar
08-07-2009, 00:21
Dzięki wszystkim za miłe słowa.

Miałem naprawdę nikłą nadzieję, że zobaczycie choć część tego co chciałem pokazać.

A jednak. Udało się. Cieszę się naprawdę z tego powodu i motywuje mnie to do dalszej pracy.

cześć Szuwarku - nie ukrywam ze czekałem i nadal czekam na Twoje foty znad morza, zapewne masz ich trochę w zanadrzu i będziesz nas sukcesywnie nimi raczył, a ze przykładasz dużą wagę zarówno do kadru jak i obróbki nie wątpię ze jeszcze wiele ciekawych rzeczy zobaczymy

te wyżej bdb. - bardzo dobra faktura piasku i ciekawe kadrowanie, nie ukrywam ze chętnie obejrzałbym kolor

Koloru nie będzie w tym przypadku, bo mnie chodziło o to co w tytule wątku, a kolor jest mi do tego zbędny :-D

A w zanadrzu coś zapewne mam - tylko czasu mało :-D

Radek_1
08-07-2009, 00:47
Ekstra robota...

swiatlo
08-07-2009, 01:19
Bardzo dobre zdjęcia, ale pozwól że postaram się po kolei skomentować. Otóż mam lekki niedosyt. Oto po kolei:
1. Chyba najlepsza z zestawu. Bo jest prosta.
2. O jedną kępkę trawki za dużo. Nie wiem której, ale trochę mi się wydaje to zdjęcie zabałaganione. Właśnie ze względu że jest o jedną kępkę za dużo.
3. Ciekawa gra świateł oraz faktury piasku. Też bardzo ciekawe. Z kategorii artystycznego abstraktu.
4. Na trzecim miejscu po 1 i 3. Ciekawy rozkład świateł, ale z powodu bulwiastości nie ma tej prostej delikatności jaka jest na 1 i 3. Chociaż jak się przyglądam to też wciąga oko. Może rzeczywiście nie ma delikatności, ale jakoś pobudza wyobraźnię i zmusza mnie do eksploracji tej górki. Zasadnicza różnica czwórki z 1 i 3 jest taka, że tamte mnie uspakajają, a to niepokoi. Dlatego emocjonalnie mnie ciągnie do 1 i 3.

Szuwar
08-07-2009, 11:03
Bardzo dobre zdjęcia, ale pozwól że postaram się po kolei skomentować. Otóż mam lekki niedosyt. Oto po kolei:
2. O jedną kępkę trawki za dużo. Nie wiem której, ale trochę mi się wydaje to zdjęcie zabałaganione. Właśnie ze względu że jest o jedną kępkę za dużo.
3. Ciekawa gra świateł oraz faktury piasku. Też bardzo ciekawe. Z kategorii artystycznego abstraktu.
4. Na trzecim miejscu po 1 i 3. Ciekawy rozkład świateł, ale z powodu bulwiastości nie ma tej prostej delikatności jaka jest na 1 i 3. Chociaż jak się przyglądam to też wciąga oko. Może rzeczywiście nie ma delikatności, ale jakoś pobudza wyobraźnię i zmusza mnie do eksploracji tej górki. Zasadnicza różnica czwórki z 1 i 3 jest taka, że tamte mnie uspakajają, a to niepokoi. Dlatego emocjonalnie mnie ciągnie do 1 i 3.

Czarku - Twoja opinia przy moich zdjęciach to rzadkość - tym bardziej dzięki :-D.

Nie dziwię się, że widzisz różnicę między 1 i 3 a 4. Zauważ, że 4 jest jako bonus i nie stanowi w zasadzie całości z trzema pozostałymi zdjęciami. Natomiast nie chciałem tworzyć kolejnego wątku i stąd jako bonus.

Zdjęcia nie miały za zadanie uspokajać, ale zmusić widza do kontemplacji faktury i światła. Czy mi się to udało choć w części - mam nadzieję, że tak :). Ale wskazówki - zawsze cenne - oczywiście przyjmuję :)

pike
08-07-2009, 16:08
piasek, trawa, badyle i jak fajnie

pike
08-07-2009, 16:45

to chyba sprawa osobistego odbioru. dla mnie kazde zdjęcie ma inny klucz i nie może byc mierzone pozostałymi.

nothing
08-07-2009, 19:36
Forma i światło super. B/W takie jak lubię.

Szuwar
08-07-2009, 22:20
Forma i światło super. B/W takie jak lubię.

B&W to troszkę zasługi Kultena . Choć On robi w PS a ja w Corelu :)

.

nothing
08-07-2009, 23:03
B&W to troszkę zasługi Kultena . Choć On robi w PS a ja w Corelu :)

.

Co tu dużo gadać... Kulten robi dobrą robotę... :-)

Szuwar
08-07-2009, 23:18
Co tu dużo gadać... Kulten robi dobrą robotę... :-)

Nie myśl sobie, że Marcin cokolwiek grzebał przy moich zdjęciach. O co to - to nie :-D.

Dał mi kiedyś wskazówkę odnoszącą się do WB przy B&W i to była bardzo cenna wskazówka.

.

nothing
08-07-2009, 23:26
Nie myśl sobie, że Marcin cokolwiek grzebał przy moich zdjęciach. O co to - to nie :-D.

Dał mi kiedyś wskazówkę odnoszącą się do WB przy B&W i to była bardzo cenna wskazówka.

.

To chyba "oczywista oczywistość..." ;-) Co tu ukrywać, ja też parę razy skorzystałem... :-)