Zobacz pełną wersję : zamokl D80 i nie dziala :(
Witam,
tak jak w temacie, zamokl mi d80 w deszczu :( kapalo na niegoi moze tylko przez 20 sekund i przestal dzialac :( wczesniej mialem go w o wiele ciezszych warunkach i wszystko bylo wporzadku i tu nagle kicha.
Jak myslicie jest jeszcze jakas nadzieje ze bedzie dzialal? narazie sie nie wlacza i nic nie dziala
Coz na poczatek postaw go w suchym miejscu, cieplym i jak sie da to bez szkla....zostaw otwor jakis do parowania......zobacz co bedzie za jakis czas....no i oczywiscie jak kolega pytal czy akku naladowany?:)
Przede wszystkim nie włączaj. Wyjmij akumulator i kartę, odłącz obiektyw. Połóż na 1-2 dni w przewiewnym i suchym miejscu, aby dobrze przeschło. Później sprawdź stan akumulatora w ładowarce. Jak akumulator będzie w porządku i naładowany to do aparatu i próbuj włączyć.
Trzymam kciuki.
wasilewskipiotr
07-07-2009, 00:23
to samo co koledzy dodam jeszcze zebys nie probowal suszyc na "sile" tzn.jakimis suszarkami czy piekarnikiem :D
powodzenia
aku niestety byl naladowany i mam niemile przeczucie ze ze sie zwarlo :(
mam nadzieje ze odzyje
wlasnie a jezeli faktycznie zwarlo w srodku i cos sie spalilo to da sie to wogle naprawic czy lepiej zapomniec i zbierac na nowy? a jezeli sie do to tak mniej wiecej jaka kaska?
szymonvader
07-07-2009, 18:12
to zalezy co zwarlo i jak zwarlo:) najlepiej zrob tak jak pisza Koledzy a jak nie zatrybi to raczej serwis i diagnoza sie przyda.
kristof05
08-07-2009, 13:12
procesorek padł : )
kurde, napedziles mi strachu tym postem...
jakies 2 miesiace temu robilem nocne zdjecia i nie malo kapalo na moj d80, jednak wypad przezyl i nie wykazuje zadnych obiawow choroby deszczowej, chyba drugi raz na taka wyprawe sie nie odwaze po przeczytaniu tego watku
Body nie jest uszczelnione. Wystarczy jedna, ale celna kropla, nie musi być zalany strugą wody, ani ulewnym deszczem. Jest szansa, ze nic się nie uszkodziło. Tak jak sugerują przedmówcy, pozostaw na aparat w suchym miejscu na dzień, może dwa. W tym czasie naładuj akumulator. Jeżeli nie zadziała za pierwszym razem, nie kombinuj, tylko odrazu do serwisu.
mavricqs
11-07-2009, 14:59
jak serwis sie zapatruje na takie uszkodzenia ? wie ktos ?
jak serwis sie zapatruje na takie uszkodzenia ? wie ktos ?
Na pewno nie będą szukać uszkodzonej części, aby wlutować nową. Wymienią cały, gotowy element. Z zaopatrzeniem to jest tak, że mają w magazynie gotowe układy i je wymieniają. Nie jest to jakieś nadzwyczajne uszkodzenie. Dla użytkownika tak, ale nie dla serwisu. Albo działa, albo nie działa, nie ważne czemu. Wymienią to co nie działa i będzie działało. Czemu nie działa to jest istotne tylko na gwarancji, jednak zamoczoną elektronikę na pewno rozpoznają. Nie wiem, czy o taką odpowiedź Ci chodziło ;-) A tak swoją drogą, to jest gdzieś dostępny cennik i opis części zamiennych?
no wysuszylem i nie dziala :(
dolina
Jeżeli masz na myśli gwarancję, to raczej się nie uda. Zalanie można rozpoznać po tym jak woda zostawia różne naloty na modułach elektronicznych i innych częściach. Być może dany model ma charakterystyczne awarie po zalaniu, które będą jednoznacznie wskazywać na powód awarii...
Generalnie to szkoda, że nie działa... Serwis niestety lub używane body. Oczywiście najpierw poproś o diagnostykę, bo może okazać się, że koszt naprawy przekroczy koszt używanego body... Diagnostyka z pewnością będzie kosztować mniej niż naprawa.
Modron skontaktuj się z serwisem i wyślij aparat z obiektywem i poproś o wycenę naprawy. Nie kosztuje to dużo. Okaże się czy padł korpus czy także obiektyw. W zależności od wyceny podejmiesz dalsze decyzje.
mavricqs
12-07-2009, 02:45
dzięki za odpowiedz wiem ze woda zostawia zacieki których się nie da usunąć na płytce po tym rozpoznają zalanie. autora tematu proszę o opisywanie dalej jakie są losy aparatu będzie dla pokoleń info :)
Jako ze jestem w Gwatemali i najblizszy serwis to Meksyk albo Panama, zdecydowalem sie kupic nowe body a stare wysle do polski. Moze ktos tam to naprawi albo sprzeda na czesci, zobaczymy.
dzieki za odpowiedzi. jak bede wiedzial wiecej to napisze
cypherdid
15-07-2009, 20:21
Dobry patent to zawinąć w worek foliowy do którego wrzucić parę torebeczek papierowych z jakąś higroskopijną substancją...są takie woreczki w butach, albo jak się plecak Lowepro kupuje. W niektórych sklepach można je pozbierać. A jak nie ma to można i soli użyć, która też wchłania wilgoć. Tylko trzeba to z głową zrobić. To jest stary patent dżunglowych fotografów NG gdy im się sprzęt podtapiał. A sól w dżungli to lepsza forma płatności niż dolary ;) Taka ciekawostka.
Jak pstrykać to tylko pod kurtką;p
czarnobialy
16-07-2009, 15:19
to jednak może wpłynąć na kadry :P. Moja kurtka w mekstku, moja kurtka w Panamie, moja kurtka na szczycie.... Nudnawe :P
Hej,
moj D80 po 18 dniach smierci klinicznej odzyl i czuje sie rewelacyjnie :)
sprawdzalem go codziennie i nagle zadzialal :)
fajowo
pozdrawiam
moj D80 po 18 dniach smierci klinicznej odzyl i czuje sie rewelacyjnie :)
sprawdzalem go codziennie i nagle zadzialal :)
Elektrowstrząsy? :mrgreen: Ostatnio coraz częściej mam wrażenie, że D80 to jednak jakaś taka solidniejsza puszka od reszty z tej półki. W każdym razie bardzo się cieszę, że wszystko się dobrze skończyło. Wiem jak to boli, gdy body zachoruje. Może po prostu miało gorsze dni :)
teraz idzie i tak na sprzedaz bo D300 w drodze,
ehh jakbym wiedzial ze odzyje to nie wywalal bym tego siana na nowy, szkoda ze odkrecic sie nie da
Być może Twój D80 poprostu potrzebował trochę więcej czasu żeby wyschnąć...
Niekoniecznie. Niezły patent to foliowy rękawek na sprzęt. Na ulewę raczej nie pomoże, ale kiedy lekko siąpi można użyć.
teraz idzie i tak na sprzedaz bo D300 w drodze,
ehh jakbym wiedzial ze odzyje to nie wywalal bym tego siana na nowy, szkoda ze odkrecic sie nie da
ciesze sie ze odzyl!!
czyli tokinka zostaje? ;)
pawel
no jeszcze nie wiadomo, musze jakos zaplacic za D300, odezwe sie
velaskez
24-07-2009, 21:14
No to masz D300 i zapasik :D
nie mam miejsca w plecaku na oba :)
velaskez
24-07-2009, 21:32
To trzeba większy plecak skołować.
z tego co wiem to jego plecak jest juz i tak spory ;)
ok koniec OT ;)
dobrze ze d80ka odzyla!
krokodyl-lodz
26-07-2009, 22:15
Ze strachu się włączył :) oby działał 100 lat :)
odzyl i dzialal a pozniej mi zaj...li razem z obiektywami :(
A mogło być tak pięknie. :(
Pieknie sie to czyta. historia niczym z baśni a na końcu bach. makabra. z ta kradzieżą to prawda?