PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o AF/MF

Lestathh
06-07-2009, 20:30
Mam pytanie, jak to jest u was...
Często fotografuje imprezy, mam problem kiedy robię zdjęcia na sigmie 30 1.4 i nikor 50 1.4 w trudnych warunkach oświetleniowych AF nie nadąża albo strasznie się myli. Jeśli ktoś ma podobne problemy. jak sobie z tym radzicie. Na razie nie stać mnie na zmianę obiektywów, długo myślałem nad przerzuceniem się na manualny focus, ale czy to się sprawdza??
pozdrawiam i dzięki za pomoc :)

Adak
06-07-2009, 21:22
O Sigmie nic nie powiem, ale ten Nikkor jest calkiem ok jesli chodzi o AF.

Jesli masz tak zle warunki, ze myli Ci sie AF, to troche nie wiem jak jestes w stanie w nich zrobic zdjecie...
Ew. podlacza lampe, wylacz blyskanie, a wlacz wspomaganie AF.

Lestathh
06-07-2009, 22:09
O Sigmie nic nie powiem, ale ten Nikkor jest calkiem ok jesli chodzi o AF.

Jesli masz tak zle warunki, ze myli Ci sie AF, to troche nie wiem jak jestes w stanie w nich zrobic zdjecie...
Ew. podlacza lampe, wylacz blyskanie, a wlacz wspomaganie AF.

Hey, no problem polega na tym ze mam podłączona lampę /wyłączony błysk/ tylko wspomaganie. no ale problemy sa.... ludzie zbyt szybko się poruszają itp. trochę jestem załamany, bo kiedy są naprawdę ciekawe momenty do sfotografowania wtedy AF lata jak szalony. Manualny focus. myślę ciągle o tym... ale nawet nie wiem czy próbować, dlatego napisałem tego posta, bo może ktoś ma podobne problemy.

dame
06-07-2009, 23:55
w podobnych przypadkach zwróciłem uwagę, że obiektywy z af-s/hsm radzą sobie zdecydowanie lepiej niż te napędzane silnikiem body. Może spróbuj z N35/1.8G. Inna rzecz że w trudnych warunkach oświetleniowych człowiek jest skłonny ustawiać zbyt krótkie czasy.. Skolei na szerokich kątach, przy długich czasach naświetlania nie ma siły żeby się ktoś nie poruszył.

Lestathh
07-07-2009, 00:12
w podobnych przypadkach zwróciłem uwagę, że obiektywy z af-s/hsm radzą sobie zdecydowanie lepiej niż te napędzane silnikiem body. Może spróbuj z N35/1.8G. Inna rzecz że w trudnych warunkach oświetleniowych człowiek jest skłonny ustawiać zbyt krótkie czasy.. Skolei na szerokich kątach, przy długich czasach naświetlania nie ma siły żeby się ktoś nie poruszył.

Dzięki, za wskazówki no ale w moim przypadku na razie nie mogę sobie pozwolić na zmiany szkieł, wiec muszę sobie jakoś radzić z tymi co mam, no nic trudno, chyba czas potrenować ręczny focus.
pozdrawiam

Adak
07-07-2009, 01:09
Dzięki, za wskazówki no ale w moim przypadku na razie nie mogę sobie pozwolić na zmiany szkieł, wiec muszę sobie jakoś radzić z tymi co mam, no nic trudno, chyba czas potrenować ręczny focus.
pozdrawiam

Jak się ludzie ruszają to może potrenować AF-C?

Lestathh
07-07-2009, 07:27
Jak się ludzie ruszają to może potrenować AF-C?

ooo... no tu mnie zaciekawiłeś :D
Dzięki wielki !!

1968
07-07-2009, 09:38
no ale problemy sa.... ludzie zbyt szybko się poruszają itp. trochę jestem załamany, bo kiedy są naprawdę ciekawe momenty do sfotografowania wtedy AF lata jak szalony. Manualny focus. myślę ciągle o tym...
AF w tłumie szybko poruszających się ludzi jest całkowicie nieskuteczny.
Przełącz się na MF, od razu zobaczysz różnicę.

Ja posiadam tylko stałki Ai-s i w takich sytuacjach ostrzenie MF jest w 100% pewne.

Ps.
Po co masz się stresować niepewnym AF, jak masz pod ręką niezawodny MF.

Lestathh
07-07-2009, 11:47
ok, wychodzi na to ze MF jest nieuniknione :)