PDA

Zobacz pełną wersję : szukam fotografa na 2 godzinną uroczystość we Wrocławiu 29.08.2009

maranta
06-07-2009, 20:12
Zdecydowałam się poszukać na forum ponieważ ci z którymi rozmawiam od 3 dni rzucaja mi kosmiczne ceny. Rozumiem, że fotograf musi się cenić, ma z reguly dobry i drogi sprzęt, ale czy naprawdę za 2 godz. pstrykania (z góry przepraszam za wyrażenie) trzeba pobrać ponad 500 zł???
Prosze o odpowiedzi jesli ktoś akurat 29.08.2009 nic nie robi, ma dobry aparat i chęci.

Andrzej Olender
06-07-2009, 20:42
jeśli nazywasz to pstrykaniem to nie ma co dłużej się tu rozwodzić, zależy jeszcze jakiego efektu oczekujesz. Jeśli porządnej jakości to poważni ludzie co takie zdjęcia wykonują wolą termin przeznaczyć na zlecenie gdzie zarobią więcej. 500pln to i tak bardzo mało jak na dwie godziny zdjęć.
Zresztą 2 godziny to sucha liczba. Muszą do tego dojść jakieś przygotowania a później jeszcze obróbka w domu która będzie trwała znacznie dłużej niż te dwie godziny samych zdjęć...

ekonet
06-07-2009, 20:46
To jeszcze zależy od tego, co to za uroczystość i ilu zdjęć oczekujesz.

maranta
06-07-2009, 21:08
Chodzi o rodzinną uroczystość na około 40 osób. Nie potrzebuję super profesjonalnych zdjęć, chcę po prostu uwiecznić ważną dla nas wszystkich chwilę-z tego powodu żadna osoba z rodziny nie może sama się tym zająć. Chodzi tylko fotografowanie i zapisanie tych zdjęć na płytę. Wiem, że ci, którzy mają lepsze zlecenie, wolą nie zajmować się taką mało zyskowną pracą. Ale może są tacy amatorzy, którzy akurat chcieliby podjąć się na poczatek małego zadania. W końcu profesjonalny fotograf od czegoś chyba zaczyna..

conik
07-07-2009, 00:51
Nie przesadzaj Arsen
500zl i dwie godziny to dobre pieniadze
Sprawny reportazysta zrobi dobra robote...cykl 20-30 zdjec i klient bedzie zadowolony

Andrzej Olender
07-07-2009, 06:09
Nie przesadzaj Arsen
500zl i dwie godziny to dobre pieniadze
Sprawny reportazysta zrobi dobra robote...cykl 20-30 zdjec i klient bedzie zadowolony

Po prostu podejrzewałem na początku ślub cywilny, jak pisałem to by było dużo więcej jak 2h samych zdjęć.

stock
07-07-2009, 09:20
podaj wiecej szczególów i wtedy bedzie mozna cos zaproponowac. Może być na PW jak tu nie chcesz

barracuda
08-07-2009, 13:13
Wysłałem już maila w tej sprawie dwa dni temu, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi jak dotąd...

Franeq
08-07-2009, 16:17
za 2h pstrykania to faktycznie dużo :)

marekb
08-07-2009, 18:19
za 2h pstrykania to cho,cho strasznie dużo, za dwie godziny robienia zdjęć to potwornie mało. Zwłaszcza że większość zajmujących się uroczystościami "rodzinnymi" ma ten termin od dawna zajęty.Moja 16 letnia córka ci wypstryka za 300zł + 400 dojazd..;)

mkwiek
08-07-2009, 18:26
za 2h pstrykania to cho,cho strasznie dużo, za dwie godziny robienia zdjęć to potwornie mało. Zwłaszcza że większość zajmujących się uroczystościami "rodzinnymi" ma ten termin od dawna zajęty.Moja 16 letnia córka ci wypstryka za 300zł + 400 dojazd..;)
Marek, nie zaniżaj cen :) Tak nisko cenisz córkę??? :)

Cichy
08-07-2009, 21:17
Marek, za 2 lata się odezwię w sprawie córki :)

docxxx
08-07-2009, 22:48
Robie zdjec, to nie tylko "przyjdzie Pan i popstryka". A gdzie amortyzacja, obrobka, nagrywanie, a moze i jakies ramki, albumy? Za 500zl to mozna umowic sie tak: jestem fotografem, robie zdjecia, ktore od razu przegrywanie sobie na laptopa po slubie (bez wybierania, selekcji, "a moze Pan tu odjac, tu zakryc, a tu dosztukowac?"), placicie i jestesmy kwita.

marius_m
08-07-2009, 23:17
To może od razu powiedz jakim budżetem dysponujesz...tak będzie prościej dla wszystkich...i kto będzie chciał to się zgłosi. ( możliwe że ja też :) Bo chyba to oczywiste że jakimś budżetem musisz dysponować bo to jest w końcu praca, gdzie trzeba poświęcić swój czas umiejętności itd... a pracę należy szanować i doceniać...

RomanZWrocławia
08-07-2009, 23:29
tiaaa, a przepływem z ręki do ręki tych pieniędzy nie będziemy niepotrzebnie niepokoić aparatu fiskalnego prawda? :)
We Wrocławiu są tabuny fo... przepraszam: posiadaczy aparatów, którzy na pewno podejmą się tego zadania za nawet 100PLN i coś co spadnie ze stołu. Musisz tylko poszukać. Ostatnio DWA młode wilczki obpstrykały na tysiące plików pewne wesele za 600PLN wraz z natychmiastowym zgraniem popółnocnym wyników swej twórczej biegunki na płyty.
PS. U mnie ten termin zajęty.

marszull
09-07-2009, 00:55
Moim zdaniem to uroczystosc rodzinna nie za bardzo sie rozni od uroczystosci firmowej czy jakiejkolwiek innej. I 500zl netto to jest rzeczywiscie nie za duza stawka.
PS Pamietaj ze nie liczy sie tylko ze ktos przyjdzie "popstrykac" tylko jeszcze jaki efekt tego "pstrykania" bedzie.

giziol
09-07-2009, 01:29
Witaj Marku na czarnym Forum , System zmieniasz?:)

ale tutaj kolega pisze ze 500zl to i tak go przerasta za te 2h ;)

jak chodzi o pstrykanie i tylko o uwiecznienie to moze ktos z rodziny popstryka

ekonet
09-07-2009, 08:36
Moim zdaniem to za bardzo się tutaj teoretyzuje i dokonuje sądu kapturowego.
Dziewczyna zapytała grzecznie o możliwość - komu pasuje, niech pisze PW, a nie na zapas odsądza od czci i wiary potencjalnych zleceniobiorców.

mkl
09-07-2009, 08:54
Popieram ekonet. Komentarze są zbędne...

marszull
09-07-2009, 10:20
Ale chyba na tym polega forum, ze ludzie komentuja wpisy. Jesli ktos bedzie zainteresowany to i tak sie odezwie na PW.
Zreszta pierwszy post nie jesttylko ogloszeniem ale tez komentarzem stawek na rynku. I nikt nie komentowal ogloszenia tylko wlasnie ten komentarz.

mkl
09-07-2009, 14:06
Oczywiście to, że pojawiają się komentarze, to dobrze, ale forma niektórych jest moim zdaniem co najmniej niewłaściwa. Ale to jest moje prywatne zdanie...

marszull
09-07-2009, 14:37
Z tym sie zgodze, ale taka to specyfika internetu ;-(

zazul
15-07-2009, 19:17
maranta jeśli budżet ograniczony podziel zlecenie: 100 zł - zdjęcia, 100zł - obróbka w tym różne wersje - do labu, do netu i wyjdzie Ci 200 zł + odbitki czyli mniej niż połowa 500zł, musisz ustalić sobie czy chcesz mini-fotoreportaż czy też ustawki (różne rodzinne kombinacje portretowe), mimo wszystko 40 osób to sporo.

A o takiego co ma dobry aparat, i dobre chęci, i nic nie robi w sobotę 29/08 chyba trudno będzie ....

500 zł za dwie godziny w tym obróbka zdjęć to uczciwa cena za przyzwoitego fotografa z przyzwoitym sprzętem, jeśli w ten zakres wejdą też portretowe ustawki to będziesz imho zadowolona. Albo wybierz w rodzinie nadwornego fotografa do uroczystości i po kłopocie...

ZAWSZE jest tak, że im MNIEJSZY zakres tym DROŻEJ, nie odwrotnie.

Jak raz przyszedł do mnie hydraulik to za zrobienie "jednego punktu" w kuchni chciał 50 zł, jak się go zapytałem o cenę zrobienia kilku punktów w kuchni, w łazience i toalecie to cena od razu była inna, znacznie korzystniejsza.

PBM
15-07-2009, 20:07
Moja droga,
Jak ktos, nie ma pojecia, o czym mowi - czy pisze w tym przypadku, to jest zasada prosta - lepiej siedziec cicho. Jestem w zawodzie ponad 19 lat i za 500 PLN za dwie godziny, to zrobie to tylko w moim miescie i to po znajomosci.
Nawet nie okreslasz sie jakie to sa zdjecia, ile ich i co jest obiektem? Uzupelnienie tych informacji znacznie uprosci ocene wysokosci wynagrodzenia. Moze polaroid ci wystarczy?

jaroo1
16-07-2009, 09:38
witam we wschodniej Polsce robi się za 700 zł śluby !!!!!! A w wielkich miastach marudzą na 500zł!!!!!!FAJNIE BYŁO BY W 2GODZINY ZAROBIĆ 500ZŁ. POZDRAWIAM.

ekonet
16-07-2009, 10:29
witam we wschodniej Polsce robi się za 700 zł śluby !!!!!! A w wielkich miastach marudzą na 500zł!!!!!!FAJNIE BYŁO BY W 2GODZINY ZAROBIĆ 500ZŁ. POZDRAWIAM.
Obróbkę też zrobisz w tym czasie dwóch godzin?

creep
16-07-2009, 11:28
witam we wschodniej Polsce robi się za 700 zł śluby !!!!!!

Cztery lata temu dokładnie tyle dałem za zdjęcia ślubne. Pakiet to dwie płytki ze zdjęciami, z czego 30 lekko obrobione i na papierze. Zdjęcia czysto pamiątkowe, oprócz rodziny i znajomych nikogo nie zainteresują - poprawne kadry, ale nic kreatywnego, żadnych efektów, postprocessingu itd. Jeden obiektyw i tyle. Ich jedyna wartość wiąże się z naszym sentymentem i charakterem dokumentalnym. Nikomu kto nas nie zna bym ich nie pokazał. Sam od czterech lat do nich nie wracałem.
I myślę, że o takiego fotografa chodzi autorce posta. Dokumentalistę, który ma aparat lepszy niż kompakt wujka Cześka, poza tym wujek Czesiek będzie w tym czasie jadł kotleta, więc zdjęć robić nie może. Na obróbce też jej raczej nie zależy. Jeśli jest tak, jak myślę, to 500 zł jest ok. Jeśli nie - to patrz niżej.

FAJNIE BYŁO BY W 2GODZINY ZAROBIĆ 500ZŁ. POZDRAWIAM.

Rozumiem, że w związku z tym możesz się skontaktować z autorką i umówić, bo widzę że pasują Ci warunki? :twisted:
Popatrz z punktu widzenia profesjonalnego fotografa - to nie są dwie godziny. To jest co najmniej jeden dzień (dojazd, rekonesans, faktyczne 2 godziny zdjęć i potem obróbka), w czasie którego nie zrealizuje zlecenia za krotność kwoty o której mowa. To są tzw. koszty alternatywne... czyli kwota, której nie zarobisz bo zdecydowałeś się zrobić coś innego. Dlatego wydaje mi się, że 500 zł jest uczciwą ceną za czas profesjonalisty, a zważywszy na to że większośc z nich ma pełne grafiki w miesiące naprzód - to nawet przysługa z ich strony. Natomiast, jeśli taką kwotę miałby wziąć łepek z ulicy, który napisze na forum "w zeszłym tygodniu kupiłem lustrzankę, co znaczą literki P,A,S,M na kółku z góry aparatu", to fakt, 500 zł to zdecydowane zdzierstwo... w stosunku do jakości jaką może zaoferować.

PS. Bronię cen, bo mimo że nie zarabiam na fotografowaniu :) - znam cenę dobrej usługi - nie tylko zdjęć.

jaroo1
16-07-2009, 12:16
Obróbkę też zrobisz tym czasie dwóch godzin?

nie przesadzaj ile zajmuje tobie obróbka weselnego zdjęcia 1h?????i tak musisz to zrobić czy za 500 /albo 1500.wiadomo kasa inna.za samo pstryknięcie + płyta to cena ok .Jak ktoś jest z Wrocławia to dojazd nie jest uciążliwy.Jak na etacie dają 11oo to 2h+1h no obróbkę za 500zł to fajnie.U nas takie ceny są jak 1000zl za cały ślub dadzą to jest super!!!!!!

Schlag
16-07-2009, 21:33
nie przesadzaj ile zajmuje tobie obróbka weselnego zdjęcia 1h?????i ...

Przyjmij tylko 5min na jedno zdjęcie, przy założeniu, że to "tak na szybko" i sam sobie odpowiedz ile obróbka potrwa.

Jeżeli jakieś ujęcie jest bardzo dobre , jednak technicznie niedoskonałe, lub wymaga korekty, to pomnóż te 5 min, kilkanaście razy.

Pozdrawiam i życzę wypowiadania opinii opartych na doświadczeniu.

verus
17-07-2009, 17:18
a ja myślałem, że ludzie płacą za sztukę, jakość, pomysł, kadry etc
a tu sie okazuje że taryfa godzinna jest :mrgreen:

antolll
18-07-2009, 14:16
Ja za 400+opłata za dojazd z Poznania ;) chętnie zrobie te zdjęcia.

eldritch
19-07-2009, 18:21
Zdecydowałam się poszukać na forum ponieważ ci z którymi rozmawiam od 3 dni rzucaja mi kosmiczne ceny. Rozumiem, że fotograf musi się cenić, ma z reguly dobry i drogi sprzęt, ale czy naprawdę za 2 godz. pstrykania (z góry przepraszam za wyrażenie) trzeba pobrać ponad 500 zł???
Prosze o odpowiedzi jesli ktoś akurat 29.08.2009 nic nie robi, ma dobry aparat i chęci.

no wiesz, to zależy od tego chociażby czy te 500 zł ma być na lewo czy na fakturę?
i co to jest ten 29 sierpnia - bo jeżeli weekend - to wiesz...

ktoś kto zawodowo wykonuje zdjęcia - czyli zarabia w ten sposób pieniądze - nie koniecznie musi być przy tym świetnym fotografem - powinien moim zdaniem mieć na czysto absolutnie min 50 zł za jedną godzinę pracy.

policzmy:
1) dojazd (w to trzeba wliczyć wszystko od wyjścia z domu do dojechania na imprezę 15 minut przed czasem) co najmniej godzina w takim mieście jak Wrocław;
2) same zdjęcia 2 godziny jak mówiłaś;
3) powrót 45 min;

4) przygotowanie zdjęć - zgranie na dysk, jakaś minimalna obróbka przygotowanie płyty (przy wykonaniu odbitek co najmniej 1-2h więcej - 1h
5) spotkanie w celu wydania dzieła i pobrania wynagrodzenia 30 min

IMHO min 4 h i 15 min a więc min 250 zł wynagrodzenia
do tego podatki
oraz amortyzacja sprzętu
i koszt dojazdu
lekką ręką robi sie ponad 400 zł - ale to jest absolutne minimum

dobry fotograf chce jednak zarobić 50 zl za każdą godzinę pracy - czyli jak za 8 h - jeżeli w tym dniu nie zrobi juz nic więcej to musi ci policzyć nie 4 h x 50 zł - tylko 8 h x 50 zł - a to jest 400 zł + w/w koszty...

partyman
30-07-2009, 15:32
Słuszny wywód... ja bym dodał jeszcze że dobry fotograf to ma taki termin od miesięcy zajęty ;-)

ekonet
31-07-2009, 00:51
Słuszny wywód... ja bym dodał jeszcze że dobry fotograf to ma taki termin od miesięcy zajęty ;-)
Więc Ty, jako dobry fotograf, masz ten termin dawno zajęty.
Pozwól więc inny, niedobrym fotografom, wykonać to zlecenie. Dobrze?

FOTO-GRAFIKA
13-08-2009, 12:49
witam serdecznie jakie to maja byc zdjecia (sesja slubne,firmowa ??)
podejme sie tego za 300 zl. bardzo prosze o kontakt

szulif
13-08-2009, 14:29
podejme sie tego za 300 zl. bardzo prosze o kontakt

ooo posze :). da sie!? da sie :) hehehe

tak z ciekawosci. jaki masz sprzet? jakie masz doswiadczenie? :D

maju22
20-08-2009, 00:30
Witam,

czy wciąż ogłoszenie jest aktualne? jeśli tak to miałabym dobrą propozycję.
pozdrawiam

Rycerz
21-08-2009, 15:03
Nie potrzebuję super profesjonalnych zdjęć, chcę po prostu uwiecznić ważną dla nas wszystkich chwilę-z tego powodu żadna osoba z rodziny nie może sama się tym zająć. Chodzi tylko fotografowanie i zapisanie tych zdjęć na płytę.

znaczy można zrobic od razu w jpg i nie wygląda mi to na ślub...