Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wietrzna pogoda - [Nemeth]
Witam
Ostro wiało.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/4319/windyweather.jpg)
pozdr.
Niebo w ruchu nadaje fajnej dynamice zdjęciu :)
Nikonozaur
06-07-2009, 19:44
Kolorki malinka, w kadrze porządek, czegóż chcieć więcej? :-D
Karbulot
06-07-2009, 19:55
Nie przemawia do mnie fotka tego typu. Rozumiem jakies fale czy krecace sie czesci ruchome. Ale takie poruszone drzewa, trawa czy chmury mi sie w ogole nie podobaja.
Tewn kadr bylby calkiem ladny gdyby byl robiony normalnie. Nie do kazdej fotki trzeba zaraz zakladac NDx400 i robic polminutowe naswietlania.
Marcin T
06-07-2009, 19:58
Trochę poruszone ;)
Kadr rzeczywiście przemyślany. Ładne foto :)
skreczsz
06-07-2009, 20:27
a jak zrobic poruszajace sie niebo??super fota
Andrzej Olender
06-07-2009, 20:39
skreczsz mocny filtr szary w połączeniu ze sporą przysłoną co pozwoli na długie otwarcie migawki. Zarejestruje się wtedy ruch bez zbędnych prześwietleń. Przynajmniej tak mi się wydaje że tak to było robione. Same zdjęcie podoba mi się :)
Niebo w ruchu nadaje fajnej dynamice zdjęciu :)
Podpisuję się pod tym i dodam tylko jeszcze, że kolor bardzo przyjemny :-)
Poruszenia nie widze! W KONCU SZARAK...WIDZE ZE MODA PANUJE NA SZARE FILTRY...CZAS ZAKUPIC!
Megazordon
07-07-2009, 00:54
A tej ziemi się rozmyć nie dało?
Jakoś nie w Twoim stylu Maćku.
Nie przemawia do mnie fotka tego typu. Rozumiem jakies fale czy krecace sie czesci ruchome. Ale takie poruszone drzewa, trawa czy chmury mi sie w ogole nie podobaja.
Tewn kadr bylby calkiem ladny gdyby byl robiony normalnie. Nie do kazdej fotki trzeba zaraz zakladac NDx400 i robic polminutowe naswietlania.
Na tym właśnie polega sztuka i umiejętność dostrzeżenia plastyki akwareli w obrazie Nemetha oraz jego umiejętności stworzenia z konwencjonalnego obrazu czegoś niekonwencjonalnego.
No nie przesadzajmy już z tą sztuką ;) Może bliżej sztuki by było gdyby jednak tylko niebo było rozmazane, a reszta nie. Teraz dla mnie to jest niestety przerost formy nad treścią. Jak mi sie zdarzy NDxtysiącpięćsetstodziewięćset to pewnie też takie będę robić ,ale niekoniecznie będę je uważać za szczególne. A to jest nieszczególne, zwłaszcza na tle innych prac Nemetha-NDx400 ;)
Karbulot
07-07-2009, 12:19
To znaczy jaka sztuka? Ja bardzo przepraszam, w tej fotce jest poruszony rzepak, poruszona prawa czesc drzewa. O chmury sie nie czepiam, bo takie zalozenie mialo byc, aby chmury pokazaly ruch. Ta fotka bylaby dobra, gdyby byl bezwietrzny dzien. A tymczasem niestety, ale fotka wyszla nieciekawie. I nie mowie o kadrze, ktory jest swietny. Ale jak juz wspomnialem, bylobu super, gdyby naswietlanie bylo normalne.
No cóż, dobrze, że wielu z nas spogląda na to inaczej. Ja odbieram to w ten sposób a Wy na swój. Ja cenię sobie coś innego w fotografii, a i Wy coś innego.
Choć tekst o NDxtysiącpięćsetstodziewięćset zawiera pewną dozę ironii, której nie bardzo rozumiem. Ale z podobną postawą spotkałem się na forum pentaxa i dlatego też je opuściłem. Więc oswoiłem się z takim podejściem.
A tej ziemi się rozmyć nie dało?
Nie. Choć mocno statywem szarpało.
Jakoś nie w Twoim stylu Maćku.
Dlatego, że w kadrze nie ma wody? ;)
To znaczy jaka sztuka? Ja bardzo przepraszam, w tej fotce jest poruszony rzepak, poruszona prawa czesc drzewa. O chmury sie nie czepiam, bo takie zalozenie mialo byc, aby chmury pokazaly ruch. Ta fotka bylaby dobra, gdyby byl bezwietrzny dzien. A tymczasem niestety, ale fotka wyszla nieciekawie. I nie mowie o kadrze, ktory jest swietny. Ale jak juz wspomnialem, bylobu super, gdyby naswietlanie bylo normalne.
Zdaje się, że mam i kadr z naświetlaniem "normalnym". To, że nie jestem tego pewny świadczy, że zdjęcie jakoś mnie nie zainteresowało :)
Gdyby był bezwietrzny dzień to nie dałoby się tego zdjęcia zrobić. To raz.
A gdyby poruszone było tylko niebo przy nieporuszonym drzewie i rzepaku to byłaby to sklejka i ogólnie - digart a nie zdjęcie. To dwa :)
Dla mnie to coś nowego bo bez wody. A że interesuje mnie stylistyka akwareli o której pisał kulten? Ars poetica.
Dzięki za opinie i głosy polemiki :)
Dlatego, że w kadrze nie ma wody? ;)
Chyba właśnie dlatego :) Po prostu przywykłem do Twojego wodnego stylu ;) Za mało Nemetha w tej pracy:mrgreen:
Chyba właśnie dlatego :) Po prostu przywykłem do Twojego wodnego stylu ;) Za mało Nemetha w tej pracy:mrgreen:
Hehe :)
To TU (http://maciej-koniuszy.deviantart.com/art/Boat-at-sunset-128578133) masz 'starego' Nemetha :P
Od razu mi lepiej :mrgreen: