PDA

Zobacz pełną wersję : N85 1.8 i pomyłki AF ?? A może jest jeszcze gorzej?

Strus
06-07-2009, 08:37
http://www.nielot2.webd.pl/misia/ostr.jpg

Proszę pobierać i ocenić. Czas 1/1500 więc nie ma najmniejszej szansy na poruszenie. Szkło to N85 1.8. Nabyte niedawno więc na dobrą sprawę nie mam 100% pewności co do trafialności. Jednak na tym zdjęciu w/g mnie absolutnie nic nie jest ostre.

Mam jeszcze kilka takich kadrów w których przy całej postaci i ostrości łapanej na twarz ostry wydaje się być asfalt (fotki na ulicy) jakiś metr za modelką.

http://www.nielot2.webd.pl/misia/ostr1.jpg

O dziwo przy ciasnych portretach problem nie występuje (piszę na podstawie doświadczeń z kilkudziesięciu zdjęć wykonanych wczoraj). Pojawia się w przypadku całej postaci. Dodam że czasy wykluczają jakikolwiek ruch.

Czyżby 85 się myliła ? Tylko jeśli to pomyłki AF to jakim cudem zdjęcie z pierwszego linku wygląda jak wygląda?

PS - Ja to chyba nie mam szczęścia do sprzętu. Najpierw Tokina poleciała na serwisowanie do Japan a teraz Nikkor.....

JK
06-07-2009, 09:24
Wygląda to na spory BF. Na pierwszym też. Popatrz na te listki po prawej - znajdują się za modelką i są zdecydowanie ostrzejsze. I jeszcze te patyki na samym dole. Wygląda to bardzo podobnie jak na zdjęciu drugim.

fushiro
06-07-2009, 09:44
Jest tak jak pisze JK. Na drugim zdjęciu ostrość ewidentnie została ustawiona za postacią. Kiedyś miałem podobny problem, ale okazało się że winny był korpus - D200. Ze wszystkimi szkłami miałem BF, ale zorientowałem się dopiero jakiś czas po zakupie, kiedy po raz pierwszy podpiąłem 85mm i zacząłem robić zdjęcia na otwartej przesłonie. Przy zoomach i f/2.8 problem był pomijalny. Może warto porównać z innym szkłem, chociażby w sklepie?

Strus
06-07-2009, 10:03
N85 kupiłem używane. Z Tokiną 50-135 miałem ten sam problem ale okazało się to wada szkła. Aktualnie Tokina przebywa na kuracji w Japonii. Z N18-70 problem nie występuje. Z S10-20 również go brak. Puszka (S5 pro) raz wymieniana z powodu wariującego AF (mniej więcej rok temu kilka dni po zakupie).

Photoartbox
06-07-2009, 10:27
Na N18-70 i S10-20 raczej BF/FF nie zobaczysz, chyba, ze jakis kilometrowy. Dobrze byloby sprawdzic z innym korpusem, lub na Twoim korpusie inna jasna i pewna stalke.

Strus
06-07-2009, 10:31
Fakt, raczej nie zobaczę. Problem że niestety nie mam nikogo znajomego z jasną stałką w promieniu jakiś 1500 kilometrów....

JK
06-07-2009, 10:36
No to idź do najbliższego sklepu, podepnij (na próbę) do swojego korpusu jakiś inny jasny obiektyw i sprawdź. Później podepnij swój obiektyw do innego korpusu i też sprawdź. Na to pewnie pozwolą, a Ty bedziesz wszystko wiedział.

fushiro
06-07-2009, 10:39
Fakt, raczej nie zobaczę. Problem że niestety nie mam nikogo znajomego z jasną stałką w promieniu jakiś 1500 kilometrów....

Nie może być tak źle. Ode mnie masz 180km. Poza tym, nie dałoby się znaleźć osiemdziesiątki piątki w jakimś sklepie? W LCE (London Camera Exchange) mają aktualnie wersję f/1.4

Photoartbox
06-07-2009, 10:41

Eeee, no kilku forumowiczow by sie w "Londku" znalazlo ;) Od biedy mozesz zrobic jak radzi Jacek.

robin102
07-07-2009, 17:06
85 mm 1,8 to trudne szkło, kapryśnie tez współpracuje z nowoczesnymi korpusami, BF to rzadkość zazwyczaj nagminnie z powiedział bym konstrukcyjnie ma tendencje do FF. Z tym szkłem trzeba się dogadać i trochę to trwa :)
Zdjęcie z siedząca panią na chodniku świadczy, że jest OKI DOki czyli bardzo akceptowalnie. Zwrć uwagę na rozłożenie GO na chodniku, a nie na miłej pani która sie w niej nie mieść i tu nawet SLIM FAST nie pomoże.Drugie zdjęcie to ewidentny przykład, AF poszedł w las na grzyby. W 85mm FF często ujawnia się na dużych dystansach do fotografowanego obiektu przybierjąc czasem wartość kilku metrów :) gdy w ciasnych kadrach portretowych wszystko będzie dobrze. No bo w sumie to portretowe szkło :mrgreen:

Strus
07-07-2009, 17:15
Zdjęcie z siedząca panią na chodniku świadczy, że jest OKI DOki czyli bardzo akceptowalnie. Zwrć uwagę na rozłożenie GO na chodniku, a nie na miłej pani która sie w niej nie mieść

Jeśli dla Ciebie akceptowalna jest pomyłka AF (ostrość łapana na twarz) to muszę przyznać że dość ciekawe podejście prezentujesz

B*MEN
07-07-2009, 17:21
85mm 1.8 z d200 u mnie ostrzyla jak chciala :(

Polsar74
07-07-2009, 17:23
ale jaja... a ja się właśnie nakręcałem na to szkiełko a tu taki kubeł zimnej wody na głowę :-)

fushiro
07-07-2009, 17:24
85 mm 1,8 to trudne szkło, kapryśnie tez współpracuje z nowoczesnymi korpusami, BF to rzadkość zazwyczaj nagminnie z powiedział bym konstrukcyjnie ma tendencje do FF. Z tym szkłem trzeba się dogadać i trochę to trwa :)
Zdjęcie z siedząca panią na chodniku świadczy, że jest OKI DOki czyli bardzo akceptowalnie. Zwrć uwagę na rozłożenie GO na chodniku, a nie na miłej pani która sie w niej nie mieść i tu nawet SLIM FAST nie pomoże.Drugie zdjęcie to ewidentny przykład, AF poszedł w las na grzyby. W 85mm FF często ujawnia się na dużych dystansach do fotografowanego obiektu przybierjąc czasem wartość kilku metrów :) gdy w ciasnych kadrach portretowych wszystko będzie dobrze. No bo w sumie to portretowe szkło :mrgreen:

Ile egzemplarzy miałeś, żeby ferować takie wyroki? Ja miałem dwa i nic podobnego nie mogę stwierdzić. Co to znaczy dogadać się ze szkłem? Jeżeli na dodatek twierdzisz, że taki stan rzeczy należy zaakceptować, to nie wiem, czy powinno się w ogóle traktować Ciebie na poważnie.

Jeśli dla Ciebie akceptowalna jest pomyłka AF (ostrość łapana na twarz) to muszę przyznać że dość ciekawe podejście prezentujesz

Napisz co wynikło po testach z innym obiektywem/korpusem.

PS Jedyne dogadywanie się jakie znam to korekcja AF z poziomu body (ja mówię jak obiektyw ma ostrzyć a on słucha), niestety niedostępna w Fuji S5 Pro.

fushiro
07-07-2009, 17:26
ale jaja... a ja się właśnie nakręcałem na to szkiełko a tu taki kubeł zimnej wody na głowę :-)

Pamiętaj, że wady zgłosi niemal każdy. Są setki tysięcy zadowolonych użytkowników. Ja nie miałem z tymi obiektywami najmniejszych problemów. W sklepie pewność autofokusa da się oszacować w 3min.

Strus
07-07-2009, 17:30
fushiro aktualnie szkiełko jest w fixations i czekam na ich opinię

robin102
08-07-2009, 09:10
Ile egzemplarzy miałeś, żeby ferować takie wyroki? .

6 sztuk swoich plus dwa w bliskiej rodzinie, więc swoje wiem.
Oczywiście nikogo do niczego nie przekonuje. Opisałem swoje spostrzeżenia człowieka nader wnikliwego i dokładnego, czyli moim zdaniem według mnie :)

Jeśli dla Ciebie akceptowalna jest pomyłka AF
Zdjęcie z Panią siedzącą na chodniku jest OKi. Popatrz dokładnie jak się rozkłada GO właśnie na chodniku, proponował bym też zerkniecie do instrukcji obsługi obiektywu, tak tak może wydać Ci się to śmieszne bo to przecież tylko obiektyw, ale jest tam taka fajna tabelka pokazująca jaka jest GO w zależności od otworu względnego jaki ustawisz oraz od dystansu do fotografowanego obiektu.
Miałem sześć własnych obiektywów 85mm, dwa mam w tej chwili. Już nie wspomnę o innych sztukach przymierzanych okazjonalnie celem sprawdzenia, utwierdzenia ect. Szkło te ma "fabryczną" tendencje do FF,czasem bardzo minimalną ale jednak. Poza tym jak wcześniej napisałem praca tym obiektywem na pełnym otworze jest na prawdę nie łatwa raz przez papierową GO dwa przez gubienie kontrastu szczególnie w światło, trzy na kropkowanym body to dość długa ogniskowa choć ja robię nim nie poruszone kadry na czasie rzędu 1/40-1/60 sekundy z ręki na body z kropkiem :), ale musiałem się tego nauczyć i sporo czasu zeszło. Jak nie masz gdzie sprawdzić szkła podeślij je do mnie mam 3 cyfrowe body -czwarte w zasięgu ręki, w tej chwili 2 szkła 85mm więc da się temat zweryfikować.
Będzie Pan zadowolony :) bo generalnie to szkło jest wspaniałe, ale trza przywyknąć do jego cech.

fushiro
08-07-2009, 10:49
6 sztuk swoich plus dwa w bliskiej rodzinie, więc swoje wiem.
Oczywiście nikogo do niczego nie przekonuje. Opisałem swoje spostrzeżenia człowieka nader wnikliwego i dokładnego, czyli moim zdaniem według mnie :)

Jesteś w takim razie najbardziej pechowym człowiekiem na świecie, który załamuje rachunek prawdopodobieństwa, albo cierpisz na Cyklofrenis Lentis. Sześć (!) wadliwych sztuk. Niesamowite. Szczere wyrazy współczucia.

Photoartbox
08-07-2009, 10:57
A ja uwazam, ze robin ma wiele racji w tym co pisze (mialem kontakt z 2 sztukami tego poniekat zacnego szkla). Jest ono nader wrazliwe i wymaga pewnego obycia, taka "diva", jak nazywaja swoja 43-ke nasi koledzy pentaksiarze zza Odry ;)

PRR
08-07-2009, 11:06
No cóż ja nie mam z nim najmniejszego problemu, czasem może nie trafi w punkt, ale to przypadłość wszystkich starszych stałek. Zdarza się to zdecydowanie rzadko.

Testowałem dwie sztuki - jedną znajomego, a drugą już sobie kupiłem. Obie idealnie trafiają w punkt. No, co prawda nie mierzyłem tego co do milimetra, ale kto by się tym przejmował, jeśli w tym czasie można robić zdjęcia :)

fushiro
08-07-2009, 11:11
A ja uwazam, ze robin ma wiele racji w tym co pisze (mialem kontakt z 2 sztukami tego poniekat zacnego szkla). Jest ono nader wrazliwe i wymaga pewnego obycia, taka "diva", jak nazywaja swoja 43-ke nasi koledzy pentaksiarze zza Odry ;)

Każde szkło ma wady i inną specyfikę pracy ze względu na konstrukcję. To oczywiste i nie ma o czym dyskutować. robin102 pisze, że zdjęcie nr2 jest "OKI" a to wierutna bzdura. Błędy BF/FF nie są względne i nie zależą od umiejętności. Taka wada występuje lub nie.

Osobiście miałem taki przypadek, tyle że z korpusem - D200 a zauważyłem to dopiero po podpięciu osiemdziesiątki piątki. Wada na krótszych ogniskowych i przesłonach f/2.8 - f/4 była minimalna i umknęła mojej uwadze.

1968
08-07-2009, 11:19

Kup sobie N85/2,0 Ai-s. Tam nie ma takich problemów.

deep
08-07-2009, 11:31
Kup sobie N85/2,0 Ai-s. Tam nie ma takich problemów.

Chyba że ma lustro źle ustawione (pierwszy imbus) to będzie miał na matówce dobrze a i tak będzie BF lub FF :)

robin102
08-07-2009, 11:39
Jesteś w takim razie najbardziej pechowym człowiekiem na świecie, który załamuje rachunek prawdopodobieństwa, albo cierpisz na Cyklofrenis Lentis. Sześć (!) wadliwych sztuk. Niesamowite. Szczere wyrazy współczucia.
Widzisz Drogi Młody Kolego ja o szkłach, a Ty o mnie i to nas bardzo różni wiec dalej nie bardzawo chce mi się ciągnąć ta dysputę bo to już druga Twoja wypowiedź, o mojej personie jakby ją komentującej.
Co wiem co doświadczyłem powiedziałem, napisałem i lata mi czy ktoś z tego powodu sprzeda więcej czy mniej, czy zachwala czy nie. Ja te szkło uwielbiam i nie nastaje na Twoje uwielbianie tego czy tamtego czegosia. Napisałem swoje doświadczenia kto chce ma w to du.. kto chce skorzysta przy zakupie takowego obiektywu. Bywa też tak, że minimalny BF korpusu kompensuje FF tego szkła i jest cacy, czyli ostrzy powiedzmy w punkt.
A co do pecha hmmmm,
mam konkretne wymagania, dokładny i skrupulatny jestem, ale czy to pech :)

prz3mo
08-07-2009, 11:42
Ja właśnie mam zamiar kupić 85/1.8 i nie napawa mnie optymizmem to co piszecie...
Tymbardziej, że mam dwa korpusy i z dwoma musi być OK.

chevalier
08-07-2009, 11:52
Również przymierzałem się do 85 1.8, ale dwa egzemplarze, które testowałem były baaaaaaaardzo kapryśne. Ostatecznie nabyłem 105 2.8 VR. Choć to makro, to u mnie w portrecie spisuje się OK. Na nadmierną ostrość nie narzekam. Wiem, wiem, straciłem mnóstwo światła: 1.8 vs 2.8. Cóż, kompromisy ...

pzdr

robin102
08-07-2009, 11:54
Nie ma co się dygać. Kupując sprawdź pod puszkę D80 i to raczej testuj na większe dystanse kilku metrowe, lub jeszcze dalej, a nie kratki i wzorki, choć też tak warto sprawdzić. Potem na D700 ustawisz sobie korektę np +8 ;) i będzie git :) Szkła te poza tym o czy wcześniej mowa bywają ostrzejsze i mniej ostre na pełnym otworze, czyli jak wszystkie obiektywy. Teoria egzemplarza jak w życiu. w każdym razie szkiełko warto mieć.

deep
08-07-2009, 11:56
Miałem 85 i był to mój ulubiony obiektyw, nigdy nie miałem problemów z AF i na dodatek był ostry na f/1.8, sprzedałem bo zbierałem kasę na 14-24, teraz mi go brakuje. Polecam bo warto mieć to szkło. Wiadomo że trafiają lepsze i gorsze sztuki więc po prostu trzeba sobie wybrać i nie ma co generalizować że to kiepskie szkło bo to nie prawda.

dame
08-07-2009, 12:03
Ze swojej strony, dodam że w swoim świerzo nabytym 85/1.8D nie obserwuję żadnych wyżej wymienionych objawów BF/FF, bez względu na odległość ostrzenia.

Natomiast to co zauważyłem, to to że pierścień ostrzenia ma pewien luz - AF nastawia dobrze, ale mimo to da się przestawić pierścień powiedzmy o 1mm na +/- i wtedy przy niskich przesłonach przesuwa się GO. Poprostu trzeba uważać żeby nie potrącać palcami pierścienia po wyostrzeniu i będzie dobrze.

Natomiast ze względu na papierową GO oraz niemistrzowski AF, trzeba się trochę oswoić z tym obiektywem. I tu w 100% zgadzam się z kol. robin102.

messer
08-07-2009, 12:07
Na osłodę i ja coś dodam.
N85 1.8 mam od dłuższego czasu.
Współpracował u mnie z d300, d700 i d2x. Do tego współpracował z D80 kolegi.
Nie zanotowałem podczas tego romansu żadnej chwili słabości.
AF jest powolny, ale celny. Oczywiście -- zdarzają się mu pomyłki. Jak w każdym innym moim obiektywie. Ale nie jest to jakiś zastraszający procent nieostrych zdjęć.

Ja mam wrażenie, że to szkło przyprawia o ból głowy szczególnie młodych adeptów fotografi, którzy do tej pory używali ciemniejszych zoomów w "standardowym" zakresie.
f1.8 i ogniskowa 85mm na DX daje niespotykaną w "kitowych" szkłąch GO, a wykorzystywać to też trzeba się nauczyć (to nie jest sugestia dla autora wątku!)

Tak czy siak -- być może po prostu miałem szczęście i trafiłem na jakiś dobry egzemplarz, czy coś.
Tak czy siak (x2) -- chyba nie ma co dramatyzować. Bo obiektyw jest zacny bez dwóch zdań, w szczególności jeśli chodzi o właściwości optyczne.

fushiro
08-07-2009, 12:28
Widzisz Drogi Młody Kolego ja o szkłach, a Ty o mnie i to nas bardzo różni wiec dalej nie bardzawo chce mi się ciągnąć ta dysputę bo to już druga Twoja wypowiedź, o mojej personie jakby ją komentującej.
Co wiem co doświadczyłem powiedziałem, napisałem i lata mi czy ktoś z tego powodu sprzeda więcej czy mniej, czy zachwala czy nie. Ja te szkło uwielbiam i nie nastaje na Twoje uwielbianie tego czy tamtego czegosia. Napisałem swoje doświadczenia kto chce ma w to du.. kto chce skorzysta przy zakupie takowego obiektywu. Bywa też tak, że minimalny BF korpusu kompensuje FF tego szkła i jest cacy, czyli ostrzy powiedzmy w punkt.
A co do pecha hmmmm,
mam konkretne wymagania, dokładny i skrupulatny jestem, ale czy to pech :)

Drogi starszy (zakładam) kolego. Nie rozmawiamy o tym co kto lubi, tylko o konkretnych zdjęciach i konkretnej wadzie szkła lub korpusu. Twoja wypowiedź o tym, że zdjęcia są OKI podważa Twą wiarygodność jako osoby testującej, więc jak inaczej miałbym napisać? Skoro jesteś tak skrupulatny, powinieneś zauważyć od razu, że ostrość jest ustawiona za obiektem.

Ja właśnie mam zamiar kupić 85/1.8 i nie napawa mnie optymizmem to co piszecie...
Tymbardziej, że mam dwa korpusy i z dwoma musi być OK.

Jak na razie, to chyba tylko jedna osoba (oprócz Robina) potwierdziła, że spotkała się z wadą obiektywu. Jak już pisałem są setki tysięcy zadowolonych użytkowników. Wady BF/FF występują również w innych portretówkach Nikona. Jeżeli kupisz w sklepie ewentualny problem wyeliminujesz natychmiast. Weź też pod uwagę, że tego typu problemy z Nikkorami są relatywnie najrzadsze. Czytanie forum, to proszenie się o ból głowy ;)

robin102
08-07-2009, 12:33
U mnie znajduje zastosowanie jako zom :mrgreen: na body z kropkiem, generalnie swietne szkło i z czym się słabo zgodzę to z powolnościa AF, moim zdaniem jest piekielnie szybki jak na stałkę :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/DSCF1388.jpg)

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/DSCF1386.jpg)

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/DSCF1384.jpg)

Photoartbox
08-07-2009, 12:40
Cos sie dzisiaj z robinem, zgadzam :) Tez uwazam, ze AF 85-ki jest dosyc szybki, przynajmniej na D300. Nie zgodze sie natomiast z wypowiedzia fushiro, problemy z tym szklem, zglosilo juz wiecej osob ;) chyba, ze moja skromna osoba nie zostala wliczona.
PS Smieszne fotki robin (pozytywnie smieszne), przypomnial mi sie pewien watek, ale chyba nie bede pisal ktory ;) Dobrze, ze pewne, nawet burzliwe dyskusje, wplywaja tworczo na niektorych, to swiadczy o umysle otwartym, a taki w tej branzy sie liczy.

Strus
08-07-2009, 12:47
Ja się tylko zapytam co się tak papierowej GO uczepiliście. Oba zdjęcia na przesłonie bodajże 3.5 więc jaka papierowa?? Bądżcie nieco bardziej konkretni zamiast snuć kolejne wywody na temat 85 ogólnie.

No a żeby było weselej mam odpowiedż z fixations - szkło w 100% sprawne. Puszka to raczej też nie jest bo podpinałem już N85 1.4 czy N80-200 2.8 i na największych dziurach problem nie występował. Jeśli może być tak jak co niektórzy piszą odnośnie tych większych odległości - że niektóre egzemplarze się wtedy faktycznie mylą, to wybaczcie ale w tym układzie zacznę stawiać to szkło na równi z Tamronem bądź Sigmą które w większości należy do puszki dobrać. Taka sytuacja niestety kładzie to szkło w moich oczach kompletnie.

prz3mo
08-07-2009, 12:58
Robin, przecież te skutery stoją w miejscu, więc to słabe potwierdzenie szybkości 85mm :)

deep
08-07-2009, 13:01
Każde szkło może mieć problemy, nawet najdroższe, nie ma znaczenia czy 1.4 czy 1.8. Miałeś szczęście i trafiłeś na dobrą 1.4 i na kiepską 1.8. Ja w swoim życiu przewaliłem tonę szkieł i każde trzeba sprawdzić, nie ma czegoś takiego jak pewność zakupu.

JK
08-07-2009, 13:02
Robin, przecież te skutery stoją w miejscu, więc to słabe potwierdzenie szybkości 85mm :)
:mrgreen: :mrgreen:

Nie widzisz, że Robin zrobił szybkie dynamiczne ujęcia. :wink:

robin102
08-07-2009, 13:05
Strus Panowie z optycznych tak napisali. Wiem wiem dla wielu ten portal przekreślony jest. Szkła nie przekreślaj bo to porządny obiektyw jest. Oswoj się z nim, to nie jest łatwe szkło. ( tak z pół roku :) Powodzenia

Za optycznymi
Wady:

obraz zbyt miękki dla okolic maksymalnego otworu względnego,
przeciętna powtarzalność pracy autofokusa,
minimalna tendencja do ustawiania ostrości przed właściwym obiektem.

Taaaa skutery stały i ja stałem, a zdjęcia co by pokazać, że tym obiektywem da się robić zdjęcia :mrgreen:
A ile się trzeba było napracować żeby stały :mrgreen:

fushiro
08-07-2009, 13:06
Nie zgodze sie natomiast z wypowiedzia fushiro, problemy z tym szklem, zglosilo juz wiecej osob ;) chyba, ze moja skromna osoba nie zostala wliczona.
Pisałem o Tym wątku.

Ja się tylko zapytam co się tak papierowej GO uczepiliście. Oba zdjęcia na przesłonie bodajże 3.5 więc jaka papierowa?? Bądżcie nieco bardziej konkretni zamiast snuć kolejne wywody na temat 85 ogólnie.

No a żeby było weselej mam odpowiedż z fixations - szkło w 100% sprawne. Puszka to raczej też nie jest bo podpinałem już N85 1.4 czy N80-200 2.8 i na największych dziurach problem nie występował. Jeśli może być tak jak co niektórzy piszą odnośnie tych większych odległości - że niektóre egzemplarze się wtedy faktycznie mylą, to wybaczcie ale w tym układzie zacznę stawiać to szkło na równi z Tamronem bądź Sigmą które w większości należy do puszki dobrać. Taka sytuacja niestety kładzie to szkło w moich oczach kompletnie.

Bardzo mi przykro. Pozostaje ci sprzedać i kupić kolejne. Moim zdaniem warto. bo w tym przedziale cenowym alternatywy nie ma a szkło, jeżeli tylko poprawnie działa będzie dawało świetne obrazki.

deep
08-07-2009, 13:10
Strus Panowie z optycznych tak napisali. Wiem wiem dla wielu ten portal przekreślony jest. Szkła nie przekreślaj bo to porządny obiektyw jest. Oswoj się z nim, to nie jest łatwe szkło. ( tak z pół roku :) Powodzenia

Za optycznymi
Wady:

obraz zbyt miękki dla okolic maksymalnego otworu względnego,
przeciętna powtarzalność pracy autofokusa,
minimalna tendencja do ustawiania ostrości przed właściwym obiektem.

Taaaa skutery stały i ja stałem, a zdjęcia co by pokazać, że tym obiektywem da się robić zdjęcia :mrgreen:

Ciekaw jestem jak ludzie mogą wyciągać takie wnioski na temat jednej przetestowanej sztuki (optyczne.pl), już nie raz pisałem że to bzdura, każde szkło jest inne, miałem z 10szt 50 i każda była inna, miałem z 7szt 17-55/.28 i każda była inna a różnice były ogromne, testowałem 3szt 14-24/2.8 i też wybrałem jedną bo dwie pozostałe się nie nadawały, kolejne szkło AF180/2.8 jak dobrze pamiętam z 5 szt. każda inna, tak mogę wymieniać w nieskończoność

Photoartbox
08-07-2009, 13:11
Pisałem o Tym wątku.

Ja tez.

robin102
08-07-2009, 13:16
Ciekaw jestem jak ludzie mogą wyciągać takie wnioski na temat jednej przetestowanej sztuki (optyczne.pl), już nie raz pisałem że to bzdura, każde szkło jest inne, miałem z 10szt 50 i każda była inna, miałem z 7szt 17-55/.28 i każda była inna a różnice były ogromne, testowałem 3szt 14-24/2.8 i też wybrałem jedną bo dwie pozostałe się nie nadawały, kolejne szkło AF180/2.8 jak dobrze pamiętam z 5 szt. każda inna, tak mogę wymieniać w nieskończoność
No i właśnie w tym rzecz, że trzeba te szkła dobierać :( w zasadzie wszystkie szkła. Ludzie w kosmos latają z wielka precyzją lądują na księżycu (dawno), promy łączą i rozłączają, a takiej prostej betki jak powtarzalność produkcji prostego przedmiotu utrzymać nie mogą. Bo się nie opłaca i tyle. Ksiegowi rzadą. Tak czy siak szkło warte używania i posiadania :) moim zdaniem według mnie :)

deep
08-07-2009, 13:17
zaznacz tylko że słowo "dobierać" tyczy się wszystkich szkieł a nie tylko 85/1.8.