Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Asia B&W
Jedno zdjęcie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/1773/malel.jpg)
Podoba się?
oprócz ostrości tylko na jednym oku, dla mnie strasznie klaustrofobicznie :)
ale może komuś przypadnie do gustu takie kadrowanie
SADPUNK44
06-07-2009, 01:06
Mnie bardzo się podoba.uwielbiam ciasne kadry.trochę bym rozmydlił pod oczami...:)
Nie podoba sie.
Nie ma tu harmonijnego kadru, poszczególne obszary zdjecia nie komponuja sie dobrze, ręka bardzo kontrastuje z twarzą pod względem faktury.
Ale dziewczyna wydaje sie bardzo fotogeniczna, zatem próbowałbym dalej, moze na początek bardziej klasycznie.
Cóż najwyraźniej nie wyszło. =)
Bardzo dziękuje za opinie i wskazówki, postaram się z nich skorzystać następnym razem.
dziewczyna nie wygląda tu zbyt .... ładnie. A mi się wydaje że naszą rolą jest pokazywanie świata pięknym :)
Od twarzy odciąga kawałek jasnego kołnierzyka, i ręce, ucięte w połowie, może trochę inny ich układ dał by rade
Witek "Wisz"
10-07-2009, 12:51
A mi się podoba, taka zamyślona, nieobecna... Szkoda tylko pociętych łapek.
dziewczyna nie wygląda tu zbyt .... ładnie. A mi się wydaje że naszą rolą jest pokazywanie świata pięknym :)
A widzisz... I tu już zależy... Jedni chcą pokazywać świat pięknym, drudzy prawdziwym a jeszcze mają zupełnie inną wizję. Zawsze na zdjęciu swój ślad zostawia fotograf, to przecież w jego głowie powstaje zdjęcie. Może stąd Twoje wrażenie dotyczące moich zdjęć, może ja właśnie tak widzę świat (sorry za OT).
No i jeszcze kwestia tego, co kto uważa za ładne - to bardzo subiektywne odczucie.
Pozdrawiam
Witek
A mi się podoba, taka zamyślona, nieobecna... Szkoda tylko pociętych łapek.
A widzisz... I tu już zależy... Jedni chcą pokazywać świat pięknym, drudzy prawdziwym a jeszcze mają zupełnie inną wizję. Zawsze na zdjęciu swój ślad zostawia fotograf, to przecież w jego głowie powstaje zdjęcie. Może stąd Twoje wrażenie dotyczące moich zdjęć, może ja właśnie tak widzę świat (sorry za OT).
No i jeszcze kwestia tego, co kto uważa za ładne - to bardzo subiektywne odczucie.
Pozdrawiam
Witek
Dziewczyny które pozują w 99 % chcą wyglądać ładnie a sztuką dla fotografa jest dobrać odpowiednie parametry (światło, cienie, układ twarzy, ciała w kadrze, miejsce, klimat sesji) aby to piękno wyciągnąć. Nie zawsze jest to piękno oczywiste jak na okładkach pism. Ktoś kto "psuje" zdjęcia dla efektu jest dla mnie artystą (nie do końca pozytywnie oceniam artystę w fotografii) Ktoś kto wyciąga piękno za pomocą dostępnych mu narzędzi jest dobrym rzemieślnikiem . I niech artysta stanie się najpierw dobrym rzemieślnikiem a pózniej wróci do artystycznego podejścia do fotografii
Witek "Wisz"
10-07-2009, 16:46
Dziewczyny które pozują w 99 % chcą wyglądać ładnie a sztuką dla fotografa jest dobrać odpowiednie parametry (światło, cienie, układ twarzy, ciała w kadrze, miejsce, klimat sesji) aby to piękno wyciągnąć. Nie zawsze jest to piękno oczywiste jak na okładkach pism. Ktoś kto "psuje" zdjęcia dla efektu jest dla mnie artystą (nie do końca pozytywnie oceniam artystę w fotografii) Ktoś kto wyciąga piękno za pomocą dostępnych mu narzędzi jest dobrym rzemieślnikiem . I niech artysta stanie się najpierw dobrym rzemieślnikiem a pózniej wróci do artystycznego podejścia do fotografii
No nie sposób się z Tobą nie zgodzić. Aczkolwiek cały czas zostaje kwestia, co jest "ładne" - twierdzisz, że dziewczyna na tym zdjęciu nie wygląda ładnie - mnie się ona podoba:)
No nie sposób się z Tobą nie zgodzić. Aczkolwiek cały czas zostaje kwestia, co jest "ładne" - twierdzisz, że dziewczyna na tym zdjęciu nie wygląda ładnie - mnie się ona podoba:)
Ok. Ale myśle że mozna ja pokazać duzo ładniej
Witek "Wisz"
10-07-2009, 19:35
Ok. Ale myśle że mozna ja pokazać duzo ładniej
Myślę, że mogę się z Tobą zgodzić:mrgreen:
Dziwne. Nie podoba mi się szarzyzna obróbki. Lubię takie piegowate twarze i zdjęcia uwypuklające ich ciekawość zamiast plastykowej urody, ale właśnie tego mi tutaj na tym zdjęciu brakuje.
Chciałbym obróbkę uwypuklającą ciekawą twarz dziewczyny. Nie wygląda ona na ładną w stereotypowym glamourowym sensie, ale widać że twarz jest bardzo interesująca. Zresztą mam ogromną słabość do piegów, uważam że piegowate twarze są tysiąc razy bardziej interesujące i atrakcyjne niż gładkie. Mam sto razy większy pociąg do piegów niż do plastyku.
Szkoda że umiejętną obróbką i dobranymi kontrastami nie uwypukliłeś ciekawości tej twarzy.
A mnie się podoba, jest bardzo OK, wyrazistość twarzy a przede wszystkim oczu, które są najważniejsze w fotach portretowych, pozdrawiam