Zobacz pełną wersję : D300 a Nikon Capture
drhardware
05-07-2009, 21:16
Witam,
czy przy zakupie D300 dostaje się NX2? Wedle Nikona teoretycznie tak, a jak jest w praktyce?
Tak, wersję trial. Po upływie okresu "używalności" pozostaje tylko wysupłać kasę i kupić wersję bez ograniczeń czasowych. A do tego komputer, który to pociągnie.:)
drhardware
05-07-2009, 21:33
A no właśnie, czyli wydanie 700 zł jest nieuniknione?
Andrzej Olender
06-07-2009, 13:04
To się nazywa inaczej kradzież, powinno być to potępiane na forum...
Nie można tego w żaden sposób ominąć, gdyż CNX jest programem na licencji, za którą trzeba zapłacić.
Koniec jakby tematu.
Jakiekolwiek inne "przedłużanie" triala jest przestępstwem, potocznie zwanym piractwem komputerowym -- lub jak kto woli -- kradzieżą.
Kiedyś do D300 dokładali CNX w pełnej wersji. Niestety CNX2 tylko trial.
kuchar504
06-07-2009, 16:46
zgadza się ja mam jeszcze CNX:)
drhardware
11-07-2009, 20:36
A no właśnie, coś dodawali, ale nie wiadomo co, jak w tym dowcipie o samochodach i placu czerwonym. Cieszę się, że się już wyjaśniło. Peanie na starą wersję zakupu D300+NC1 nie ma już szans, więc zakupiłem na Alledrogo NX2 trial. A ponieważ D300 znowu zdrożało, pewnie kupię nic od Nikona.
Przepraszam ale czegoś tu nie rozumiem wersji Traial jest wersją testową której nie potrzeba kupować w przypadku NX2 jest to 30 dni do ściągnięcia z strony nikona po rejestracji jak za to zapłaciłeś to ktoś Cię normalnie oszukał :( Ja co prawda do swojego otrzymałem pełną wersję z której korzystam ale testowałem NX2 za free przez 30 dni i nie była to żadna kradzież ani piractwo !!
Jak zakupiles triala, to podeslij dane sprzedawcy Nikonowi, na pewno odpowiednio pozdrowi takiego artyste za pomoca swoich prawnikow ;)
Nie dajmy sie cwaniakom.
zakupiłem na Alledrogo NX2 trial.
?
Możesz coś więcej na ten temat powiedzieć?
Jak sądzę ten "ktoś" na allegro sprzedawał płytę z nagranym trialem nx2.
Nośnik mógł sprzedać i to za kwotę jakkolwiek wyssaną z palca.
Nie mógłby sprzedać samego tylko oprogramowania.
Chociaż aby być pewnym, trzebaby było przeczytać licencję.
......więc zakupiłem na Alledrogo NX2 trial...
Jak widzę nadgorliwość i przeświadczenie, że jak się płaci to się ma legalnie, zbierają żniwo :D.
Nikt Cię kolego nie uświadomił co to trial? Zażądaj od sprzedawcy zwrotu kasy albo zgłoś do Allegro tę procedurę, aby uchronić następnych nieświadomych.
drhardware
20-07-2009, 18:09
Spokojnie, wiem co kupowałem. Za oszałąmiającą kwotę 5 zł polskich (jedno piwo, które pójdzie mi na zdrowie, jak go nie wypiję) mam okładkę, książeczke i płytę. Teraz jestem na etapie prac introligatorskich - wydrukowałem sobie instrukcję. Jak już dojrzeję do próby praktycznej edycji zdjęc, wtedy sobie zainstaluję i poćwiczę.
kleszcz5
20-07-2009, 19:45
A tak przy okazji. Jeżeli mam 3 płytki z trialem NX2 na 60 dni każda to czy mogę sobie legalnie używać tego programu przez te 180 dni wpisując nowe seriale po upływie okresu ważności?
( wszystkie płytki mam legalne zdobyte jako dodatki do aparatów)
A tak przy okazji. Jeżeli mam 3 płytki z trialem NX2 na 60 dni każda to czy mogę sobie legalnie używać tego programu przez te 180 dni wpisując nowe seriale po upływie okresu ważności?
( wszystkie płytki mam legalne zdobyte jako dodatki do aparatów)
Widzę mistrzu,że masz zadatki na pirata.... Nie słyszałem, aby "seriale" wpisywało się do wersji próbnej.... Triala ściągniesz ze strony Nikona i możesz sobie stworzyć 50 takich płytek. A czy sądzisz, że wersja próbna może byc nielegalna ?
kleszcz5
21-07-2009, 13:47
Z tym piratem to ostrożnie :-) Sporo wydałem na te aparaty a programy dostalem jako dodatek. Nawet ich nie otwierałem dlatego zakładałem że są tam jakieś seriale.
Szkoda, że dodawanie oprogramowania do aparatów od d300 w górę nie zostało standardem w Nikonie...