Zobacz pełną wersję : D300 + Biotar 58/2 (m42) = hmmm....
Pytanie które tu zadam wiąże się z faktem, że nie mam instrukcji od pożyczonego na kilka dni D300 a chciałem sprawdzić jak pracuje on ze szkłem systemu M42 + przejściówka. Owo szkło to tytułowy Biotar Zeissa. Wpisałem jego parametry w menu, no i co widzę: ogniskowa została rozpoznana prawidłowo, ale body pokazało przysłonę f11 (choć wcale takiej nie wpisałem) i tylko tą - pokrętłem tego nie mogłem zmienić w żadnym z trybów pracy aparatu. Czy ktoś z użytkowników D300 moógłby mi tu coś podpowiedzieć?
W parametrach wpisujesz ogniskowa i najmniejsza wartość nominalną przysłony...w Twoim wypadku 2... Natomiast przysłonę zmieniasz pierścieniem na obiektywie. Widocznie masz aktualnie ustawioną f11. Po prostu wpisując w menu wartość 2 podpowiadasz puszce, a dokładnie popychaczowi przysłony, ile ma pokazywać w pozycji 0. Resztę oblicza sobie biorąc pod uwagę skok przysłony, który ustalasz manualnie, dokładnie jak w analogowym body.
Pozdrawiam
hmm... w/g mnie to przyslone zmieniasz pierscieniem zmiany przeslony na obiektywie a nie pokretlem. Chyba ze sa juz takie przejsciowki o ktorych nie wiem??
Dodam, że obiektyw cały czas był max. otwarty (f=2). A jednak body uparcie pokazywało f=11.
siedemczwartych
05-07-2009, 18:30
MENU D3OO
ustawienia (to takie z kluczem)/dane obiektywu bez CPU/
- nr obiektywu - dowolny od 1 do9
- ogniskowa (w Twoim przypadku wpisujesz 58 mm)
- największa przysłona ( w Twoim przypadku wpisujesz 2)
Zatwierdzasz i gotowe.
Przysłonę mozesz zmienić jedynie pierścieniem na obiektywie i wtedy na wyświetlaczu pojawią się włąściwe wskazania.
Jestem przekonany, że tak właśnie robiłem, no ale spróbuję jeszcze raz
sztefanek
05-07-2009, 21:38
Przysłonę mozesz zmienić jedynie pierścieniem na obiektywie i wtedy na wyświetlaczu pojawią się włąściwe wskazania.
,ale tylko wtedy gdy pierścień przysłony ma połączenie z popychaczem w korpusie.w przypadku kiedy nie ma tego połączenia(domniemywam,że przejściówki na m42 są własnie takie)aparat będzie zawsze wyświetlał zaprogramowaną wartość dla danego obiektywu niezależnie od ustawionej.Chciałbym jeszcze dodać,że przypadku kiedy nie ma tego połączenia to aparat ma tak naprawdę w pupie co tam sobie poustawiamy,a ekspozycja i tak zawsze będzie poprawna, w automatycznych trybach.
Witam ponownie - dzięki za wskazówki i wyjaśnienia. Moja przejściówka nie ma możliwości oddziaływania na popychacz w korpusie wraz ze zmianami przysłon pierścieniem obiektywu (czy wogóle są takie przejściówki?). Błedna przysłona wynikała ze zbyt ciasnego spasowania przejściówki z korpusem - popychacz przy zakładaniu obiektywu z przejściówką był przez nią przesuwany w pozycje rozpoznawane przez puszkę jako solidne przymknięcie obiektywu (różnie czasem f11, czasem f16). Chyba lekki szlif przejściówki sprawę by załatwił.
Moja przejściówka ...
dzień dobry
widzę, że mam szanse się dokleić, z góry dzięki za pomoc
otóż wygrzebałem z szafy biotara 1,4/50mm Zeiss, ale ma dziwny bagnet, którego nie potrafię zidentyfikować
bardzo proszę o poradę jaką przejściówkę do 7k mam dokupić?
z góry jeszcze raz dzięki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/5771/dsc1436h.jpg)
To szkło do dalmierza i do lustra tego nie podepniesz.
To szkło do dalmierza i do lustra tego nie podepniesz.
:-/
no to po radości
dzięki
:)
Ponoć można tego biotara podpiąć do przejściówki C-M42 i używać jako obiektywu do makro...