PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy 18-105 - luzy !

maciek89
05-07-2009, 13:42
Witam,
Miałem kupić sam korpus Nikona, ale uznałem, że warto szarpnąć się na zestaw z 18-105 i to był chyba błąd. Pomijam tandetny plastikowy bagnet, który nie wytrzyma roku i "wydmuszkową" konstrukcję... Obiektyw ma strasznie nieprzyjemny luz na pierścieniu ostrzenia. Luz ok. 2mm i na taką samą odległość można go przesuwać w przód i w tył, co już ociera się o skandal nawet przy tanim kicie. Przesiadłem się z systemu Pentax, gdzie nawet najtańsze szkła są dobrze wykonane i chciałbym zapytać, czy to norma. Też macie w nim luz? Obiektyw kupiłem w Saturnie.

Pozdrawiam,
Maciek

Szakall1
05-07-2009, 16:10
ja tam w swoim nie mam astronomicznych luzów.. wiadomo idealnie dopasowany nie jest bo to tylko plastik ale żeby mieć 2mm luzu to już jest dużo..
a może poprostu szukasz dziury w całym bo ex-system był niby lepszy ponieważ ciężko sie przyzwyczaić do Nikosia?
jeśli Ci nie pasują szkła nikosia to może lepiej Sigmy Tamrony Tokiny ?:P

jendryn
05-07-2009, 16:13
Masz luz - oddaj do sklepu i wymien na nowy . Nie widzę problemu .

burzaa
05-07-2009, 22:14
Masz luz to posłuchaj rady kolegi jendryn - jedyna słuszna.
Aha, ten tandetny plastikowy bagnet:cry: wytrzyma i rok i dwa i trzy i ... :-D

szymonvader
05-07-2009, 22:39
heh mnie juz smiesza te wypowiedzi o bagnecie, a tym czasem wymieniam go juz kupe razy i jakos sobie radzi i nic sie nie dzieje. Naczytacie sie jakis glupot pisanych przez "fachmanow od fotografii" najczesciej podkupionych przez inne systemy i dalej przekazujecie nie majac o tym zadnego pojecia, jezeli masz tak duzy luz to raczej cos jest nie tak i spobuj wymienic.

maciek89
05-07-2009, 23:15
Cóż, może faktycznie za dużo wymagam i zarazem przesadzam. Szkło jest tymczasowe, więc i tak w zasadzie niepotrzebnie się tym przejmuję. Jednak bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie fotki z tego szkiełka. Nie spodziewałem się, że będą tak dobre.

Polowałem na body D5000, a w Saturnie trafiły się dni bez VATu na niektóre sprzety foto w tym zestaw D5k+18-105 za 3100 więc grzech było nie wziąć. :)