PDA

Zobacz pełną wersję : LowePro Flipside 400 - czy jest tu user takiego plecaka ?

Polsar74
05-07-2009, 13:10
Cześć

Noszę się z zamiarem wymienić mój Sligshot 300AW na ww plecak LowePro Flipside 400.
Jest na forum ktoś kto używa obecnie tego plecaka, a najlepiej jeszcze ktoś kto ma/miał do czynienia z oboma ?
Interesuje mnie np. czy prócz rzeczy stricte foto wpakuję coś ponadto do przedniej kieszeni ?
Czy Fs400 jest większy od SS300 ? Jak z wygodą noszenia , pakowania, wypakowywania rzeczy z Fs400 ?
Paweł

Bonthyc
05-07-2009, 15:40
Ja swojego czasu też się nim interesowałem i robiłem mały zwiad wśród forumowiczów. Zacytuję wiadomości prywatne które otrzymałem, mam nadzieję, że koledzy nie będą mieli mi tego za złe:

Tak jestem szczęśliwym posiadaczem
najpierw wady- plecak ma szersą górę niż podstawę dlatego zapomnij aby sam utrzymywał równowagę- przewraca się na brzuch ( strona zewnętrzna gdy masz go na plecach). wadą tego jest fakt, że się szybko brudzi.
I to by było tyle wad
Zalety:
Uff... wszystko
świetnie wyważony, pas biodrowy ładnie obejmuje nawet gdy nie jest zapięty ( dl mnie to ważne bo gdy chodziłem po ulicy to Naneu pro alpha obijała przechodniów "uszami").
Bardzo solidny stelaż i przegródki z pianki. dobrze pomyślane kieszenie. Itp itd, ciężko mi tak teraz wszystko wymienić- ja lepszego plecaka sobie nie wyobrażam.
Jeśli masz jakieś konkretne pytanie to wal, ale do poniedziałku będę miał sporadyczny dostęp do internetu. Gdyby to była pilna sprawa to jestem pod (numeru telefonu nie będę podawać na publicznym forum)
pozdrawiam Maciej

Cześć witam.

Z plecaka jestem bardzo zadowolony. Jest sztywny jeśli chodzi o komorę główną. Jak na plecak ma dosyć łatwy dostęp do sprzętu, zmiana obiektywu itp. zapinając pas biodrowy, zdejmujesz plecak tylko z ramion i odkręcasz go do siebie, ponieważ otwieranie komory jest z tyłu - masz wtedy wszystko jak na stole. Jest też bardzo wygodny (mam porównanie z mikro trekkerem). Byłem z nim już na kilku plenerach i naprawdę przestałem mieć problem z kręgosłupem przy dłuższych wycieczkach. Jest też bardzo pojemny, ja w nim trzymam: D300+MBD10 i zapiętym Tamronem 28-75, tamrona 70-200 2.8, Sigmę 10-20, nikkora 50 1.8, lampę Metza, wyzwalacz radiowy, filtry dekielki karty, płyty, gruszkę do czyszczenia, ładowarki wszelakie, wcześniej jeszcze fotobank i kupę innych rzeczy których w tej chwili już nie pamiętam i jest jeszcze miejsce, zależy ono również od skonfigurowania przegródek- tu jest duża dowolność. Ważne, że mieści się spokojnie np. D300+grip lub D700+grip lub D3 i jest jeszcze miejsce nad pryzmatem. Plecak jest ze świetnego sztywnego materiału oraz posiada pelerynkę na niekorzystną pogodę, chowaną w spodzie plecaka. Bardzo fajnie też rozwiązane jest trzymanie statywu: od dołu wyjmowana kieszonka na stopki, po środku regulowana klamra, a na górze po obu stronach paski które zapina się na wysokości głowicy, a jeśli nie nosisz statywu, to elegaancko można zapiąć tam jakąś kurtkę czy sweter. Jest też bardzo pojemna komora przednia, która ma również liczne przegródki i kieszonki. Cenowo jest też osiągalny dla większości użytkowników, bo za około 350 pln można go dostać. Do tego występuje jeszcze w kolorze czarno - zielonym, kwestia gustu-mnie się nie podobał. Generalnie wad się do tej pory nie doszukałem, widać jakość Lowepro, jestem zadowolony i polecam.
Pozdrawiam Krzysiek

PS.
Też mam ten plecak i jak coś to pytaj ;)

mini21
05-07-2009, 16:03
Dla mnie bardzo interesujące jest to, co napisał emet_b.

Szczególnie porównanie z Nenuo Pro Alpha, który osobiście posiadam i myślę powoli o jego wymianie.
Niestety, brak miejsca na większe dodatki (górna przegroda, jak w przypadku Naneu) powoduje, że raczej nie zdecyduję się na zakup tego plecaka, choć nawet mi się podoba.

Polsar74
05-07-2009, 20:40
Bonthyc - nie pokusiłbyś się o taki mały test tego plecaka z fotami ??
Plis, plis, plis :-)

Bonthyc
05-07-2009, 23:02
Oj, zanim ja się z moim wakacyjnym zapałem zabiorę do tego to szybciej będzie w wyszukiwarkę poklikać ;)
http://www.cambags.com/canon/300d_10_20d/backpacks/lowepro_flipside_400_frames.htm
http://www.cambags.com/Misc/backpack/lowepro-flipside-400-review-sony-a700-frames.htm
http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/LP/Flipside400/index.htm
http://www.youtube.com/watch?v=DXCAMU2A2ws
http://www.youtube.com/watch?v=UKjAlWj1AmI
Ale jeśli to powyższe nie starczy to postaram się w wolnej chwili.

iroyork
06-07-2009, 00:45
Troche tutaj jest http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95985&page=3

Polsar74
07-07-2009, 11:10
dzieki - jeszcze jedno pytanie : przednia kieszeń ma szansę pomieścić coś prócz kart pamięci ?

iroyork
07-07-2009, 11:55
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img11.imageshack.us/i/dsc3331small.jpg/)
Zapakowalem tam: maszynke do golenia, krem, portfel, klucze, mape, szczoteczke, dlugopis, skarpetki i bokserki.

źródło (http://img232.imageshack.us/i/dsc3332small.jpg/)
po zamknieciu

Polsar74
07-07-2009, 20:57
dzięki chłopaki

vasco5
12-07-2009, 10:43
to ja też coś od siebie dam...
moje własne przemyślenia po zakupie tego plecaka:
http://marcin-skrzecz.blogspot.com/2009/01/flipside.html

ŁUKASZ SZIN
13-07-2009, 07:22
Osobiście jak go zobaczyłem pierwszy raz to od razu mi się spodobał. Jest jedna rzecz której jednak mu brakuje a miały to poprzednie modele FLIPSIDE 200-300. Może dla nie których to się wyda bzdurą ale dla mnie to ważna i przydana jest rzecz kieszeń w górnej części zapinana na zamek. Spora obszerna mieściła portfel, telefon czy foto banka śmiało można było nosić i sie nie martwić że ktoś nam od tyłu wyjmie.
Po tym co TU przeczytałem to jestem pod ogromnym wrażeniem jego pakowności. Jest godny uwagi dla osób które przymierzają się do zakupu plecaka.

Michal2009
17-07-2009, 08:33
Mam jedno pytanko: szukam plecaka foto, do którego mógłbym zmieścić kurtkę + śniadanie itp. Czy są w ogóle takie plecaki, patrzyłem na LowePro FastPack, ale podobno ma minimalną pojemność w górnej części?

Tom Vein
17-07-2009, 08:41
Ja mam FastPacka 350 - w górnej części kurtkę + śniadanie + jeszcze coś spokojnie zmieścisz. Jest tam dużo miejsca. No chyba że chodzi ci o zimową kurtkę puchową, ale czy jest taki plecak foto który by taką zmieścił to nie wiem.

czarekk
19-07-2009, 08:03
Ja mam FastPacka 350 - w górnej części kurtkę + śniadanie + jeszcze coś spokojnie zmieścisz. Jest tam dużo miejsca. No chyba że chodzi ci o zimową kurtkę puchową, ale czy jest taki plecak foto który by taką zmieścił to nie wiem.

Też sie zastanawiam nad tym FastPackiem 350. Możesz wstawić jakieś fotki spakowanego FastPacka ? Co tam się do góry zmieści. Mam D300 Sigme 18-125 OS HSM i Nikora 70-300. Czy 70-300 tam wejdzie podpięty do body ?

Pozdrawiam
czarek

Tom Vein
19-07-2009, 10:47
Body z 70-300 wchodzi spokojnie. Co do góry to postaram się o jakieś zdjęcia. Wstępnie mogę napisać że zmieściłem tam 6 butelek piwa i było jeszcze trochę miejsca :)

Polsar74
02-08-2009, 12:51

dzięki za te Twoje przemyślenia + reszty chłopaków --- pomogły i ... mam FS 400 AW :mrgreen:
Teraz trzeba go przetestować w terenie.
pzdrw
Paweł

shadow_alex
05-08-2009, 15:49
Przetestuj i powiedz jak się sprawuje. Zamierzam go kupić jako plecak na miasto lub inne krótsze wypady:)

T.Z.
05-08-2009, 16:50
Posiadam ten plecak od niedawna i jestem w pełni zadowolony. Na spokojnie mieszczę w nim d40x i d80 + kilka słoików, sb600 , ładowarki , a i jeszcze miejsca zostało .

ŁUKASZ SZIN
06-08-2009, 07:40
T.Z.

Może byś jakieś fotki zamieścił z pakowności plecaka.

T.Z.
06-08-2009, 10:53
T.Z.

Może byś jakieś fotki zamieścił z pakowności plecaka.

Postaram się dzisiaj coś wieczorem wrzucić , nie wcześniej niż koło 22

sawi
06-08-2009, 14:58

"Sprawdziłem oczywiście, czy system wydobywania sprzętu z plecaka zawieszonego na pasie się sprawdza - no i faktycznie działa - a byłem bardzo sceptycznie do tego nastawiony."

Co prawda ja mam FS 300, ale dla mnie ten patent jest jednym z najciekawszych rozwiazan tu zastosowano.
Wiem, ze jak mi zabraknie FS 300 to zakupie FS 400.

mini21
06-08-2009, 15:13
Ja się tylko obawiam, czy ten plecak zda egzamin u takiego brzuchacza jak ja.
Pas jest zamocowany mniej więcej na wysokości brzucha, a przy takim wystającym brzuchu jak mój, może okazać się za mały.

Może ktoś mógłby jakoś sprawdzić, jaki może być największy obwód przy założonym pasie (boję się, że te paski będą za krótkie).

T.Z.
06-08-2009, 23:38
Ja się tylko obawiam, czy ten plecak zda egzamin u takiego brzuchacza jak ja.
Pas jest zamocowany mniej więcej na wysokości brzucha, a przy takim wystającym brzuchu jak mój, może okazać się za mały.

Może ktoś mógłby jakoś sprawdzić, jaki może być największy obwód przy założonym pasie (boję się, że te paski będą za krótkie).

Raczej da radę,właśnie sprawdzałem, sam mam koło 100 cm i w letnim ubraniu zapinam się śmiało, gorzej może być zimą:D
Co do pojemności to jak widać na zdjęciu (robione na szybko telefonem), ale śmiało zmieściłem: S10-20, S70-300 dalej N18-55(kit) i na końcu są dwie ładowarki do puszek. Niżej D80 z S17-70 i D40x z N35, a na dole SB600 i N55-200.
Jak widać można się pomieścić w tym plecaku. Już nie wnikam co wchodzi od frontu itp, w końcu część na sprzęt "właściwy" najważniejsza ;)

źródło (http://www.fototube.pl/pictures/200908061010001jp.jpg)

mini21
06-08-2009, 23:41
A jeszcze jedno pytanko.
Czy body z założonym gripem nie będzie wystawać?

T.Z.
06-08-2009, 23:45
A jeszcze jedno pytanko.

Tego nie wiem, jeszcze w gripa nie zainwestowałem, ale z tego co widzę to może być na styk.

Polsar74
07-08-2009, 09:08
A jeszcze jedno pytanko.

bez obaw ! Wszystko się mieści a to za sprawą sprytu projektanta tego plecaka - jest wkładka która "podnosi" body bez gripa, zaś po usunięciu tej wkładki mieści się aparat z gripem.

mis1u1
10-08-2009, 17:43
U mnie się mięści z gripem, nawet bez usuwania tej wkładki. A plecak polecam. Spisał się na wyprawach i teraz nad morzem. Warto też dokupić lens case, bo wygodnie jest mieć obiektywy pod ręką.

Al Koholik
14-08-2009, 13:06
Szukałem torby biodrowej. Byłem napalony na LowePro Off Road ale, że nigdzie nie jest już dostępna. Po lekturze tego wątku jestem posiadaczem tego plecaka. Po kilku wypadach jest bardzo zadowolony. Nie podejrzewałem, że plecak może być taki, taki... fajny(?)

mini21
19-08-2009, 18:14
No i mam zagwozdkę.
Podoba mi się ten Flipside, jednak czytałem też niezbyt pochlebne opinie na temat tego "systemu".

Ostatnio go przymierzałem, to pasa starczyło prawie na styk.

Mam jeszcze jednego kandydata, ale o nim jakoś nigdzie nie ma testów.

ŁUKASZ SZIN
20-08-2009, 07:49
No i mam zagwozdkę.
Podoba mi się ten Flipside, jednak czytałem też niezbyt pochlebne opinie na temat tego "systemu".

Co za opinie nie pochlebne czytałeś ??? Podziel się informacjami

shadow_alex
20-08-2009, 08:26
Dokładnie, zapodaj jakimiś linkami.

mini21
20-08-2009, 10:43
Akurat linka nie zapodam, bo zazwyczaj pisałem PM'ki do użytkowników.

Ogólnie pisali, że te przekładanie na przód nie jest do końca wygodne, że przy cięższym sprzęcie nie zdaje rezultatu i że i tak muszą go ściągać.

marcys
22-08-2009, 22:42
Też miałem wątpliwości co do przekładania do przodu.
Po trzech tygodniach biegania po górach, skałach, plażach, miastach uważam to za rewelacyjny system dostępu do sprzętu.
Dodatkowo plecak jest bardzo wygodny i załadowane d700, 24-70, parę innych klamotów oraz przypięty statyw, nie sprawiały większych problemów.
Jestem baaardzo zadowolony, choć wcześniej długo się wahałem.

Polsar74
22-08-2009, 23:17
Ogólnie pisali, że te przekładanie na przód nie jest do końca wygodne, że przy cięższym sprzęcie nie zdaje rezultatu i że i tak muszą go ściągać.

No to sobie go raz na jakiś czas zdejmiesz z plecków ;-)
A jak nie chcesz takiego ściąganego i mieć dostęp do puchy to polecam swoje ogłoszenie na giełdzie o SS300AW :-)

mini21
23-08-2009, 08:17
Wybór już zapadł. Padło na Saharę. Nie ma on może szybkiego dostępu do sprzętu, ale jest bardzo pakowny i wygodny. Do FL 400 może i bym się przyzwyczaił, ale po tym jak mi mało cały sprzęt nie wypadł, to jakoś straciłem przekonanie :)

hubik
23-08-2009, 11:53
A Mógłbyś się podzielić uwagami co do tego plecaka za jakiś czas? Jakiś nieduży teścik, parę słów o zaletach, wadach.

mini21
23-08-2009, 19:20
Ok, właśnie wróciłem z wyjazdu.

Teraz kilka słów po krótkim użytkowaniu.

Plecak faktycznie duży (choć po dostawieniu go do Alphy, wcale nie wydaje się znacznie większy).
Bardzo podoba mi się jego krój i jest bardzo pakowny.

Trochę brakuje mi mnogości kieszonek, które miałem w Alphie.
W poprzednim plecaku jakoś było więcej miejsca na pierdoły, a przynajmniej były on mądrzej rozplanowane.
W Saharze jest jedna wielka kieszeń w klapie plecaka, ale po wrzuceniu tam klamotów panuje w niej straszny nieład.
W Alphie miałem wszystko poukładane.

Nie ma co ukrywać, że Sahara to plecak znacznie inny niż Alpha.
Trochę czasu zajmnie mi przyzwyczajenie się do niego.

Na pewno sposób zapinania statywu w Saharze jest wygodniejszy niż w Alphie.
W moim poprzednim plecaku troszkę denerwowało mnie, że statyw jest na boku, co trochę przeciąża na jedną stronę (oczywiście nie przeszkadzało to jakoś bardzo, ale teraz, gdy mam to na środku, dobrze wyważone różnica jest zauważalna).

No i tak na razie to tyle z moich spostrzeżeń.

ŁUKASZ SZIN
23-08-2009, 21:39
mini21

Podeślij jakieś linki lub zdjęcia tego plecaka .

pacyf
23-08-2009, 22:11
Wiem, ze jak mi zabraknie FS 300 to zakupie FS 400.

Używam FS300 od roku, patent z dostępem do środka z pasa biodrowego to rewelka, sprawdza się wyśmienicie, mogę na stojąco zmienić obiektyw czy pogrzebać w plecaku. Do tego odpada stres że w tłumie że ktoś Ci może grzebać w jego zawartości.
Również nosiłem się ze zmianą na FS400 ale ... FS400 to już niestety nie to samo ... Plecak już nie jest taki smukły jak FS300/200, nie nosi się go tak wygodnie, z powodu dużej tylnej kieszeni już nie jest taki bezpieczny. Nie wspominam o tym że nie ma wygodnego dostępu do tej kieszeni przy korzystaniu z patentu z pasem biodrowym.
FS400 pokazał się na rynku jakiś rok po FS300/200 i wydaje mi się że został wciśnięty w rynek na siłę. Nie nosi cech systemu FS, jest to zwykły plecak LP. Wyleczyłem się z niego w tydzień i z podkulonym ogonem wróciłem do FS300.

Pozdrawiam
Łukasz

ŁUKASZ SZIN
24-08-2009, 08:16
pacyf

Jak TY do FS-300 zapakowałeś tyle sprzętu ???
JA go miałem zaledwie 12h i go oddałem tam prawie nic się nie mieści zwyjątkiem body i 2szkieł a nie wspomne o jakims tele.

sawi
24-08-2009, 08:57
pacyf
Jak TY do FS-300 zapakowałeś tyle sprzętu ???

Ja tam stanardowo mam w nim D300+grip, N50/1.8, T28-75, N70-200VR, SB800, S10-20 tez sie jeszcze miesci.
Moze Ci sprzedali FS200 :> ?

ŁUKASZ SZIN
24-08-2009, 16:38
Moze Ci sprzedali FS200 :> ?

No co TY FS300
Nawet naszywka była FS-300
Czy możesz zdjęcia zapakowanego sprzętu pokazać .