Zobacz pełną wersję : pytanie swiezaka
na pewno zostanę wyśmiany, ale trudno. Zresztą sam na początku wstydziłem się napisać takie pytanie. Potrzebuje pomocy w obsłudze mojego aparatu. problem jest taki, że nie potrafię go utrzymać co może wydać się dziwne bo to tylko d70 i 50mm. Kiedy robie zdjęcie np w jakiejś sali powiedzmy głupia rodzinna fotografia to rozmazuję je. Nie posiadam lampy zewnętrznej, a wbudowana jakoś do mnie nie przemawia ponieważ twarze są nienaturalnie oświetlone i nie ma tych cieni wszystko staje sie płaskie. Staram się stosować, krótki czas naświetlania, ale wiadomo, że gdzie ciemno to musi być dłuższy wtedy oczywiście trzeba iso poświecić, ale i to nie pomaga, a potem dostaję opr od mamusi, że nie ostre, że rozmazane w ogóle lipa i sam to przecież widzę. Czy to tylko i wyłącznie moja wina? Czy koniecznością jest zastosowanie lampy zewnętrznej bo raczej statyw w takiej sytuacji to głupota. Do administratora nie wiedziałem gdzie to napisać i najodpowiedniejszym działem wydawał mi sie ten
Przemek Paśnik
05-07-2009, 12:56
Pytanie nie jest głupie. Głupia może być tylko odpowiedź. Co do Twojego problemu: jest coś takiego jak zasada odwrotności ogniskowej. Działa to tak, że odwrotność ogniskowej (czyli w Twoim przypadku 50 mm) to zarazem najdłuższy czas naświetlania który możesz teoretycznie zastosować, aby nie poruszyć zdjęcia. Czyli w Twoim przypadku nie powinieneś schodzić poniżej 1/60 sekundy. Tyle w teorii, w praktyce, jeśli zastosujesz pewne triki, spokojnie utrzymasz zdjęcie na czasach rządu 1/20 - 1/30 s. Naciskając spust migawki w chwili przerwy pomiędzy wydechem a wdechem powietrza, spokojnie dasz radę zejść do tych wartości, lub niżej. Trzeba to przećwiczyć. Powodzenia
OK ale czy nie stosując lampy wbudowanej(której jestem przeciwnikiem)czy zewnętrznej jestem w stanie zrobić zdjęcie np na imprezie osiemnastkowej u kuzynki:)w godzina 20-21 przy obecnej długości dnia. Wiem, że to nie do końca odwzorowuje warunki bo i kolor ścian sufitu położenie okien itp jest ważne. powiedzmy, że już robi się "szarawo". Czy w ogóle warto stosować lampę wbudowaną? Jakiego programu najlepiej użyć? Zazwyczaj stosuje preselekcję przysłony, ale wtedy o ile się nie mylę nie mam wpływu na ISO czy czas naświetlania w takim razie pełny manual?
Przemek Paśnik
05-07-2009, 13:07
Ekhmm no wiesz co, jeśli masz mało światła, ale jakieś jest, możesz spokojnie dopalić lampą zdjęcie. Nawet wbudowaną. Ważne jest to, żeby lampa nie dominowała, bo wtedy wygląda to średnio - zdjęcie jest płaskie. Polecam stronkę foto.jasiu.pl, tam znajdziesz dużo informacji, musisz tylko przekombinować sobie jak zastosować je do lamy wbudowanej. Co do programów - ja pracuję z lampą w manualu, iso ustawiam ręcznie. Jakoś tak mi jest najwygodniej
Bo z kolei robiąc zdjęcie tej przykładowej kuzynce raczej przysłona musi mieć wartość ok 4 żeby ta głębia była wystarczająca prawda?wtedy automatycznie potrzebuje więcej czasu na naswietlenie. Trochę mnie to zaczyna irytowac bo chciałbym w końcu cos pokazac na forum a po prostu nie mam co bo każde zdjęcie to porażka a zwolennikiem obróbki nie jestem. Po pierwsze nie potrafię dobrze obsługiwać PS a poza tym chyba dobrze wykonane zdjęcie nie potrzebuje obróbki
A manual taki straszny? Kontrolujesz czas i przysłonę, nic Cię nie zaskakuje. W warunkach gdy musisz zejść poniżej 1/60 zwiększ iso, a najlepiej użyj lampy zewnętrznej z nakładką bursztynową o ile zamierzasz fotografować w pomieszczeniach z oświetleniem żarowym. Jak obiekty są w ruchu (np. taniec) 1/60 może nie wystarczyć by postacie wyszły ostro, ale przy odrobinie szczęścia jest szansa na atrakcyjne ujęcie w ruchu.
Nie mówię, że manual straszny wręcz przeciwnie, ale dla takiego niedośwadczeńca jak ja może być trudny bo wszystko trzeba szybko przestawić. czasy niestety nie da sie zatrzymać. czyli ogółem jestem na dobrej drodze sądząc, ze lampa wbudowana to już konieczność
Przemek Paśnik
05-07-2009, 13:16
Po pierwsze nie potrafię dobrze obsługiwać PS a poza tym chyba dobrze wykonane zdjęcie nie potrzebuje obróbki
Każde zdjęcie potrzebuje obróbki. Zazwyczaj jest to korekta naświetlania na poziomach, czy chociaż wyostrzanie po zmniejszeniu Dobra obróbka to taka, której nie widać :wink:
A co do głębi ostrości, pamiętaj, że zależy ona i od przysłony, i od odległości, jaka dzieli Cię od modela. Zastanów się, jak to możesz wykorzystać
chyba zrozumiałem sugestię więc postaram się ja zastosować. Już dostałem kilka cennych rad od Was za co dziekuję, ale czekam na kolejne
Odradzam wbudowaną. Przy braku lampy zewnętrznej z nakładką lepiej doświetlić żarówkami. Warto zdawać sobie sprawę z różnic barwowych różnych źródeł by nie być zaskoczonym zafarbami. Klasyczne żarówki to ok 2500-2600K, halogeny to ok. 2800K, świetlówki 3000-3100K, błysk to ok.5000K. Lepiej zanadto nie mieszać i zadbać o jednorodność.
Robiąc jpeg jesteś zdany na prawidłową ocenę temperatury w momencie wykonywania zdjęcia. Korekta po fakcie często przynosi kiepskie skutki. Zdecydowanie lepiej robić dodatkowo RAW (NEF), w nim można wyregulować temperaturę w sposób prosty i szybki, bez uszczerbku dla jakości zdjęcia, a efekty są kolosalnie lepsze.
Wlasnie dobrze że Mellan zwrócił mi uwagę na temp światła. Czy da się ją korygować przed wykonaniem zdjęcia? Oczywiście balans bieli, ale jesli żaden mi nie odpowiada przypominam że mam d70
rainbowwarrior
05-07-2009, 13:32
Możesz też ustawić kompensację błysku lekko na "-", żeby lampa nie wypalała wszyskiego w kadrze. Poćwicz też z różnymi ustawieniami w domu na spokojnie.
Tak stosuje to często bo wykonując zdjęcie z lampa wbudowana otrzymuję wyraźne oświetlenie blisko miesca gdzie stoję z aparatem a znikome nawet żadne w dalszej części
Wlasnie dobrze że Mellan zwrócił mi uwagę na temp światła. Czy da się ją korygować przed wykonaniem zdjęcia? Oczywiście balans bieli, ale jesli żaden mi nie odpowiada przypominam że mam d70
Nie korzystaj z gotowców balansu, tylko ustaw ręcznie temperaturę. Jak jest możliwość przećwiczenia przed imprezą to zrób to, tak jak radzi rainbowwarior
yyy właśnie dokładnie nie wiem jak znalazłem te opcje w aparacie, ale nie wiem na co muszę patrzeć żeby ustawić ja poprawnie
Musisz "patrzeć" na sprzęt oświetleniowy :), to czym dysponujesz, nic innego i przećwiczyć jaka temp spełnia twoje oczekiwania co do wyglądu fotek. Możesz też ustawić balans za pomocą białej(szarej) kartki ustawionej w tym oświetleniu.
W dużej mierze zależy to od oczekiwań. Niektórzy wolą dokładność, a niektórzy preferują lekkie ocieplenie scen. Porób testy, pooglądaj i wyciągnij wnioski. Mimo wszystko do żarówek lepiej już dodać halogeny niż walić z wbudowanej.
yyy właśnie dokładnie nie wiem jak znalazłem te opcje w aparacie, ale nie wiem na co muszę patrzeć żeby ustawić ja poprawnie? I jeszcze takie pytanie przy obiektywach stałoogniskowych w jaki sposób najlepiej ocenić z jakiej odległości należy wykonać zdjęcie? Robię to patrząc na kadr to co w nim muszę/chcę zmieścić, a może powinienem na to spojrzeć w inny sposób tzn uchwycić w nim tylko to co mogę na rzecz ostrości
tzn że na szarej kartce tzw Kodaka ustawiam w ten sposób balans bieli aby wyglądała na białą tak?
W swoich kadrach ty jesteś król.
Pamiętaj jednak, że wraz z zwiększeniem otwarcia (poniżej 5,6-4,0), GO czyli obszar ostrości na zdjęciu ulega zmniejszeniu. Jeśli ostrzysz centralnym AF, a potem przekadrowywujesz, jest szansa że obiekt ostrości wypadnie ze sfery GO i nic nie będzie ostre :)
tzn że na szarej kartce tzw Kodaka ustawiam w ten sposób balans bieli aby wyglądała na białą tak?
Biała, szarą, nieważne. ważne by nie była kolorowa
"W swoich kadrach ty jesteś król."Ale ogólna zasada ustawiania balansu bieli jest taka jak napisałem tak taki jest cel szarej kartki?
Dokładnie.Celem szarej kartki jest pomóc ci wskazać puszce jaka temperatura ma zostac przyjęta dla równowagi barwowej sceny.
rainbowwarrior
05-07-2009, 14:05
yyy właśnie dokładnie nie wiem jak znalazłem te opcje w aparacie, ale nie wiem na co muszę patrzeć żeby ustawić ja poprawnie
Jeżeli nie masz instrukcji do D70, możesz zerknąć na instrukcję od D70s, myślę że ustawienie WB nie różni się bardzo, a może i wcale. Str. 52.
http://mynikon.pl/pub/nikon/1996-200x%20cyfrowe/Nikon%20D70s/myNikon%20D70s%20man%20pl.pdf