PDA

Zobacz pełną wersję : Pozor! Totalnie spaprane zdjęcia*

adrian
05-07-2009, 10:27
Same centralne kadry, niektóre nieostre, poruszone, poobcinane kończyny w najgorszych możliwych miejscach... Ale moim zdaniem ten set urywa jaja z płucami :mrgreen:

KLIK (http://www.nytimes.com/packages/html/magazine/20090205-great-performers/index.html?adxnnl=1&adxnnlx=1235408266-72d4PHwt9Eu7o5lkBk8hXA)

Miłego odbioru :]

*według zasad kompozycji itp.

rainbowwarrior
05-07-2009, 11:43
Dobre, jak to Magnum.
Czyli Canonem też jeszcze można robić zdjęcia :-P

Adam Trzcionka
05-07-2009, 12:54
fantastyczne!

Przemek Paśnik
05-07-2009, 13:00
Wreszcie coś bez tony podkładu na paszczy i wymuskanej stylistyki :mrgreen:

Mellan
05-07-2009, 13:17
...
Czyli Canonem też jeszcze można robić zdjęcia :-P

da się :)

Magda.K
05-07-2009, 14:00
Na forum by został zjechany za takie zdjęcia, bo krzywo, bo to ucięte itp.... :razz:
Cała seria świetna.

adrian
05-07-2009, 20:45
Na forum by został zjechany za takie zdjęcia, bo krzywo, bo to ucięte itp.... :razz:
Cała seria świetna.

Dlatego właśnie dałem taki tytuł ;-) ;-) ;-)

Mnie te foty miażdżą dalej :) Otwieram je już dziś 6ty raz :)

grzegorzant
06-07-2009, 20:13
Otwieram je już dziś 6ty raz :)
a ja nie maogę ani razu... otworzyć :(

Roana
06-07-2009, 20:24
rewelacyjne sa te zdjecia, co z tego ze poprzycinane, nieostre itp itd, ja bym tam chciala takie zdjecia robic, wtedy bylabym szczesliwa..... :)

adrian
06-07-2009, 22:13
a ja nie maogę ani razu... otworzyć :(

Dlaczemu? ;-)

sibelio
06-07-2009, 23:20
Cała seria świetna.

Bo tak to Magdo u nas jest...
weszły cyfrówki, ludzie sie naczytali o prostych kadrach, niepoucinanch łbach i braku prześwietlen
i każde zdjęcie które choćby było i genialne, ale ma któryś z książkowych błędów jest beeeeeeee.
Dlateog też u nas artystów tyle co kot napłakał, za to książkowych rzemieślników, "fotospecjalistów"
i super znawców tysiące...

a foty fajne:)

Czornyj
06-07-2009, 23:34
Dla mnie to nie są już zdjęcia, tylko jakaś grafika. Prawdziwy miszczu to by wziął kliszaka i "pstryk-pstryk: leci ptaszek!" - od strzała miałby 100x lepsze ujęcia, a tutaj ewidentnie ktoś spieprzył zdjęcia i potem rzeźbił w gównie, żeby za pomocą obróbki w Photoshopie te nędzne wypierdy jako-tako wyglądały. Prawdziwy Fotograf to fotografuje, a nie fotoszopuje. To nie jest już fotografia, tylko fotoszopka! I proszę mi tu nie pokazywać takiego szpetnego szkaradziejstwa, bo to forum fotogradficzne, a nie szopkarskie!

shaolin
06-07-2009, 23:42
Z Magnum to dobry jest tylko insp. Harry Callahan (czyt. Clint Eastwood) :mrgreen:

A material z linka mi sie podoba.

Marek Urbanowski
06-07-2009, 23:46
Dla mnie to nie są już zdjęcia, tylko jakaś grafika. Prawdziwy miszczu to by wziął kliszaka i "pstryk-pstryk: leci ptaszek!" - od strzała miałby 100x lepsze ujęcia, a tutaj ewidentnie ktoś spieprzył zdjęcia i potem rzeźbił w gównie, żeby za pomocą obróbki w Photoshopie te nędzne wypierdy jako-tako wyglądały. Prawdziwy Fotograf to fotografuje, a nie fotoszopuje. To nie jest już fotografia, tylko fotoszopka! I proszę mi tu nie pokazywać takiego szpetnego szkaradziejstwa, bo to forum fotogradficzne, a nie szopkarskie!

Powiedz, że to żart co napisałeś, albo zdradź co bierzesz :)

Czornyj
06-07-2009, 23:49
A material z linka mi sie podoba.
A bój się Boga takie rzeczy opowiadać - powienieneś teraz przepłukiwać sobie gardło Rodinalem tak długo, aż ci się gówno wywoła w d... - odechciało by ci się głosić takich szatańskich herezji!

marszull
07-07-2009, 11:25
Z Magnum to dobry jest tylko insp. Harry Callahan (czyt. Clint Eastwood)

100% prawdy, chociaz Harry ma czasami innych 2 pomocnikow (Smith&Wesson) :-)
(w poprzednim tygodniu skatowalem wszystkie czesci na dvd ;-)

a w temacie zdjec tez mi sie podobaja

adrian
07-07-2009, 11:55
Czornyj, czemu tak Cię tam szop razi?

Czornyj
07-07-2009, 12:15
Czornyj, czemu tak Cię tam szop razi?

Tak asekuracyjnie gdyby ktoś jeszcze nie zauważył - to była jawna, zjadliwa i bezczelna szydera pod adresem przeciwników obróbki.

Kiedy tylko pojawiają się kaszaniasto obrabiane zdjęcia, to natychmiast pojawiają się mądrale, które potępiają użycie cyfrowej obróbki i za wzór stawiają mitycznych mistrzów, którzy genialne zdjęcia wykonywali jednym gestem palca. Oczywiście jak pojawiły się przykłady świetnie obrobionych zdjęć, to ich tu dlaczegoś nie ma, nikt nie smędzi że to grafika-nie-fotografia - a przecież te zdjęcia aż ociekają paskudnym, występnym i tak przez nich znienawidzonym Photoshopem...

tymancjo
07-07-2009, 12:20
...oj qcze inspirujący zestaw. Świetny patent z tymi fotami przez szybę i "osłanianiem" części odbić.

wielkie dzięki za "wykopanie" tego materiału.

pozdrawiam,
Tomek

shaolin
07-07-2009, 12:46
Eh, a ja juz szykowalem Rodinal... :mrgreen:

adrian
07-07-2009, 14:05
Tak asekuracyjnie gdyby ktoś jeszcze nie zauważył - to była jawna, zjadliwa i bezczelna szydera pod adresem przeciwników obróbki.

Kiedy tylko pojawiają się kaszaniasto obrabiane zdjęcia, to natychmiast pojawiają się mądrale, które potępiają użycie cyfrowej obróbki i za wzór stawiają mitycznych mistrzów, którzy genialne zdjęcia wykonywali jednym gestem palca. Oczywiście jak pojawiły się przykłady świetnie obrobionych zdjęć, to ich tu dlaczegoś nie ma, nikt nie smędzi że to grafika-nie-fotografia - a przecież te zdjęcia aż ociekają paskudnym, występnym i tak przez nich znienawidzonym Photoshopem...

Hehe, bo już myślałem, żem qrva oszalał :mrgreen:

...oj qcze inspirujący zestaw. Świetny patent z tymi fotami przez szybę i "osłanianiem" części odbić.

wielkie dzięki za "wykopanie" tego materiału.

Nie ma za co, mam jeszcze inne fajne i inspirujące rzeczy. Na PM wysłałem Ci świetny reportaż jednak w kompletnie innej stylistyce - niefotoszopowej i w zupełnie innej formie ;-)

jerezano
07-07-2009, 14:28
A ja zapytam tylko: czy byłby taki sam, pełen zachwytu, odbiór tych zdjęć, gdyby nie były to zdjęcia tak znanych postaci ? Czy wtedy szopowanie nie drażniło by bardziej...? :-D

fushiro
07-07-2009, 14:39
A ja zapytam tylko: czy byłby taki sam, pełen zachwytu, odbiór tych zdjęć, gdyby nie były to zdjęcia tak znanych postaci ? Czy wtedy szopowanie nie drażniło by bardziej...? :-D

Nie, ponieważ takie zdjęcia były już na forum. Ostre światło i agresywna obróbka - tkacz! Przykładów jest więcej: shaddixx, tymancjo i inni, których nie wymieniłem.

Floyd Rose
07-07-2009, 15:06
A ja myślałem że chodzi wam o prawdziwego Callahana :-D
http://photography-now.info/harry_callahan/index.html

i że rozchodzi się o te magnum :-D
http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP=XSpecific_MAG.PhotographerDetail_VPage&l1=0&pid=2K7O3R13CHLN&nm=Paolo%20Pellegrin

Obróbka jak obróbka, przynajmniej tak się nie świecą (napromieniowane) jak zdjęcia duńczyka czy szweda?

O sesji Pellegriniego wspominała na swoim blogu Beata Łyżwa-Sokół
http://cwiczeniazpatrzenia.blox.pl/2009/02/Kryzys-bez-retuszu.html#ListaKomentarzy

pawel
07-07-2009, 15:20
O sesji Pellegriniego (..)
Pellegrina :)