PDA

Zobacz pełną wersję : NEF: sygnatura i offset...

Jacklon
25-09-2006, 10:51
Witam Szanownych Grupowiczów!
No i stało się: nowa karta CF okazała się uszkodzona. Ponieważ pojawiają się błędy w odczycie na pierwszych sektorach, potrzebuję skorzystać z oprogramowania, który będzie wyszukiwał danych po sygnaturach plików. Oprogramowanie, którego chciałbym użyć nie ma danych o plikach NEF. Korpus to D2x - jeśli scpecyfika formatu byłaby różna dla każdej puszki. Tak więc jeśli posiadacie informacje w kodzie szestnastkowym (heksadecymalnym) maksymalnej długości 8 bitów o sygnaturze pliku NEF oraz offset (zero relatywne, ale nie więcej niż 512 bajtów) to baaardzo proszę. Google nie znalazł przy moich kryteriach wyszukiwania.
Albo proszę choćby o informacje z jakiego oprogramowania do odzyskiwania danych z uszkodzonych nośników mógłbym skorzystać? Tak, tak, Sandisk RescuePro jest bezużyteczny tutaj... Mam dostęp do platformy Windows (NT based) oraz przeróżnych UNIXów.

Informacja dla moderatorów: nie za bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten post, a ponieważ RAWy są właśnie z D2 to umieściłem go w dedykowanej dla D1, D2 części forum.

Jacek_Z
25-09-2006, 11:29
zamieść to w dziale oprogramowanie. ale najpierw poszukaj na forum.
problem odzyskiwania był juz poruszany, podawano całe listy programów do odzysku danych

Jacklon
25-09-2006, 13:11
Jacku, my się nie zrozumieliśmy. Nie potrzebuję oprogramowania do odzyskiwania danych "ot tak". Dla mnie specyfikacja NEFów jest najważniejsza, gdyż inną metodą się tego (ponoć) zrobić nie da. Forum przeszukałem i interesujących mnie informacji nie znalazłem.
Raz jeszcze uściślę: sygnatura oraz offset plików NEF dla D2x.

Pozdrawiam

Czornyj
25-09-2006, 13:25
Ten programik powinien odzyskać NEF-y z D2X: mmCARD Recovery (http://www.canadiancontent.net/tech/download/mmCARD_Recovery.html)

Z NEF-ami z D70 i D2H nie ma on najmniejszych problemów.

Jacklon
25-09-2006, 13:46
Hmm... wszystkie możliwe opcje przejścia zrobiłem i w/w software nie znalazł mi żadnego pliku. Poza tym podejrzanie szybko to zrobił (w minutę). A gdzie ją specyfikację NEFów mogę znaleźć?
Tak na marginesie to ok 10 różnych programów przetestowałem przy czym nadzieję pokładam właśnie w tym dokładnym RAW recovery (RAW jako surowe dane bit po bicie, a nie pliki RAW -> NEF).

JK
25-09-2006, 13:47
Jacklon, Jacek_Z dobrze Ci radzi. Ten wątek powinien się znaleźć w dziale OPROGRAMOWANIE. Tobie potrzebny jest soft, który pomimo uszkodzenia początkowych sektorów karty, na podstawie analizy wszystkich danych na karcie, spróbuje odszukać i odtworzyć pliki danych - typowe pliki danych - bez zastanawiania się, co w nich zapisano. Jeśli nie przejdziesz tego kroku, to niczego z karty nie odzyskasz. NEF to nic innego jak standardowy plik danych zawierający opis zdjęcia, ale z punktu widzenia odzyskiwania danych z karty jest to tylko plik, czyli uporządkowany łańcuch bloków danych. Soft musi poszukać takich łańcuchów i na ich podstawie, spróbować odtworzyć pliki. Nie zawsze się to udaje, ale czasem jest możliwe. Wszystko zależy od tego, co jest uszkodzone i co później (po awarii) na tej karcie zapisywałeś. Dopiero po odtworzeniu plików, można próbować odczytać ich zawartość, czyli zdjęcia. Jeśli to się nie uda, to już nic na to nie poradzisz. I pamiętaj - im mniej głupich ruchów i nieprzemyślanych prób, tym większe szanse odzyskania czegoś z karty.

Jacklon
25-09-2006, 13:55
Dobrze, w takim razie szukam innego rozwiązania. Jakie oprogramowanie wobec powyższego będzie w stanie zrobić mi na tyle ile sprawność nośnika pozwoli zrobić kopię 1:1? Jako ciekawostka dodam, że zaobserwowałem iż z przyrostem czasu pojawiają sie coraz większe problemy z kartą. No... teraz to już prawie gorzej być nie może, gdyż dla OS stanowi urządzenie-widmo. Wiadomo, że jest ale co z tym zrobić? Każdy (OS) zaleca format.

Czornyj
25-09-2006, 14:21
Z tego co wiem Photo Rescue (http://www.datarescue.com/photorescue/) pozwala zrobić image karty