Zobacz pełną wersję : D70. Szaleństwo wizjera
Wczoraj zauważyłem że wizjer w moim D70 zwariował. Pokazuje jakieś abstrakcyjne wartości, świruje. Ekranik na górze - ok. Tu wartości są w pirządku. Czy ktoś miał taki przypadek? Co może być przyczyną i czy można to jakoś domowym sposobem naprawić? Dodam że zaczyna być to uciążliwe.
Ale co to znaczy zwariował ? Pokazuje inen wartości czasu, przesłony itp ? Czy poprostu nic nei pokazuje ?
Pozdrawiam
Moshica
Ale co to znaczy zwariował ? Pokazuje inen wartości czasu, przesłony itp ?
tak i to czasami zupelnie abstrakcyjne np. przeslona 77, wartosci mrugaja, zmieniaja sie co chwile nawet bez pomiaru
Yanke chciałbym pomóc ale nie spotkałem się z czymś takim. Napewno to kwestia elektroniki, światłomierza raczej nie bo pokazuje Ci poprawne wartości na LCD. Może ktos inny jednak pomoże....
Pozdrawiam
Moshica
To dość osobliwe zjawisko - nie znalazłem opisu czegoś podobnego nawet u Nikoniansów. Zdecydownanie zanosi się na wizytę w serwisie.
Zdecydownanie zanosi się na wizytę w serwisie.
Tego sie wlasnie obawialem :(
To sie stalo po kilku dniach intesywnego uzytkowania na plenerze w roznych warunkach.
Yanek, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to spróbuj zresetować body - wcisnąć taki mały przycisk.
Yanek, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to spróbuj zresetować body - wcisnąć taki mały przycisk.
Myslalem o tym, ale wczesniej postanowilem zapytac na forum. A noz widelec...
Moze go najpierw dobrze wysusz
aries.mehehe
25-09-2006, 14:11
Moze go najpierw dobrze wysusz
Też sądzę, że to wilgoć... Zapewne gdzieś na stykach od wewnętrznego wyświetlacza. Ja bym wyjął baterię, odpiął obiektyw i postawił gdzieś w bezpiecznym miejscu (np. w szafce) żeby spokojnie wyparowało... (broń Boże suszarka czy kaloryfer, hehe).
Po powrocie do domu po wlaczeniu aparatu okazalo sie ze wszystko wrocilo do normy.