PDA

Zobacz pełną wersję : Problem N35mm f/1.8

Frenczu
04-07-2009, 18:57
Witam! drodzy forumowicze albo mam jestem jakiś niedoinformowany albo mój obiektyw jest zapsuty. dziś kupiłem. Kiedy go podpiąłem pod swoje D40 i chciałem zrobić pierwsze zdjęcie zaczęła mi mrugać informacja "nie zamocowano obiektywu". Kiedy kliknąłem "?" wyskoczył napis " sprawdź obiektyw. Obiektywów bez procesora można używać tylko w trybie manualnym". Ściągnąłem obiektyw i założyłem jeszcze raz, dopóki nie wcisnąłem spustu migawki nic nie mrugało. po wciśnieciu sustu migawki silnik jakby się poruszył a potem znowu wyskoczył napis. nie wiem o co chodzi (?) na obiektywie ustawione mam M/A w apraracie AF-S. Dodam, że po przełączeniu na "M" na obiektywie można robić zdjęcia. Proszę Was o pomoc. co to może być? Silnik padnięty?

Photoartbox
05-07-2009, 10:53
Przeczysc styki w puszce, potem dla pewnosci w obiektywie. Jak to nie pomoze, to chyba raczej jest z obiektywem cos nie tak. Zakladam, ze z innymi obiekiektaywami puszka dziala poprawnie. Styki czysc delikatnie, np paleczka do uszu lekko nasaczona mocnym alkoholem.

Frenczu
05-07-2009, 11:36
przetarłem delikatnie szmatką styki wczoraj ale nie pomogło :( inne obiektywy śmigają bez problemu. Chyba będę musiał jechać do sklepu :(