Zobacz pełną wersję : dwa lcd o innych proporcjach boków
witajcie. szukam porady w sprawie podłączenia dwóch monitorów LCD do jednej karty graficznej (radeon 3850 agp). monitory: główny to panoramiczny o rozdzielczości 1900x1200 , a drugi to standard 4:3 , o rozdzielczości 1024x768 . na obu powinien być ten sam obraz (ustawienie : klonowanie pulpitu). kłopot jest z proporcjami a więc i poprawnym wyświetlaniem np: twarzy. Czy istnieje jakieś (ekonomiczne) rozwiązanie?
DMQuadro
04-07-2009, 23:08
Mam pytanie - po co TAK używasz? Ja od lat mam 2 monitory, na jednym foto, na drugim narzędzia. Każdy monitor ma inne ustawienia...
Ustaw nie klonowanie, tylko Rozszerz pulpit i będziesz mógł na obu ustawić odpowiednią rozdzielczość (w razie kłopotów który jest który, masz przycisk Identyfikuj monitory).
Pzdr
Kijas
cytat : Mam pytanie - po co TAK używasz?
Mój "kącik komputerowy" jest na antresoli a drugi monitor jest przeznaczony dla gosci na dole.
cytat : Ustaw nie klonowanie, tylko Rozszerz pulpit i będziesz mógł na obu ustawić odpowiednią rozdzielczość
to ustawienie nie daje tego samego obrazu na obu monitorach , a na tym mi właśnie zależy.
Hmm, no jeżeli mają się klonować 1:1, to i proporcje boków muszą być jak 1:1 (czyli oba 4:3, albo oba 16:9), innego wyjścia nie widzę. Chyba nie da się wyświetlić tego samego obrazu raz 1920x1080, a raz 1024x800 (strzelam piksele).
Ewentualnie popatrzałbym na jakieś nakładki w oprogramowaniu karty. Być może da się programowo uciąć dłuższy bok obrazu z panoramy, ale na 4:3 i tak widziałbyś tylko jej wycinek. Niestety nie robiłem tego, więc nic mi nie przychodzi do głowy.
Swoją drogą - dość dziwny problem :) rozwiązałbym go identycznymi monitorami i już.
Pzdr
Kijas
DMQuadro
05-07-2009, 18:24
TN monitory są teraz tanie jak barszcz... dla gości wystarczy
nakładki programowe na kartę : sprawdzałem Power Strip (polecany przez ludzi infolinii Shapire) ale nie ma tam potrzebnego mi ustawienia.
fakt : monitory są tanie. tylko że musiałbym zainwestować w sprzęt podobny do tego co mam , a to jest suma "nie na teraz."
co myślicie o tym by w gniazdo rozszerzeń PCI wpiąć jakaś tanią kartkę graficzną (dla monitora 4:3)? sprawdzi się to , czy napotkam jakieś kolejne problemy?
DMQuadro
05-07-2009, 22:04
Jak musisz coś zademonstrować na innym monitorze - nie musi to być taki sam. Poszerz pulpit na drugi, puść slideshow na tym drugim i już!
Uprzejmie dziękuję kolegom za wypowiedzi.