Zobacz pełną wersję : swiatlo
Patryk Olczyk
04-07-2009, 12:09
Witam ! Mam pytanie , dlaczego jak robie zdjecia to aparat bez mojej wiedzy zmienia wartosc przyslony(pytajnik)
mam nikon d50 plus obiektyw kitowy
Witam ! Mam pytanie , dlaczego jak robie zdjecia to aparat bez mojej wiedzy zmienia wartosc przyslony(pytajnik)
Napisz na jakich ustawieniach masz aparat?
j.w., jeśli masz ustawiony jakikolwiek program automatyczny to tak
Przełącz aparat w tryb manualny (i tak już zostaw :) ) wtedy to ty będziesz decydował jaką wartość przysłony ustawić i jaki do niej dobrać czas lub na odwrót.
Niekoniecznie na tryb manualny, może być na A - priorytet przysłony
Patryk Olczyk
04-07-2009, 13:51
nawet jak mam na M to tey sie zmienia !
nawet jak mam na M to tey sie zmienia !
sprecyzuj przełączasz w trym M i co?
czym zmieniasz czas i jak ? czy jak zmieniasz czas (oczywiście tryb M) to w tym momencie zmienia ci się przysłona?
i co się dzieje jak kółkiem zmieniasz przysłonę w M.
Andrzej Olender
04-07-2009, 15:15
Może kolega zmienia ogniskową w kitowym zoomie i samo przymyka?
Eeee no wlasnie ie do konca rozumiem o co biega......czy mozesz sprecyzowac dokladnie kiedy sie to dzieje??
arsen mozesz miec racje...ale wtedy pytanie jest banalne:D
Patryk Olczyk
04-07-2009, 20:38
np. ustawiam swiatlo 3,5 a po chwili patrze a tam 5,6 . w tym czasie nic nie zmieniam . moze to to co arsen powiedzial , ale o tym to nie wiedzialem
Andrzej Olender
04-07-2009, 20:39
Zmieniałeś w tym czasie ogniskową? kitowy zoom ma zmienne światło w zależności od ogniskowej, im większa ogniskowa tym większe przymknięcie przysłony.
Zresztą jestem na 100% pewny że to jest przyczyną.
Zauważ co pisze na obiektywie w oznaczeniach. Przysłonę masz podaną od do. Zdaję się że że właśnie od 3.5 do 5.6.
3.5 będziesz miał na krótkim końcu a 5.6 na długim. Praw fizyki nie przeskoczysz. Dlatego produkuje się również zoomy ze stałym światłem które są dużo większe gabarytowo oraz duuuuużo droższe :)
Tak to jest powod.....ustaw jakas srodkowa przeslone tak ok f8 i wtedy pokrec....nic sie nie zmieni!
Patryk Olczyk
04-07-2009, 22:30
Dzieki !!!