Zobacz pełną wersję : Proporcje matrycy
ostrygad
04-07-2009, 10:49
Witam
Przymierzam się do zakupy panela LCD służącego wyłącznie do edycji i przeglądania zdjęć. Zdjęcia te będę później odbierał w labie jako odbitki , więc zależy mi na maksymalnym odwzorowaniu.
Poczytałem o rodzajach matryc i innych istotnych kwestiach.
Budżet: 1500 PLN +/- 200 PLN
Będę wdzięczny za podpowiedzi , a jeśli ktoś się orientuje: jakie są optymalne proporcje matrycy? (coś mi się wydaje ,że przy panoramie monitor może skalować zdjęcia)
Ps. W takim zestawieniu który lepszy i dlaczego ?
Samsung SyncMaster 943T
Eizo FlexScan S1921
wojtek_em
04-07-2009, 11:23
polecam Eizo, oczywiście najlepiej go zaraz po zakupie skalibrować jakimś kalibratorem
coś mi się wydaje ,że przy panoramie monitor może skalować zdjęcia
to zależy od możliwości karty graficznej komputera - a dokładniej od tego jakie rozdzielczości panoramiczne obsługuje
Ps. W takim zestawieniu który lepszy i dlaczego ?
Samsung SyncMaster 943T
Eizo FlexScan S1921
Zdecydowanie EIZO - ma 10 bit LUT do której jest fabrycznie zlinearyzowany (Samsung ma standardowy, nie pozwalający na dokładną korekcję 8 bit LUT) ... jeszcze 5 lat gwarancji świadczy o solidności EIZO
ps. jeszcze w zasięgu masz EIZO S2031W i NEC P221W (którego trzeba na dzieńdobry skorygować)
polecam Eizo, oczywiście najlepiej go zaraz po zakupie skalibrować jakimś kalibratorem
to zależy od możliwości karty graficznej komputera - a dokładniej od tego jakie rozdzielczości panoramiczne obsługuje
Dodajmy tylko, że praktycznie wszystkie karty graf. wyprodukowane w ciągu kilku ostatnich lat obsługują panoramiczne rozdzielczości. W razie problemów jakakolwiek karta za 50 zł z allegro da radę.
Panorama ma ten plus, że możesz sobie w PSie czy innym Lightroomie zmieścić na wysokość całe poziome zdjęcie, a wolne miejsce po bokach wykorzystać do rozmieszczenia palet z narzędziami. W zwykłym 4:3 (czy 5:4) tak fajnie już się nie da. Kupując tylko jeden monitor wybrałbym panoramę, gdyby miały być dwa, to na pewno jeden klasyczny 4:3, drugi już dowolnie. Praca na dwóch monitorach MZ jest najergonomiczniejsza.
Inna sprawa: pivot, czyli obracanie ekranu! Sprawa prosta jak konstrukcja cepa (kwestia dostosowania podstawy pod monitor przez producenta, zero zmian we wnętrzu monitora), a genialna. Piszesz dokument w Wordzie/przeglądasz strony, masz monitor pionie. Więcej widzisz zawartości strony na ekranie, nie tracisz tyle miejsca, które zwykle jest niewykorzystane (pasy po bokach stron www). Chcesz obrabiać poziome zdjecie? 3 kliknięcia myszką, jeden ruch ręką i masz "normalny monitor". Teraz już wiem, że już nigdy w życiu nie kupię monitora bez pivota. Teraz czekam na netbooka z pivotem, tylko nie wiem co wymyślą z klawiaturą ;)
ostrygad
07-07-2009, 21:12
...dzięki panowie.