Zobacz pełną wersję : Ostatni raz: D50 + dobre szkła vs D80 kit?
explorex666
25-09-2006, 08:37
Witam :cry: . Proszę was pomóżcie bo już niedługo mi oczy wyjdą od przeglądania tych zdjęć na pbase. Mam do dyspozycji 4300zł. Na początku myślałem o d80+18-70. Jednak po oglądnięciu chyba wszystkich zdjęć zrobionych 18-70, stwierdzam że niestety nie kupię tego szkła bo foty nim robione nie są dla mnie wystarczająco ostre. Czy może lepiej wydać tą kase na Nikona D50 + Tamron 17-50+karta 2gb extreme(w domu mam 256) i jeszcze jakieś szkło? Może ta 50-ka 1.8? Proszę pomóżcie człowiekowi:D Czy robiąc zdjęcia D50 będą one gorsze od d80?? :???:
Nie będą gorsze, mam 3 tygodnie D70s i stałkę 50/1.8, później doszedł tele 80-200/4.5-5.6. Robię zdjęcia w kościołach na koncertach stałką i jestem raczej zadowolony z stałki, a z tele mniej, bo jest znacznie ciemniejszy i mniej ostry tzn. rzadziej można zrobić ostre zdjęcie. Jakiekolwiek body wybierzesz, będziesz zadowolony, bardziej liczą się szkła, także polecam to D50+T17-50. Poprostu rób zdjęcia i nie psuj sobie przyjemności wyszukiwaniem szumów, niedoskonałości na 100% czy 200% cropach. Zdjęcia ogląda się całe, niezależnie z jakiego body - będzie dobre.
Zdecydowanie kup D80 z 18-70, szkło sprzedaż po czasie z pewną stratą ok 350 zł, ale zostanie wyższa technologia, wizjer !!! i inne lepsze elementy korpusu. Na plenerze w Krzywopłotach już parę osób przekonało się do nowszego korpusu.
Czekałem długo z przesiadką z analoga F80 na cyfrę i było warto, dzęki D80 przechodzę to łagodniej.
fotoGRAFIK
25-09-2006, 14:19
Zdecydowanie D50 + lepsze szkło/szkła
To na prawdę dobry aparat a obecność D80 nie sprawia że D50 się nie da zrobić zdjęcia ;-)
też bym postawił na D50 + lepsze szkła...body i tak co 2-3 lata się wymienia, a dobre szkła zostaną na dłuuuugo :)
karty lepiej kupić 2 mniejsze niż 2GB...
zostaje ci 800zł - możesz kupić 50/1,8E i statyw albo dozierać do lampy...lub bez 50ki i tylko lampę lub statyw lub sigmę 70-300/4,5-5,6 APO
explorex666
25-09-2006, 14:32
Albo uzbierać kase do 4400zł i kupić D80+T 28-75:)
explorex666, a karty, lampę i statyw to mikołaj przyniesie?...tylko do mikołaja musiał byś trzy lata pisać żeby to wszystko przytachał :D
explorex666
25-09-2006, 14:37
Lampa mi nie potrzebna, statyw i karte dokupi się po jakimś czasie. Narazie bym śmigał na 256:D:D Chyba że mikołaj mi sprawi na święta....
stwierdzam że niestety nie kupię tego szkła bo foty nim robione nie są dla mnie wystarczająco ostre
Wszystko to cacy-fajnie, tylko szanowni koledzy nie wspomnieli o jednym, drobnym detalu - otóż żaden obiektyw nie będzie specjalnie mega-ostrzejszy od 18-70 domkniętego do f/8. Jeżeli kryterium jest ostrość, ostrość i tylko ostrość i owa ostrość z zestawu D(ileśtam) + 18-70 cię nie zadowala, to masz poważny problem.
Zdecydowanie polecam D80 + 18-70. Różnica pomiędzy D50 a D80 jest kolosalna a 18-70 to wystarczająco dobry obiektyw dla osób które niekoniecznie potrzebują światełka 2.8. Tamron 17-50 to fajne szkiełko, ale moim zdaniem nie jest tak dobrze wykonany jak nikkor, pozatym ma głośny i wolny AF. W przyszłości jak będziesz troche bardziej ogarniał sprzęt to bez problemu sprzedasz nikkora i kupisz coś porządniejszego.
Różnica pomiędzy D50 a D80 jest kolosalna
tjaaa...zwłaszcza w cenie :wink:
18-70 to wystarczająco dobry obiektyw dla osób które niekoniecznie potrzebują światełka 2.8. Tamron 17-50 to fajne szkiełko, ale moim zdaniem nie jest tak dobrze wykonany jak nikkor, pozatym ma głośny i wolny AF.
za to 18-70 to ciemny, o kiepskiej plastyce i marnym bokehu obiektyw kitowy...fotografuję tamronem już sporo czasu, szykość AF jest w zupełności wystarczająca, a głośność nawet za mała...czasem nie słyszę kiedy wyostrzył :D
W przyszłości jak będziesz troche bardziej ogarniał sprzęt to bez problemu sprzedasz nikkora i kupisz coś porządniejszego.
np tamrona :twisted: :mrgreen:
za to 18-70 to ciemny, o kiepskiej plastyce i marnym bokehu obiektyw kitowy...fotografuję tamronem już sporo czasu, szykość AF jest w zupełności wystarczająca, a głośność nawet za mała...czasem nie słyszę kiedy wyostrzył :D
Na podobnej zasadzie można stwierdzić, że Tami to ciemny zoomek o kiepskiej plastyce i marnym bokehu (BTW - bokeh to chyba właśnie element owej plastyki). Chłop pyta o ostrość, nie o plastykę, więc pod tym względem nie będzie specjalnej różnicy - maksymalne rodzielczości uzyskiwane zestawem matryca+18-70 oraz matryca+28-75 są zbliżone.
ja wybrałbym d80 +18-70 a nie d50 i tamrona. Alf sorry. obraz z matrycy (czyli jakie body) w cyfrze jest równie ważne jak optyka. Robisz długo i w obu systemach (bo w analogu też) ale trzeba się trochę przestawić. Alf zastanów się nad inwestycją w d80, bardziej niż nad zmianą jakiegoś obiektywów, o ile masz takową w planach, a zawsze się ma takie plany :smile:
PS mimo, że mam D200 to nie polecam bezwzględnie tego body jak konieczny wybór po serii dwucyfrowych korpusów nikona.
explorex666
25-09-2006, 17:13
A ja już wiem co zrobie:) Poczekam do świąt...wtedy szacuje że będe miał ok. 4600zł(4200+kieszonkowe:200zł+200od mikołaja:D) I zakupie D80 za 3150(albo zejdzie nawet niżej) oraz Tamrona 28-75(przeboleje szeroki kąt)za 1200+karta za 250 + filtr uv za ok. 130:) :cool:
explorex666, przede wszystkim musisz wiedzieć, jakie zdjęcia będziesz chciał tym robić. Jeżeli np. krajobraz, albo sport to 28-75 będzie wyborem najgorszym z możliwych. Tami będzie dobry do portretu, reportażu, fotografii produktów. 18-70 całkowicie odpada, jeżeli masz zamiar fotografować w trudnych warunkach oświetleniowych.
hehe ja jako amator ( ty też pewnie nim jesteś ) wolałby taki zestaw:
d50 - 1850zł
tamron 28-75 - 1200zł bądz nikkor 18-70 - 1200zł
sigma 70-300 apo - 850zł
nikkor 50 - 500zł
karta 1 GB - 150zł
+ ewentualnie UV - ki - 200zł
RAZEM: 4750zł czyli +- tyle ile masz do wydania a zobacz ile masz w zestawiem Masz już Tele i stałke 50. Wystarczy dozbierać do wakacji na lampe SB 600 i masz taki zestaw że jako amator wymiatasz :cool: :cool: . A jak kupisz d80 to co :roll: zaraz trzeba będzie tele później lampa pewnie jakaś stałka a to już ponad 6000 zł.
explorex666
25-09-2006, 17:29
Tak, chce w większości fotografować krajobraz. Jednak wole focić z mniejszym kątem i z ostrością i plastyką i światłem odpowiadającym mi niż mieć do dyspozycji 18mm i robić słabe jakościowo zdjęcia. Za rok na wakacjach zarobie coś w granicach 4000zł co przeznacze na Sigme 12-24:) To będzie takie uzupełnienie 28-75:)
Czornyj, o jakim amim piszesz?
Jacek_Z, D80 jest już w planie budżetowym na rok 2007 (luty) - ale nie za, a obok D50 bo to świetna puszka i na pewno się jej nie pozbędę, a tamron 17-50 na obecny z rezerwy finansowej (grudzień) :mrgreen:
SKRYTOBOJCA
25-09-2006, 20:27
niedługo mi oczy wyjdą od przeglądania tych zdjęć na pbase. Jednak po oglądnięciu chyba wszystkich zdjęć zrobionych 18-70, stwierdzam że niestety nie kupię tego szkła bo foty nim robione nie są dla mnie wystarczająco ostre.
Radzę się nie sugerować aż tak tymi zdjęciami na pbase, bo tam każdy może wrzucać zdjęcia, nawet kompletny amator co posiada aparat 1 dzień i za szybko spust wciska, nie dając dobrze wystrzyc obiektywowi ;)
Ten gość ma sporo fotek z kita:
http://www.pbase.com/digitalcmh/thegirls - poszukaj tam fotek z kita, np. http://www.pbase.com/digitalcmh/trisha
Jak na swoja cenę to obiektyw jest dobry, a jak chcemy ostrzej to opróżniamy bardziej konto :>