PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D70s - czy to normalne?

piotereks
03-07-2009, 23:29
Mam w pliku powiedzmy X zdjecia, ktora ogladam w aparacie. pozniej przenosze ten plik na kompa, gdzie je ogladam. mam powiedzmy sobie "takie widzi mi sie", ze chce je ponownie ogladac w aparacie. przenosze folder z kompa na karte i chce ogladac w aparacie. dlaczego sa wowcz nie widoczne na lcd aparatu? czy to normalne czy moj aparat .......... prosze o odpowiedz

Greg77
04-07-2009, 01:07
Mam w pliku powiedzmy X zdjecia, ktora ogladam w aparacie. pozniej przenosze ten plik na kompa, gdzie je ogladam. mam powiedzmy sobie "takie widzi mi sie", ze chce je ponownie ogladac w aparacie. przenosze folder z kompa na karte i chce ogladac w aparacie. dlaczego sa wowcz nie widoczne na lcd aparatu? czy to normalne czy moj aparat .......... prosze o odpowiedz

Nawet nie wpadlem na to zeby tak robic......ale wydaje mi sie ze to normalne:D

Schlag
04-07-2009, 10:27
Normalne.
d80
Przed chwilą przetestowałem na NEF-ie i jpg.
Po wgraniu z PC na kartę body fotek nie widzi.

cygi12
04-07-2009, 17:59
u mnie to samo :D

madmips
04-07-2009, 18:04
już kiedyś o tym było, tak jest, sprawdziłem, bo kiedyś szefowi chcieliśmy zrobić numer i dograć mu gorące fotki ;) ale nie wyszło :(

Karbulot
04-07-2009, 19:05
Prawdopodobnie pliki sa tworzone wedlug jakiejs wlasnej struktury. Podobnie jak z grami komputerowymi. Mimo, ze skopiujesz na zywca orginal, to kopii juz nie odpalisz, bo odpowiednie pliki musza byc w odpowiednich obszarach plyty.

piotereks
04-07-2009, 20:36
dzieki za wszystkie odpowiedzi. a co sadzicie o tym - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105204

piotereks
20-07-2009, 18:15
Prawdopodobnie pliki sa tworzone wedlug jakiejs wlasnej struktury. Podobnie jak z grami komputerowymi. Mimo, ze skopiujesz na zywca orginal, to kopii juz nie odpalisz, bo odpowiednie pliki musza byc w odpowiednich obszarach plyty.

tylko najsmieszniejsze jest to, ze moje nikonowskie pliki wgrywam z kompa do kompaktu minolty i wszystko widze heheh

mww7
20-07-2009, 18:39

Właśnie sprawdziłem, skopiowałem kilka starych zdjęć (RAW'y ) sprzed 2,3 lat na kartę do folderu na którym aktualnie zapisuje aparat - wszystkie zdjęcia są widoczne - łącznie z tymi które zrobiłem wczoraj :) .

Sprawdziłem na D70s , 8800 - karty SanDisk , Kingston .

Jedynie JPG'i które były otwierane i edytowane nie chcą się wyświetlić w aparacie.
EDIT:
Zmiana nazwy pliku z np. DSC_3003.JPG na fot0001.JPG również powoduje, że pliku nie można wyświetlić w aparacie.
Niektóre programy do katalogowania zdjęć automatycznie zmieniają nazwy.

tylko najsmieszniejsze jest to, ze moje nikonowskie pliki wgrywam z kompa do kompaktu minolty i wszystko widze heheh

Też tak mam - oglądam na Nikonie fotki z Panasonica - ale widoczne są jedynie miniaturki "zaszyte" w JPG (nie działa przybliżanie).

krokodyl-lodz
26-07-2009, 22:18
Kiedyś miałem to samo w swoim D70. Chyba dużo zależy od softu i egzemplarza...

fulpo
27-07-2009, 23:10
oprócz katalogu z fotkami na karcie jest plik nikon.dsc i tam sa zawarte informacje o twoich fotkach, jak się coś nie zgadza to nie wyświetla i tyle.

Valwit
09-08-2009, 14:53
oprócz katalogu z fotkami na karcie jest plik nikon.dsc i tam sa zawarte informacje o twoich fotkach, jak się coś nie zgadza to nie wyświetla i tyle.

a skad ten pomysl? i jak wyjasnisz ze skopiowanie fotek z karty a na karte b, bez ingerencji w ten plik nie przeszkadza w wyswietleniu? co wiecej, mozesz sobie ten plik skasowac i dalej fotki beda wyswietlane