PDA

Zobacz pełną wersję : D300-self cleaning czujnika CMOS

jaroslawkonopka
03-07-2009, 23:05
hej hej

mam pytanie i prosbe do posiadaczy D300

wlasnie zakupilem i dzis przyszla przesylka z aparatem
wszytsko wyglada na pierwszy rzuk oka dobrze tylko...

kiedy w menu ustawie samoczyszczenie sie sensora np przy wlaczaniu i wylaczaniu, lub kiedy potwierdzam "czysc matryce teraz" to czy w waszych body slychac jakis dzwiek z korpusu czy jest to prawie bezglosne?
prosze i potwierdzenie

problem w tym ze znajoma ma d300 jakis rok juz i kiedy bawilem sie jej aparatem wyraznie slyszalem takie bzzzzyk bzzzyk przy czyszczeniu sensora i stad wlasnie sie zastanawiam czy u mnie jest wyjatkowo cicho czy po prostu nie dziala

jak to sprawdzic

wydaje mi sie ze cos slysze ale tak minimalnie ze moze mi sie zdawac

dziwne

poz i czekam na info

jasiek

sevenoo
03-07-2009, 23:20
minimalne - hmm jakby "ultradzwieki", albio wibracja bardzo szybka i cicha;)

prz3mo
03-07-2009, 23:22
W moim D700 nie słychać absolutnie nic po włączeniu czyszczenia. Znajomy w tym modelu ma tak samo - bezgłośnie.
Myślę, że z Twoim D300 też jest OK.

jaroslawkonopka
03-07-2009, 23:31
hm... to mnie troche uspokoil kolega z postem o bezglosnym mechanizmie samoczyszczenie
sprawdzilbym to mimo wszystko jakos tylko jak

mam 2 tygodnie na zwrot aparatu jesli cos nie tak jest

wiec albo zwracam albo upewniam sie ze jest oki

pozd

jasiek

ps.dajcie jeszcze znac uzytkownicy d300, wyciagne sobie srednia statystyczna

messer
03-07-2009, 23:41
E. Ja bym zwrócił. Tak na wszelki wypadek..

PS.
A zrobiłeś już jakieś zdjęcia?

6868
03-07-2009, 23:44
wszycho ok :)

jaroslawkonopka
03-07-2009, 23:51
Hej raz jeszcze ja z nowym body.

Znalazlem wypalonego pixela na przegladanych fotkach i to juz i sie mniej podoba

sprawdzilem wszytskie fotki pstrykniete i niestety jest biala kropka na kazdej fotce zwlaszcza tych z ciemnymi partiami

tak z ciekawosci jak sie ma do gwarancji cos takiego?
wiem ze tym pixeli jest cale mnostwo :-) ale troche kosztowala ta maszyna i chcialbym zeby bylo wsio oki

sorki jesli kogos rozbawie tymi postami

macie jakiego wypalone/dead nie wiem jak je nazwac pixele?

pozd

jasiek

art44
03-07-2009, 23:52
hej hej
(...) i kiedy bawiłem się jej aparatem wyraźnie słyszałem takie bzzzzyk bzzzyk (...)
jasiek

Gratuluję!!!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Objawy jak najbardziej prawidłowe!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Art

PS1.: Mam nadzieję, że wybaczysz... takie mam dzisiaj poczucie humoru... w końcu piątek! ;)
PS2.: Z Twoim aparatem wszystko OK - rób zdjęcia i... nie czyść tego, co czyste.

mateuszb9
04-07-2009, 00:11
Witaj! U mnie, jeśli chodzi o czyszczenie matrycy, słychać taki króciutki, cichy, bardzo wysoki pisk. Jeśli aparat włączany jest na ulicy lub przy innym gwarze, to tego nawet nie słychać. A co do "złych" pikseli - też mam, nawet niestety kilka i mnie zaczynają już denerwować... Zawsze zostaje serwis Nikona i mapowanie matrycy (podobno robią to za darmo - tak słyszałem). Pozdrawiam!

jaroslawkonopka
04-07-2009, 00:11
nie no rozumiem moze przesadzam ale jak juz pisalem ta maszyna swoje kosztuje stad chyba moge wymagac

co z tym pixelem - znaduje sie mniej wiecej w jednej trzeciej od gory i jednej trzeciej od lewej strony
w sumie jak sie upre to go nie bede widzial - gorsza ta swiadomosc ze tam jest :-)

pozd

jasiek

ps. mam d70 i przyznam ze jestem w szoku po pstryknieciu 160 fotek
to co potrafi D300 i to jak naswietla jest niezwykle

aha i szumy w zasadzie on nie ma szumow
robilem pare ujec na 6400 :-) rewelacja

jaroslawkonopka
04-07-2009, 00:17
no wlasnie o taki krociutki wysoki pisk mi chodzi - umnie cos tam w srodku slychac ale w zasadzie raczej nie slychac nic slychac - sorry za to nie polskie zdanie

zadzwonie do serwisu spytam

a o tym mapowaniu tez slyszalem - w sumie jesli to tylko zabawa z softem to moge z tym zyc
jak mnie wkurzy to odwiedze serwis

jasiek

bijeczek
04-07-2009, 00:52
U mnie też słychać bzyk-bzyk, ale za to z ferfocami na matrycy nie bardzo to sobie radzi, ale mam swój patent (najzwyklejszy odkurzacz z doklejonym do "rułki" kawałkiem długopisu, który robi za małą "ssawkę" i ewidentnie działa dużo lepiej niż "bzyk-bzyk" i "fuu-fuu" gruchą w matrycę.
Co do martwych pikseli - ja już dawno przestałem sobie zawracać nimi głowę i, mimo, że wiem, że są, to tak jakby ich nie było - przestaniesz je widzieć, gdy sobie powiesz "martwe piksele mam was w życi":)

SligoDarek
04-07-2009, 02:01
Nazwałbym to tez ultradzwiekami ,lecz jakby w spowolnionym tempie. Jakby jakis mini swierszc:)

wigi
04-07-2009, 22:20
U mnie słychać jakby ktoś przeciągał diamentem po szkle... :D

aha i szumy w zasadzie on nie ma szumow
robilem pare ujec na 6400 :-) rewelacja

a co do ISO, to u mnie na 6400 jest masakra, tak że masz szczęście - trafił Ci się bezszumny egzemplarz :D

skreczsz
04-07-2009, 23:18
Witaj! U mnie, jeśli chodzi o czyszczenie matrycy, słychać taki króciutki, cichy, bardzo wysoki pisk. Jeśli aparat włączany jest na ulicy lub przy innym gwarze, to tego nawet nie słychać. A co do "złych" pikseli - też mam, nawet niestety kilka i mnie zaczynają już denerwować... Zawsze zostaje serwis Nikona i mapowanie matrycy (podobno robią to za darmo - tak słyszałem). Pozdrawiam!

Robia mapowanie za free na gwarancjii..ostatnio nawet o to pytalem w serwisie..

RAQ
05-07-2009, 07:26
Robia mapowanie za free na gwarancjii..ostatnio nawet o to pytalem w serwisie..

Po gwarancji też za free...

jaroslawkonopka
06-07-2009, 10:39
hej hej

raz jeszcze jasiek w sprawie tego self cleaningu sensora

czy slyszeliscie juz ze podobno (powtarzam za kims) ze nowe teraz produkowane modele D300 maja te funkcje bardzo cicha i w zasadzie kiedy sie ona uaktywnia jest w zasadzie nieslyszalna?

W moim wlasnie tak jest w zasadzie bezglosnie i usiluje sie upewnic ze wsio oki z puszka

pozd

sorki za marudzenie

jasiek

NBA
06-07-2009, 10:44
A u mnie nic nie słychać... To znaczy, że coś jest nie tak? A kto by się tam matryca martwił...

jaroslawkonopka
06-07-2009, 11:02
hej

no wlasnie o to mi chodzi
chce byc pewny ze jest ok z ta funkcja wszystko nawet jesli nic nie slychac :-)

pozd

jasiek

d80
06-07-2009, 16:45
U mnie słychać cichy o wysokiej częstotliwości bzzzzzyk trwający około 1 sekundy.

Mafist
06-07-2009, 19:01
U mnie też bzyka!

PRR
06-07-2009, 19:17
u mnie bzyk bzyk bardzo wysoki ton, ale to nie istotne. Ważne, że to działa. W D80 co rusz musiałem dmuchać na matrycę, a w D300 jakby się kurz go nie imał :) To o tyle dziwne, że pracuję na stałkach i nigdy jakoś szczególnie nie osłaniałem korpusu przy zmianach obiektywu.

Moonbeam
06-07-2009, 19:46
U mnie po przystawieniu ucha w cichym pomieszczeniu do D300 też słychać wyraźny, wysoki dźwięk. Aparat kupiony rok temu.