PDA

Zobacz pełną wersję : okaleczyłem statyw - pomocy!

knot
03-07-2009, 22:24
Witam.
Mam nadzieję, że wstrzeliłem się właściwy dział:) Mój statyw, SLIK PRO 700DX - choć model raczej nie ma tu znaczenia, stracił zdolność wysuwania dolnych sekcji nóg. ciągnę, szarpię, i nic. Tkwią wsunięte i ani drgną. Już opisuję jak do tego doszło. Mianowicie, byłem nad morzem i robiłem zdjęcia między innymi ze statywem stojącym w wodzie. Mokre nogi zapewne utytłały się piaskiem, a ja, zadowolony z udanej sesji, złożyłem statyw nie czyszcząc go i wróciłem do domu. Usterka objawiła się dnia następnego.

I teraz zwracam się z pytaniem: Czy ktoś ma pomysł jak sobie z takim przypadkiem poradzić? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Przemek Paśnik
03-07-2009, 22:29
Pierwsze co mi wpada do głowy to to, że sól z wody morskiej związała piasek. Czyli przyschło i tyle. Ja bym całość do wody wstawił, niech odmoknie i się rozpuści. Ale ja nie pierdzielę się z gratami, Ty rób co uważasz

BOSS
03-07-2009, 22:50
Rozebrać, wyczyścić, i przesmarować jakąś oliwką .

hallucinogen
03-07-2009, 23:35
chlopaku z olsztyna ,oto moja rada - nasmaruj statyw wazelina bo zapewne ja posiadasz i popros kogos aby ci rozruszal te zaspawane na amen nogi skoro sam nie dajesz rady. w koncu masz tutaj wsparcie kilkunastu tysiecy forumowiczow o podobnych problemach :)
mijej nocki zycze :)

BOSS
03-07-2009, 23:40
Przeglądając to forum miałem wrażenie panującej tu pewnej wzajemnej życzliwości między użytkownikami. Także w stosunku do osób nowych. Cóż, pomyliłem się chyba... Masz jakieś przykre przejścia z warszawiakami? Jeśli tak, współczuję, a do Twojej wiadomości - jestem chłopakiem z Olsztyna i morze też już widziałem. Gdy natomiast chcę zasięgnąć porady pytam, a powody dla których się tu zarejestrowałem to moja sprawa, nie Twoja.

Nie denerwuj się :-)
Dzisiaj taki dzień sarkastyczny na naszym forum chyba, ale to inna bajka...

Tak jak Ci pisałem: wyczyść, weź jakąś oliwkę lub smar i do dzieła. Statyw będzie jak nowy :-)

knot
04-07-2009, 07:27
Przemek, BOSS - Dzięki Panowie za porady. Problem może i mało złożony ale nie mam zacięcia ani zdolności do robótek ręcznych. Zastosuję się kolejno do obu sugestii - mam nadzieję, że uniknę rozkręcania statywu.

hallucinogen - A widzisz? Da się. Dzięki i Tobie mimo, że z rady nie skorzystam. Zgłębianie tej i innych cudownych właściwości wazeliny pozostawiam Tobie. Widzę, że masz już pewne doświadczenie w tej dziedzinie. Obiecuję też, że gdy następnym razem będę miał jakiś problem związany z szeroko rozumianą fotografią, przedstawię Ci go najpierw do akceptacji, czy aby nie jest zbyt błahy, by zaśmiecać nim forum.

Pozdrawiam wszystkich.

MirM
04-07-2009, 08:58
knot czy udało Ci się rozwiązać problem ze statywem?

Jeśli tak, to opowiedz o tym w tym wątku, bo przypuszczam, że inni mogą z tym statywem mieć takie same problemy.

W końcu po to forum jest. Niestety ostatnio niektórzy o tym zapominają.

Pozdrawiam

Redskull
04-07-2009, 09:20
chlopaku z olsztyna ,oto moja rada - nasmaruj statyw wazelina bo zapewne ja posiadasz i popros kogos aby ci rozruszal te zaspawane na amen nogi skoro sam nie dajesz rady. w koncu masz tutaj wsparcie kilkunastu tysiecy forumowiczow o podobnych problemach :)
mijej nocki zycze :)

Myślę, że jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia powinieneś milczeć. To forum służy pomocy i wymianie doświadczeń. Kolega chciał zasięgnąć opinii, a nie słuchać Twoich mądrości-wybitnie ludowych...

conik
04-07-2009, 09:33
wpuscic wd40 poczekac az sie wsiorbie w rure wyjac poczyscic nasmarowac

6868
04-07-2009, 10:12
@hallucinogen

dramat tak wielki ze musiales sie zarejestrowac na forum i plakac co ja teraz zrobie, chlopak z stolicy pojechal nad morze,tak? :grin:

szymonvader
04-07-2009, 11:18
nie psikaj wd40 i żadnymi olejami(bo jak będzie ciepło to będzie spływać i tylko będziesz się mazał nie potrzebnie:) ) tak jak radził kolega wyżej, odmocz go trochę i później na pewno powinno puścić( przyłóż trochę siły) i posmaruj delikatnie smarem albo właśnie wazeliną techniczną(minimalnie) i powinno grać. Pozdr

ekonet
04-07-2009, 20:17
Pierwsze co mi wpada do głowy to to, że sól z wody morskiej związała piasek.
Ale powiedziałeś...
Jak cokolwiek, a zwłaszcza sól, może związać kwarc, jeden z najtrwalszych związków?

Trzeba szukać możliwości rozmontowania i oczyszczenia statywu. Zaklęcia nie pomogą.

Przemek Paśnik
04-07-2009, 20:55
Ale powiedziałeś...
Jak cokolwiek, a zwłaszcza sól, może związać kwarc, jeden z najtrwalszych związków?

Trzeba szukać możliwości rozmontowania i oczyszczenia statywu. Zaklęcia nie pomogą.

Dzięki za zwrócenie uwagi. To oczywiście skrót myślowy, chodziło mi o to, że woda morska odparowując zostawiła sól, która scemetowała ziarenka piasku. Tak przy okazji piasek to nie tylko kwarc :wink:

szymonvader
05-07-2009, 22:43
mnie sie wydaje ze nic niczego nie wiazalo, poprostu nazbieralo sie go a ze nogi sa dobrze spasowane do siebie to poprostu sie przyblokowaly. Mysle ze Autor da rade:)

knot
06-07-2009, 09:46
Panowie, dzięki za odzew. Niestety w weekend zupełnie nie miałem czasu zając się statywem. Dziś, stosując się do wskazówek, postaram się go podręczyć i rozruszać.

MirM - jak tylko uporam się z problemem na pewno dam znać.

Pozdrawiam.

knot
30-07-2009, 10:59
Witam i odgrzewam temat dla zainteresowanych problemem.

Z różnych powodów nie udało mi się statywu rozkręcić. Za pomocą kombinerek i siły rozsunąłem zablokowne nogi, wyczyściłem z piachu na tyle na ile się dało i posmarowałem dokładnie oliwą. Nogi zaczęły chodzić choć z nadal z oporem. Następnie kilkakrotnie powtórzyłem czynność. Na razie działa, choć, jak wspomniałem, nadal czuć opór i lekkie zgrzytanie piasku. Statyw zatem doprowadziłem do stanu użyteczności, ale nie odważę się nikomu tej metody polecić. Z pewnością lepiej byłoby go rozkręcić i solidnie oczyścić.

Pozdrawiam

wlopis
30-07-2009, 13:22
Ale powiedziałeś...

a może, przykładem tarcze szlifierskie i wiele innych tego typu narzędzi ;) , (spoiwo i materiał ścierny)