Zobacz pełną wersję : NikonD-70s - Ia(sRGB) kontra IIIa (sRGB)
piotereks
03-07-2009, 21:56
Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu , jesli nie to prosze o przeniesienie.
jak w temacie zy jest jakas zauwazalna na zdjeciach roznica miedzy Ia(sRGB) a IIIa (sRGB). Ja mma osobiscie ustawione IIIa sRGB/ sporo zdjec w plenerze/
Jak Wy podchodzice do tego czy jest to mocno czy tez malo wazne, w jakich pozycjach jest to ustawione. W jakich Wy macie ustawionych pozycjach. podkresle ze zdjecia bez wiekszej obrobki ida bezposrednio do labu
Wedlug mnie to zalezy od tego czy zdjeciami sie zajmujesz pro czy entuzjastycznie. Jak ich nie sprzedajesz to moim zdaniem jest to bez znaczenia - efekt musi byc taki zeby zdjecie ci sie podobalo :) Ja osobiscie uzywam Adobe RGB i do tego jeszcze lubie zwiekszona saturacje wiec WB mam caly czas na cien +1. Daje dosc mily i cieply dla oka efekt w kazdych warunkach pogodowych. Co ciekawe jpeg prosto z body wyglada lepiej niz nef jesli chodzi o kolorystyke.
Ale jak juz napisalem wszystko to jest kwestia gustu i upodoban.
Pozdrawiam
Robiąc w raw masz problem z głowy :)
Przy dobrym (bardzo dobrym) monitorze jest to podobno widoczne, ... podobno ...:confused:
Na każdym, nawet wyjatkowo kiepskim monitorze jest to widoczne. Wystarczy zrobić zdjecie w NEF, potem w NX lub NC zmieniać Color Mode.
W wolnej chwili potestuję.
No chyba, że ślepnę to różnic nie zobaczę.
slawson38
05-07-2009, 11:21
Różnica między Ia i IIIa jest widoczna na wyświetlaczu aparatu.
IIIa nie bardzo nadaje się do robienia zdjęć z lampą w pomieszczeniach i przy portretach.
Jest przeznaczony głównie do widoczków. Podbija kolorki, co nie wszędzie jest wskazane.
Osobiście uważam że IIIa po zdjęciu saturacji na -1 (d50) całkiem ładnie nadaje się do portretów właśnie.
Daje delikatne, w miarę zrównoważone barwy (przy saturacji -1).
W przeciwieństwie do Ia gdzie niemiłosiernie podbity jest kolor czerwony,
co widać często np. na częściach garderoby w tym kolorze które czasem aż "wyłażą ze zdjęcia".
Poza tym pewną ciekawostką jest że po moich dokładnych i wielokrotnych porównaniach tych samych kadrów na IIIa i Ia
krawędzie obiektów w kadrze są wyraźnie ostrzejsze korzystając z IIIa.
Dlaczego ? Nie mam pojęcia, ale u mnie w d50 tak jest. Zbliżoną ostrość w trybie Ia uzyskuję podbijając ostrość na +1.
Ustawienia do pstrykania w jpg, trafiające najlepiej w mój gust to:
Sharpening - 0
Tone compensation - Auto, bardzo ładnie się sprawuje, rzadko muszę poprawiać coś z kontrastem
Color mode - IIIa
Saturation - -1
Hue - 0
Daje to w D50 (zapewne w D70 jest podobnie) wg. mnie najnaturalniejsze barwy i kontrast przy którym rzadko trzeba grzebać.
Jeśli coś ambitniejszego niż imieniny cioci, szczególnie gdzie trzeba możliwie dużej rozpiętości tonalnej
to tylko nef. Wtedy kolorki ustawione na adobe rgb.
Ja akurat miałem z D50 zupełnie odwrotnie niż poprzednik. Po przestawieniu na sRGB I (zainspirowały mnie fotki z D100) wreszcie polubiłem ten aparat (wcześniej fuji - mistrz kolorów). Na sRGB III nie mogłem dojść do ładu z WB - nawet w opcji "custom" a w sRGB I auto WB spisywało się bardzo dobrze. Tone compensation chyba "normal" - nie mam już na czym sprawdzić.
slawson38
06-07-2009, 20:27
igg zgadzam się z tobą.
O profilach w D70s napisano tu już chyba wszystko. Dawno stwierdzono, że te aparaty (D70s i D50 ) inaczej oddają kolory, a ostatecznie każdy może sobie dobrać ten profil który mu najbardziej odpowiada. Ja jak miałem wąty to robiłem w RAW-ach.
Po krótkim teście –D80, auto WB, sb800 i szarówka w pokoju,
najbardziej wiernie kolorki oddał sRGB Ia.
-------
Różnice w profilach, wyraźnie widoczne na ekraniku aparatu.